תיבת השאלות של פז"ם המשיכה להתמלא במרץ גם בחודש האחרון עם פניות מגולשים לפני גיוס: האם אפשר לנפוש בתאילנד והאם חייבים לעשות שימוש בשמיכת הסקביאס הידועה לשמצה?. קבלו את התשובות לכל השאלות. גם לכם עומדת שאלה על קצה המקלדת? שלחו אותה אלינו באמצעות המייל הירוק או דרך עמוד הפייסבוק שלנו

חיילת מדברת בטלפון במיטה (צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון)
חייבת לדבר עם ההורים שלוש פעמים ביום. אפשרי? | צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון

אני מתגייסת בשבוע הבא וחייבת לדבר עם ההורים שלי שלוש פעמים ביום. יאפשרו לי את זה בצבא?

לא ציינת את הסיבה שבגינה את צריכה לדבר עם ההורים שלך שלוש פעמים ביום, כל סיבה תקבל את הטיפול הרלוונטי מגורם אחר.

במידה ואת צריכה לדבר עם הוריך שלוש פעמים ביום בגלל בעיות במשפחה, מחלה של בן משפחה קרוב או מקרה דומה, עליך לדבר על הנושא עם מש"קית הת"ש בבסיס. במידה והסיבה היא נפשית או מנטלית, דברי על הנושא עם הקב"ן. במידה ומדובר במקרה ספציפי שבגללו את צריכה להיות בקשר עם הבית מספר רב של פעמים במהלך היום באופן זמני, יתכן שהמפקד שלך יאשר לך בעצמו.

בכל אופן, לא עולה כסף לבקש ואפשר לבקש. במידה ומדובר בגעגועים הביתה או בדאגה של ההורים, צמצום בשיחות הטלפון הביתה יכול להיות אימון טוב גם בעבורך, גם בעבור המשפחה. רצוי לעשות את זה בהדרגה.

אני לקראת גיוס ורוצה לנסוע עם חברות לנופש בתאילנד.  אני צריכה לקבל אישור מהצבא?

מלש"בים לא צריכים לקבל אישור מהצבא כדי לצאת מהארץ, אבל צריך לשים לב לכמה דברים:

1. מי שעבר תחקיר ביטחוני, מוחתם לרוב על הצהרה שבה הוא מתחייב לא לנסוע לרשימה מוגדרת של מדינות, בתוך הרשימה הזו קיימות מדינות כמו פקיסטן, אבל גם ירדן, מרוקו ותורכיה, שעדיין נחשבות למדינות שבטוח להגיע אליהן ושסוכנויות התיירות בארץ עדיין מציעות אליהן טיולים. במידה וחתמתם על ההצהרה הזו, רשימת היעדים שלכם מצטמצמת.

2. מי שממתין לתאריך של קורס קדם צבאי, רצוי שיעדכן את לשכת הגיוס לגבי כוונתו לצאת מהארץ, כי ההודעה על מועד תחילת קורס קדם צבאי ניתנת לרוב בהתרעה קצרה.

3. חובה לשהות בארץ במהלך שלושת הימים שלפני יום הגיוס.

קופנגן בתאילנד
מותר ורצוי לצאת לחו"ל לפני הגיוס, אתם עוד תתגעגעו לזה

בכל אופן, שתהיה נסיעה טובה, נצלי את החופש כי תתגעגעי אליו בשנתיים הקרובות.

איך מקבלים עדכון כתבות שמתפרסמות באתר לפייסבוק?

לפז"ם יש עמוד פייסבוק שמפורסמות גם בו כל הכתבות שעולות לאתר. בנוסף לכתבות עולים לעמוד הפייסבוק תכנים שלא פורסמו באתר כמו: תמונות מהגיוסים ברחבת המתגייסים בתל השומר, סרטונים ותמונות ויראליים, אירוח גורמי צבא שעונים על שאלות גולשים ועוד. על מנת לקבל עדכונים לפייסבוק, פשוט צריך לעשות לחפש את העמוד בפייסבוק ("פז"ם – אתר החיילים של ישראל") ולעשות לייק.

כשהגעתי לצו הראשון לא הרגשתי כל כך טוב, לא הייתי מרוכז ולכן קיבלתי קב"א נמוך. איך אפשר לשפר אותו?

ראשית, חשוב להגיע לצו הראשון ולכל יום מיונים רעננים וממוקדים, עם האפשרות להישאר במצב הזה לאורך כל היום. לכן, מומלץ לישון טוב, לאכול ארוחת בוקר משביעה אבל לא מכבידה, ולבוא עם מים ואוכל למהלך היום. במידה וקמתם עם תחושה לא טובה, הגיעו בכל זאת ליום המיונים, הצהירו שאינכם חשים בטוב והציעו באדיבות להגיע ליום מיונים אלטרנטיבי, במידת האפשר. חשוב להבהיר שאינכם חשים במיטבכם, יש סיכוי שיתחשבו בכם.

כעת לגבי מצבך הנוכחי – במקרים חריגים, הצבא מאפשר לשפר את הקב"א, מדובר במקרים מעטים מאוד. במידה ותרצה, אתה מוזמן להגיש ערעור מנומק ומפורט ולקוות לטוב.

הצבא מאפשר לחיילים בשירות לשפר נתוני קב"א ודפ"ר לפני יציאה לקורסים כמו קורס קצינים, גם אז במקרים חריגים.

נער חושב (צילום: ThinkStock)
לא הרגשתי טוב בצו הראשון וקיבלתי קב"א נמוך, יש סיכוי לשפר אותו? | צילום: ThinkStock

אני אהיה חייב להשתמש בסקאביאס?

לגולשינו שעדיין לא מכירים, סקאביאס הוא כינוי לשמיכה בצבא ירוק עכבר שחיילים מקבלים בטירונות. השמיכה הזו צברה מוניטין מפוקפק ומיתוסים אומרים שהיא מפיצה מחלות עור, ומכאן שמה - "סקאביאס". בפועל אין סיבה לדאוג ממחלות, אם כי השמיכה באמת לא נעימה למגע ועלולה לגרום לתחושת גירוד בעור.

אין חובה להשתמש בשמיכה הצבאית, מרבית החיילים משתמשים בה רק למסדרים בצבא. אמנם היינו ממליצים להימנע ממגע ממושך עמה, אך במידה ונוצר כזה אל דאגה, שום דבר לא יקרה. מניסיון.

>> אני מתבייש להתקלח עם כולם, מה לעשות?