חיילים מתנשקים (צילום: עודד קרני)
מותר או אסור להם להתנשק? (אילוסטרציה) | צילום: עודד קרני

ינואר 2012, שתי חיילות שסיימו טירונות בבסיס מפרשית של אגף המודיעין חיבקו האחת את השנייה לרגל סיום הקורס. כשהמפקדים הבחינו בכך, הם הודיעו להן כי המעשה שביצעו מנוגד לעקרונות השילוב הראוי וכעונש, קיבלו שעות ביציאה לאחר שחברותיהן שוחררו הביתה. לאחר שהחיילות פנו לכתבת הצבאית של קול ישראל, כרמלה מנשה, העניינים חזרו לפרופורציות, דובר צה"ל הוציא תגובה חצי מתנצלת וקצין המודיעין הראשי חידד את הנהלים.   

"השילוב הראוי" הוא מושג שדואגים בצה"ל שכל חייל יכיר, אבל בפועל, הרבה חיילים לא יודעים מה מותר, מה אסור, מה הגבולות שעוברים בתוך הבסיס, ואיך מתנהלים בסביבת שירות מעורבת לגברים ולנשים כשכל החיים סובבים סביב הבסיס. כדי לעזור לגולשים המבולבלים ולתת תשובות לכל השאלות פתחנו את פקודת השילוב הראוי ובחנו מספר מקרים שאירעו כדי להבין למה התכוון המשורר.

חברה שלי משרתת איתי באותו הבסיס – אסור לנו להתנשק?

המקרה: "הכרתי את חברה שלי בבסיס, היא מש"קית חינוך. אני מאוד אוהב אותה ורוצה לפחות לתת לה נשיקה לפני שהולכים לישון. אני לא יודע מה מותר ומה אסור בצבא וחושש שיעבירו אותנו לבסיסים נפרדים אם נעשה משהו שאסור על פי הפקודות. מה אתם מציעים?"

מה אומרת הפקודה? הפקודה אוסרת "קרבה גופנית יתירה בין חיילים".

בתכל'ס: אין ספק שהפקודה מנוסחת בצורה שיכולה להתפרש בפנים רבות, אבל ההיסטוריה מלמדת ש"קרבה יתירה" מבחינת הצבא היא כל קרבה שאינה כרוכה במילוי התפקיד בצבא. כמובן שאקטים מיניים רחוקים שנות אור משם. בפועל, לכולם ברור מה קורה בבסיסי צה"ל. בעניין הנשיקה (או מה שמעבר) – אם לא יראו אתכם מתנשקים במרכז הבסיס ואם זה לא יפגע בתפקוד שלכם או של אנשים אחרים בבסיס, זה לא אמור להביא להפרדה ביניכם.

בהקשר הזה חשוב לציין שלא מדובר על שטחי הבסיס, אלא על כל מתחם ציבורי שאתם נראים בו על מדים. בפועל, שוטר מ"צ יכול לתת תלונה לזוג חיילים שזה עתה התנשקו בתחנה המרכזית לפני העלייה לאוטובוס (אנחנו רוצים לראות את השוטר שירשה לעצמו לאכול את הכאפה הזו).

מקלחות משותפות לגברים ונשים – יש דבר כזה?

המקרה: "אני משרתת ביומיות ויש לי מפעם לפעם תורנות לילה או תורנות שבת. בבניין שאני משרתת בו יש לנו רק תא מקלחת אחד שמשמש גם חיילים וגם חיילות. אני מרגישה מאוד לא בנוח להתקלח במקלחת שגם בנים מתקלחים בה, מצד שני, אני לא יכולה לא להתקלח שבת שלמה. מה אפשר לעשות?"

טירון גולני במקלחת (צילום: אורי ברקת, עיתון "במחנה")
לא תמיד נוח, אבל לפעמים בנים ובנות צריכים להשתמש באותו התא (אילוסטרציה) | צילום: אורי ברקת, עיתון "במחנה"

מה אומרת הפקודה? "אישור חריג לשימוש משותף של גברים ונשים בשירותים ומקלחות יותנה בקיומם של אמצעי נעילה תקינים לנעילה פנימית למתקן והתקנתו של שלט שעליו כתובת זו: 'שירותים/מקלחת משותפת לגברים ולנשים, נא לנעול בעת השימוש'". וגם: "אישור חריג לשימוש משותף במקלחות יותנה בקביעת שעות שימוש נפרדות לגברים ולנשים".

בתכל'ס: הצבא מחויב לדאוג למקלחות נפרדות לכל אחד מהמינים, אבל הרבה פעמים, מסיבות טכניות, זה בלתי אפשרי, אז הפקודה מציעה את הפתרון של מקלחת דו מינית (יוניסקס). זה לא תמיד נוח, אבל זה מה שיש לצבא להציע.

מגורים – הפרדה מלאה

המקרה: שישה חיילים ושש חיילות בבסיס התובלה בית נבאללה ישבו במגורי הבנות, פיצחו גרעינים וצפו בטלוויזיה. כשאחד המפקדים נכנס למגורים, הוא שם לב לעובדה שהבנות נוכחות בחדר, הודיע להם כי הם מפרים את פקודות הצבא וביקש מהבנות לצאת. כאשר הבנות סרבו לצאת מהמגורים והתעקשו להישאר, אותו המפקד הגיש תלונה נגד כל החיילים והחיילות ששהו במקום ולאחר שהם נשפטו נגזר עליהם העונש של שבעה ימי ריתוק.

חיילים צופים בטלוויזיה (צילום: עודד קרני)
החיילים בסך הכל רצו לראות יחד טלוויזיה ורותקו (אילוסטרציה) | צילום: עודד קרני

מה אומרת הפקודה? "לא ייכנסו חיילים למגורי חיילות וחיילות למגורי חיילים". אין הרבה מה להוסיף, על פי הפקודות לבנות פשוט היה אסור להיות שם. כמובן שאסור לחיילים גם לישון במגורי חיילים וההפך.

בתכל'ס: כולם עושים את זה. אין בסיס שלא תמצאו בו חיילות במגורי חיילים וחיילים במגורי חיילים. צריך לזכור – זה אסור ואפשר להיענש על זה. לכן, רצוי לעשות את זה בלי להיתפס וכמובן תוך התחשבות ברגשות של כולם ובהסכמה של כל הנוכחים במגורים.

יוצא מהכלל: גורמי רפואה שנכנסים לשם מילוי תפקידם, מפקד המחנה, מש"קי האחזקה של הבסיס, נגד המשמעת של היחידה ומש"קי הבסיס. כמובן שהם יכולים להיכנס רק למטרות מילוי תפקידם (תיקונים, טיפול בחולים או מסדרים) ולא מעבר לזה.

פוחדת לישון לבד

המקרה: "עברתי לבסיס חדש, אין לי בו הרבה חברות וכרגע אני אמורה לישון לבד בקרוון בבסיס, כי כל שאר החדרים מלאים. אני ממש מפחדת לישון בבסיס לבד בלילה".

מה אומרת הפקודה? "במגורים שוהות שתי חיילות, לפחות, ואף לא אחת מהן מוצבת לשמירה מחוץ לתחום המגורים; כל העת לא תישאר החיילת מנותקת ומבודדת משאר החיילות הנותרות ביחידה".

בתכל'ס: זכותה של כל חיילת לדרוש לישון עם עוד בנות כדי להרגיש יותר בנוח ויותר בטוחה במהלך הלילה. לרב מקפידים על זה מאוד בצבא, עד כדי מצב שאם חיילת נדרשת לישון לבד כי חברותיה בחופש או בגימלים, יעדיפו לתת לה חופש על חשבון המערכת ושלא תישן לבד.

יוצא מהכלל: צריכים אישורים של דרגים גבוהים מאוד באגף כוח האדם כדי שחיילת תוכל לישון לבד.

פזם חיילת מתלבשת (צילום: עודד קרני)
לחיילת אסור לישון לבד (אילוסטרציה) | צילום: עודד קרני

בריכה בבסיס – יכולה להיות מעורבת

המקרה: "אני מנהל אורח חיים דתי ולכן אני נמנע מלרחוץ בבריכה בזמן ששוהות בה נשים. אני יוצא בקרוב לקורס קצינים בבה"ד 1 והבנתי שהרחצה בבריכה שם היא מעורבת. יש זמן שבו אני אוכל לרחוץ רק בחברת בנים?"

מה אומרת הפקודה? "במתקני ספורט ובבריכות, ביחידות פתוחות, ייקבעו במהלך השבוע שעתיים שבועיות, לכל הפחות, המיועדות לפעילות נשים בלבד ושעתיים שבועיות לכל הפחות לפעילות גברים בלבד. ביחידות סגורות, יקבעו ארבע שעות, לכל הפחות, לפעילות כל מין".

בתכל'ס: חובה להתעקש על זה. הבריכה היא של כולם.

חצרים (צילום: כרמל הורוביץ, מערכת את"צ)
יש גם שעות מופרדות לשחיה בבריכה | צילום: כרמל הורוביץ, מערכת את"צ

יחידות לוחמות מעורבות – לא חייבים לשרת שם

המקרה: "הודיעו לי שאני צפוי להתגייס לקרקל. אני יודע שזה גדוד לוחם שמשרתים בו בנים יחד עם בנות. אני לא יודע עד כמה יתאים לי לעשות אימוני כושר עם בנות או לחכות איתן יחד במארב. יש דרך להתחמק מזה?"

מה אומרת הפקודה? יש כמה סעיפים שמתייחסים לזה:

"בכל יחידה לוחמת מעורבת, יבנה מסלול ההכשרה והשירות כך שתינתן לחייל המבקש זאת מסיבות של אורח חיים דתי, אפשרות לשרת במסגרת מגדרית ברמת פלוגה או סוללה, החל בגיוסו לשירות הסדיר וכלה בשחרור ממנו וכן בשירות המילואים שלו".

קרקל (צילום: שי לוי)
שירות ביחידות מעורבות כמו קרקל - לא חובה לחיילים דתיים | צילום: שי לוי

"לפני שיבוץ חייל וחיילת ליחידה לוחמת מעורבת, ישאלו כל אחד בנפרד ובאופן אישי אם קיימת מניעה מסיבות של אורח חיים דתי לשרת במסגרת מעורבת ביחידה זו" – חיילת שתענה בחיוב לשאלה זו תשובץ ביחידה אחרת, חייל שיענה בחיוב לשאלה זו ישובץ במסגרת מגדרית ביחידה זו, או ביחידה אחרת.

בתכל'ס: כשהסיבה היא דתית, חייל או חיילת יכולים לדרוש לא לשרת בסביבה מעורבת. הדרישה יכולה לבוא בכל שלב – החל מהצו הראשון עד שלבים מתקדמים בשירות.

יוצא מן הכלל: רק באישור של ראש מטה אגף כח האדם בצה"ל.

>> לימודים אקדמאים במהלך הצבא: איך עושים את זה?