אתם ממשיכים לשאול את כל מה שמטריד אתכם בנוגע לגיוס ולשירות בצה"ל, ואנחנו ממשיכים לעשות מאמצים ולהעניק לכם תשובות מהימנות ומעודכנות. יש לכם עוד שאלות? כתבו לנו ל-pzm@mako.co.il, וחכו לראות את התשובה באחד מהמדורים הבאים.

חייל ברכבת (אילוסטרציה) (צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון)
"אבל המפקד, זאת לא אשמתי". לא בטוח שיעזור לכם | צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון

אני אמא של חייל שנמצא בטירונות במרכז הארץ. אנו מתגוררים באילת והילד היה אמור להגיע עד שעה 13:00 לבסיס אך הגיע בשעה 14:20 עקב עיכובים בתחבורה הציבורית. היום נשפט וקיבל שבעה ימי ריתוק! האם זה חוקי?

בנך בעצם עמד לדין משמעתי, והקצין ששפט אותו החליט שלא להתחשב בסיבות שנתן ולתת לו עונש בדמות ריתוק. החלטתו נחשבת לחוקית, אך בדומה לכל הליך משפטי מנהלי, גם בדין משמעתי יכול חייל להגיש ערר בפני מפקדו של קצין השיפוט על תוצאות הדיון בתלונה. כלומר, בנך יכול לבחור לערער, ולהישפט בפני מפקדו של הקצין ששפט אותו. כמו כן, הוא יכול להגיש בקשה להמתקת העונש לאלוף הפיקוד.

ביכולתו של בנך לערער בפני קצין שיפוט בכיר בתוך שלושה ימים ממתן פסק הדין בתלונה, פעם אחת בלבד. במקרה שכבר ריצה את עונשו ורק לאחר מכן התקבל הערר ובוטלה ההרשעה, יקבל פיצוי מסוים על העונש שריצה לשווא.

חשוב לציין כי כאשר קצין דן בערר של חייל הוא יכול לעשות אחד מהדברים הבאים: לדחות את הערר; לקבל את הערר במלואו ולזכות את החייל; להקהל בעונשו של החייל; או להחמיר בעונשו של החייל. במקרה האחרון, חייב קצין השיפוט לתת לחייל הזדמנות לטעון דברים הקשורים לחומרת העונש.

משפחתי חושבת על מעבר לארץ אחרת. אם אעבור לחו"ל במשך השנה הקרובה, כלומר לפני צו ראשון, מהן ההגבלות בנוגע לחזרה ארצה (בתור תייר)?

עד גיל 16, ביכולתך לצאת ולהיכנס אל המדינה ככל שתחפוץ, ללא הגבלה בהקשר השירות הצבאי. החל מגיל 16, אתה נתפס כמלש"ב – מועמד לשירות ביטחון – וזאת עד גיל 29. על כן, החל מגיל 17 תצטרך להסדיר עם הקונסוליה הישראלית במדינה אליה תעבור את מעמדך כבן מהגרים – בן למשפחה שאינה מתגוררת בדרך קבע בארץ. בכל פעם שתרצה לחזור לארץ לתקופה מוגבלת שלא על מנת לשוב ולהתגורר בה דרך קבע, תצטרך להסדיר את ביקורך עם הקונסוליה. במעמד ההסדרה יינתן לך המידע העדכני לגבי תקופת הזמן לשהייתך בארץ, שתוגדר כשהיית קבע. כלומר, אם ברצונך לשמור על מעמדך כבן מהגרים ולא להתגייס, ההגבלה תהיה לפי קביעת הקונסוליה את הזמן המרבי שאינו נחשב לשהיית קבע.

מגיל 29 ואילך אין צורך להסדיר דבר עם הרשויות, וביכולתך לשוב ולגור בארץ במידה ותרצה זאת, מבלי להתגייס.

הבנתי שהצבא משתתף בקניית משקפי ראייה למי שזקוק. אפשר לקבל פרטים על כך?

צה"ל מסבסד משקפי ראייה או עדשות פעם אחת בשירות (אלא אם כן חל שינוי קיצוני במספר, ואז הוא מספק זאת פעם נוספת). את השובר מקבלים מאופטומטריסט או מרופא היחידה, כאשר על גבו מצוין באילו רשתות ניתן לקבל את המשקפיים.

לוחם באגוז (צילום: אביר סולטן, באדיבות גרעיני החיילים)
לא רואה טוב? צה"ל יעזור | צילום: אביר סולטן, באדיבות גרעיני החיילים

 בצו ראשון גילו לי בעיה שהורידה לי את הפרופיל ל-72. החלום שלי הוא להתגייס ליחידה מובחרת, ושמעתי שיש אפשרות לעבור ניתוח לא מסוכן שאחריו הפרופיל שלי ירד אוטומטית ל64 ואחרי חצי שנה יקראו לי שוב לוועדה רפואית בה יבדקו ויחליטו אם לעלות לי אותו. למי צריך לפנות בצבא כדי לעשות דבר כזה, או שצריך לעשות את זה באופן פרטי? 

ראשית, עליך לפנות לקבלת ייעוץ רפואי מקיף לגבי הניתוח האפשרי. כל ניתוח הוא מסוכן במידה כלשהי, ומומלץ לשקול היטב האם אתה באמת מעוניין לעבור אותו. לגבי שאלתך השנייה, במידה ואתה עדיין לא חייל, אתה יכול לעשות את הניתוח במסגרת פרטית. במידה ואתה עורך את הניתוח התייעץ עם רופאיך לגבי השיפור והעלאת הפרופיל האפשרית לדעתם לאחר חצי שנה. אם הם מאשרים כי זה המצב, אכן תוכל לבקש לראות ועדה רפואית חוזרת בתום התקופה, בטענה כי מצבך הרפואי השתנה ובצירוף מסמכים רלוונטיים.

שים לב כי במידה ובשלב זה כבר תהיה בצבא, ייתכן שתיתקל במכשול נוסף בקבלה ליחידה מובחרת, בגלל "חריגות פז"ם". ההכשרות ביחידות המובחרות אורכות זמן רב, יותר מבהכשרות רגילות, ולכן לא נוטים לקבל מועמדים שכבר עברו חלק ניכר (שעשוי להיות גם מספר חודשים) משירותם הצבאי.

שים לב גם לאופציה של בקשת דחיית הגיוס לצורך הניתוח וההחלמה ממנו. לבקשה שכזו עליך לצרף מסמכים רפואיים רלוונטיים, וייתכן כי תיענה בחיוב.

יש לי קב"א 53 ועברתי את יום המא"ה, והתפקידים שקיבלתי במנילה הם עובדת חדר מבצעים וטבחית. הגיוני, שעם הנתונים שלי זה מה שהביאו לי? זה די מתסכל.

חשוב להבדיל בין הקב"א, נתון הנקבע בצו הראשון, ובין יום המא"ה, שבעצם את מוערכת בו לפי "סביבות העבודה" שמתאימות לך לדעת הצבא – למשל התאמתך לשירות בשטח, לתפקידי הדרכה וכן הלאה.

פזם מלש"בים בתור ליום המא"ה (צילום: נועה אליהו, באדיבות גרעיני החיילים)
יום המא"ה. בוחנים את התאמת המלש"בים לסביבות עבודה שונות (צילום: במחנה) | צילום: נועה אליהו, באדיבות גרעיני החיילים

צה"ל אינו חושף את הקריטריונים המדויקים לכל תפקיד ועל כן קשה לדעת מהם בדיוק הנתונים שנקבעו לך. בתוך כך, במידה ונקבע לך קב"א 53, אנו בטוחים כי במנילה ישנם גם תפקידים שיספקו אותך במידה רבה יותר.

יחד עם זאת, שימי לב לשני דברים: הראשון, שבמנילה יש לך אפשרות לתעדף את התפקידים השונים, ואפילו לא לבחור בחלק מהתפקידים; העדיפי, אם כן, את התפקידים שלדעתך מתאימים לך יותר. השני, שחלק מהמנילה, למשל תפקיד הטבחית, מתיייחס לתפקידים שאולי ותשובצי אליהם במידה ולא עברת מיונים לתפקידים אחרים. זה הזמן, אם כן, לבקש להתמיין לתפקידים בהם את מעוניינת. לצורך העניין תוכלי להיעזר באינדקס התפקידים שלנו.

אני רוצה לשרת במודיעין. כמה ואילו שפות אני צריך לדעת, ובאיזו רמה? 

באגף המודיעין יש המוני תפקידים שונים ומגוונים, לחלקם ידיעת שפות אינה רלוונטית. אתה מוזמן לקרוא על מסלולים שונים באגף, בלחיצה על הקישור.

>> אני לסבית. אפשר להתקלח לבד בטירונות?