מודיעין (צילום: רוני אביב, עיתון "במחנה")
הדרך אל הטשטוש ארוכה | צילום: רוני אביב, עיתון "במחנה"

גם אם אמרתם להם אינספור פעמים 
שכשהם יהיו גדולים כבר לא יהיו מלחמות, ואפילו אם באמת האמנתם שכך יהיה, גם הילדה או הילד היקרים שלכם יסיימו יום אחד את פרק התיכון בחייהם, ויצטרפו לאחת החוויות המכוננות של החיים בישראל: השירות הצבאי. צה"ל יציע להם מגוון תפקידים שיספקו להם שירות משמעותי, מאתגר ומעניין, אך ככל שמדובר בקידום הקריירה והמעמד הכלכלי, רובם יהיו חסרי ערך במקרה הטוב. במקרה הפחות טוב, והשכיח יותר, השנים שיבלו במדים יעכבו את התפתחותם הכלכלית והמקצועית. אולם שורה אחת בקורות החיים העתידיים שלהם, אם יצליחו להשיג אותה, תהיה בעלת ערך רב במיוחד, ותמנף את שנות הצבא כדי להניע קריירה מבטיחה בהיי טק או בכלל במשק הישראלי: שירות ב־8200, יחידת איסוף המודיעין המרכזית של צה"ל, שבוגריה עומדים בין היתר מאחורי הקמתן של חברות מצליחות כמו צ'ק פוינט ונייס.

לא מעט ישראלים מאמינים שאם יש לך את מספרי הטלפון הנכונים או אם אתה מכיר את האנשים הנכונים, הדרך אל היחידה היוקרתית קצרה, אבל המציאות היא, שלא במפתיע, שלא כך הדבר. אין קיצורי דרך ל־8200, ואם צעיר או צעירה לפני גיוס לא אותרו וזומנו לבחינות, יהיה קשה לשנות את המצב. יש, עם זאת, כמה וכמה דרכים לשפר את הסיכויים לעלות על הרדאר של המגייסים.

העצה הראשונה והחשובה ביותר שתוכלו לתת לצעיר לפני גיוס היא להשקיע בלימודיו ובמיוחד בתחומים שעשויים לסלול את דרכו ליחידה: מתמטיקה, מדעי המחשב, אלקטרוניקה או פיזיקה ברמה של חמש יחידות לימוד. גם השקעה בלימוד שפות, ליבת הפעילות המודיעינית של היחידה – ובראשן ערבית, תקרב את התיכוניסט הצעיר לשירות ביחידה. מי שלמד ערבית ברמה של חמש יחידות יזומן כמעט אוטומטית למבחני המיון ליחידה. גם בעלי רקע טכנולוגי מגדילים את סיכוייהם להיכנס למעגל האיתור לתפקיד שיוביל אותם בהמשך להיי טק.

עוד בנושא:
כך תרוויחו 13 אלף שקל בחודש מיד אחרי הצבא
כיפה שחורה ומדי צבא: החיילים החרדים של יחידה 8200

ב־8200 ניתן למצוא ייצוג בולט לבוגרי בתי ספר שבהם כיוונו את התלמידים למסלולי מצוינות ועודדו אותם להגביר מקצועות מדעיים וטכנולוגיים או ערבית. אין דרך אחרת לומר זאת: אם אתם מתגוררים באזור המרכז וילדכם לומד באחד התיכונים היוקרתיים באזור, סיכוייו להיכנס ליחידה גדולים משמעותית מאשר אילו היה מגיע מהפריפריה.

הבשורות הטובות הן שעקב צורך גובר בכוח אדם צעיר ולאור המחסור בדוברי ערבית מבית, בשנים האחרונות משקיעה 8200 מאמצים בהכשרת תלמידי תיכון גם מחוץ לאזור המרכז, באמצעות הקמת כיתות לימוד שלבוגריהן מוענק יתרון במיון ליחידה. כך למשל, מופעלת "תוכנית עתיד", פרויקט משותף לחיל המודיעין ולמוסדות החינוכיים, בשלושה בתי ספר בירושלים, בבית שמש ובכברי. במסגרת התוכנית נתמכים לימודי הערבית בבתי הספר על ידי היחידה, וחיילי 8200 מגיעים לתגבר את תלמידי בית הספר הן בערבית, והן במתמטיקה ובאנגלית. באחרונה הוחל בהפעלת תכנית דומה ללימוד השפה הפרסית. תחום לימודים נוסף שאותו מחזקת 8200 כדי לענות על הצורך הגובר הוא סייבר. "מסלול גבהים" הוא תכנית מצוינות של 8200 ומשרד החינוך בתחום הסייבר שמופעלת זו השנה השנייה בעשרה בתי ספר, בין היתר בגן יבנה, בחולון ובנתניה. תכנית ותיקה יותר היא "מגשימים", שמקיפה 60 כיתות באשדוד, באשקלון, בעפולה ובערים נוספות, ופועלת משנת 2010.

אילוסטרציה (צילום: חדשות 2)
מחפשים צירופי תכונות. בתפקידים מסוימים מחפשים יחסי אנוש, באחרים, אין בזה צורך | צילום: חדשות 2

עם זאת, יש לומר, למעט המסלול בערבית, בחירה במקצועות הלימוד "הנכונים" לא מבטיחה כרטיס כניסה למיונים ל-8200. התהליך רק מתחיל שם. נקודת ההכרעה הבאה תהיה מבחני הצו הראשון שאליהם יזומן המועמד לגיוס. בהתאם לתוצאות סדרת המבחנים ביום המתיש יוחלט האם למיין את ילדיכם ל־8200 (או לאחת מיחידות המודיעין או העלית האחרות). מי שיוכיח במבחנים יכולת ללימוד שפות עשוי לקבל הזדמנות להגיע בסוף התהליך לקורס שבו יוכשר בערבית. תהליך המיון יהיה ארוך ויכלול מגוון שלבים, כולל מבחנים קוגניטיביים, מבחני אישיות, ראיונות וכמובן סיווג ביטחוני. מומלץ לצעיר או צעירה שמעוניינים להגיע לתפקיד ב־8200 או ביחידת מודיעין אחרת להיות מודעים לכך כבר בתחילת הדרך, ולציין זאת בראיון האישי בצו הראשון או לבחור בתפקיד רלוונטי במנילה. עבור מי שלא למד מקצוע בעל זיקה ליחידה ולא הראה יכולות פוטנציאליות במבחנים, הסיכוי להגיע ל־8200 נמוך.

ביקשנו מאבי חסון, המדען הראשי במשרד הכלכלה, ששירת ב־8200 ומעורב גם כיום בתהליכי המיון לתפקיד מסווג, להגדיר מהן התכונות שאותן מחפשים אצל המשרתים ב־8200. לדבריו, המאתרים של היחידה מחפשים תכונות מגוונות למסלולים שונים. "בכל מסלול מחפשים מצרף תכונות ייחודי", הוא אומר. "יש למשל מקומות שבהם התקשורת הבינאישית חשובה פחות, כי רוב העבודה תתבצע מול מחשב ובמקומות אחרים דווקא היכולת הזו היא קריטית. יש מקומות שיבדקו את היכולת לחשוב מחוץ לקופסה, לפעול בתנאי אי ודאות, להוביל צוות, לעמוד על דעתך ולשכנע. יש מגוון של תכונות קוגניטיביות ואישיות שבאות לידי ביטוי. ציונים טובים בבית ספר בוודאי עוזרים, אבל לא חייבים בגרות ריאלית. מסתכלים על המכלול – בית הספר הוא לא הכל. למשל, אם יש מישהו שהוא רשג"ד בצופים, שהדריך שלוש שנים ויש לו עולם פעילויות מלא, גם זה מראה על היכולות שלו. ידע בערבית ייקח מישהו למסלולים מסוימים וידע במתמטיקה לתפקידים אחרים ושניהם יהיו ב־8200".

לבסוף, צריך לזכור שבתור היחידה הגדולה בצה"ל, 8200 מכילה בתוכה מגוון תפקידים. בנוסף לפעילות בתחום השפות והטכנולוגיה, ביחידה משרתים גם חשמלאים, שק"מיסטים ומגוון רחב של בעלי מקצוע צה"ליים, כך שאחרי הכל, השורה הזו ברזומה לא תמיד מצדיקה את ההילה שהיא נושאת.

הכתבה פורסמה במקור ב-TheMarker

>> זינוק בכמות המלש"בים שמבקשים מבחן חוזר לצו ראשון