כל שנה אותו דבר, בקושי התאוששתם מחופשת הקיץ הממושכת והנה מגיעים חגי תשרי שמוציאים אתכם שוב לחופשה ארוכה. רחמים? תלוי את מי שואלים. להורים עם ילדים קטנים זה באמת לא פשוט, אחרי ששברו את הראש על פתרונות יצירתיים ליולי ואוגוסט, אבל חובבי הטיולים חווים בזמן זה את התקופה היפה ביותר בשנה. בהנחה שאת הטיולים שלכם לחו"ל כבר עשיתם בקיץ - וכן, שמנו לב לשיזוף שחזרתם איתו לעבודה - סידרנו לכם חמישה מסלולי טיול מומלצים שיעשו לכם כיף בחופשת החגים. סידרנו אותם בסדר עולה, מן הקל ביותר אל הקשה ביותר ובהתאם תוכלו לדעת האם הם מתאימים למיטבי לכת או שגם אחותכם בת השלוש תוכל להגיע וליהנות מהחוויה. כדי שלא תגיעו למסלול לא מוכנים, שתלנו בתוך ההסבר על המסלול גם מוצרים שכדאי להצטייד בהם לפני היציאה לדרך. תהנו ואל תשכחו לשתות הרבה (הרבה) מים. פה זה לא אירופה, כן?

מצדה - כי מה שטוב לתיירים מחו"ל, טוב גם לכם

מצדה הוא מבצר עתיק ומלא פאתוס שנמצא במדבר יהודה והוא אחד מאתרי הטיולים המוכרים, המפורסמים והפופולריים בישראל. ההיסטוריה של האיזור שזורה באבניו כך שהידענים שבקבוצה יכולים ללכת ולראות סביבם סיפורי קרבות הירואים שלא היו מביישים את העונה האחרונה של משחקי הכס. מצדה היא המעוז האחרון של המרד הגדול, מבנה שהתחיל כמצודה חשמונאית, המשיך כמבצר מפואר וארמון של מלך (הורדוס) וסיים כשנחרב לגמרי. מעבר להיסטוריה, העפלה למצדה בשעת זריחה היא ממש טקס שכל ישראלי צריך לחוות לפחות פעם בחיים. בשעה היפה ביותר (סמוך לשש בבוקר) ניתן לקבל נוף מרהיב אל ים המלח ואל המדבר המקיף אותו.

מצדה (צילום: StockStudio, shutterstock)
מבצר עתיק ומלא פאתוס | צילום: StockStudio, shutterstock

הטיפוס למצדה (מומלץ בשעות הזריחה כאמור) הותאם לכל המשפחה ואף לאנשים בעלי מוגבוליות פיזיות. צריך לזכור שהכניסה כרוכה בתשלום ורצוי בתיאום מראש. אם אתם מעוניינים, אפשר לקנות כרטיסים גם לרכבל היפיפה שנמצא במקום, למוזיאון מצדה ולחזיון האור-קולי. בגלל שתצטרכו להגיע מוקדם, ובהנחה שאתם לא תושבי האיזור, כדאי שתלונו בקרבת מצדה כבר לילה קודם. מדבר יהודה ואיזור ים המלח מציעים הרבה אכסניות, בתי ספר שדה ואף מלונות שיאפשרו לכם ליהנות מהקור הנעים של בוקר מדברי. כדי שחווית ההעפלה למצדה תעבור עליכם בנעימים, אנחנו ממליצים להצטייד בפנס איכותי, כמו זה של חברת Mtech האמריקנית, שלמרות גודלו (או אולי קוטנו) יכול להעיר את הלילה בשלושה במצבים שונים (פנס, עששית ופנס בטיחות) ומגיע עד לאור בעוצמה גבוה של 80 לומן.

נחל יהודיה - רטוב? זה טוב

ממדבר יהודה עוברים אל רמת הגולן, אל נחל יהודיה המפורסם שעבור חלקינו לפחות, היווה את אחד משיאי הטיולים השנתיים של בית הספר התיכון. מטיילים רבים אוהבים להגיע ישירות אל מפל יהודיה - מהמרשימים במדינתינו היבשה למדי - אבל דווקא "עיכוב" קטן בדרך יוביל אתכם למסלול הליכה נחמד שמוביל אל אותו מפל מפורסם ועובר בתוך מים (שמגיעים בערך עד לגובה הברך) ומתאים גם למשפחות עם ילדים גדולים יותר. היתרון במסלול זה שהוא מוצל לאורך כל השנה, כך שהוא מהווה שילוב בין הליכה במים צוננים (שמגיעים מפסגות הר החרמון) לצל הנעים של הצמחייה באזור ששומרת עליכם מוגנים. לאורך המסלול עוברים במספר בריכות מים צרות ומוארכות אשר מוקפות בקירות בזלת גבוה ובסוף המסלול מגיע הרגע לו כל הילדים מחכים: כניסה לבריכת נחל יהודיה הגדולה והעמוקה. כיף גדול לכל המשפחה שמחייב גם השגחת מבוגר.

יהודיה (צילום: גורגי נורקין)
שילוב בין הליכה במים צוננים לצל נעים | צילום: גורגי נורקין

למרות שטיול בנחל יהודיה ישים אתכם בקרבה למים למשך יממה שלמה, התייבשות היא עדיין סכנה משמעותית בטיולים. בדיוק בגלל זה אנחנו ממליצים להצטייד במערכת מים 16 ליטר מביתOutdoor Revolution, קלה לנשיאה על הגב ומספקת הגנה על טמפרטורת המים כך שכל המשפחה תוכל להישאר רוויה לאורך כל המסלול.

מערת קשת - נוף שכמעט ולא רואים פה

כשמצפינים בארץ מגיעים לנופים שונים ומשונים. מערות קשת ונמר למשל נמצאות באותו האיזור ממש אך שונות זו מזו בצורה משמעותית. מערת קשת קרויה על שם הקשת היפהפיה ממנה ניתן לעשות סנפלינג, והיא למעשה מערה שהתמוטטה ונמצאת בשלבי חייה האחרונים. כדי להגיע אל המסלולים צריך לנסוע אל צומת בצת (ממזרח לכביש 889) ומשם לכוון את הווייז אל קיבוץ אדמית, נקודת המוצא של המסלול נמצאת בפארק אדמית שסגור בין השעות שמונה בערב לשמונה בבוקר. אם תרצו לתצפת על מערת קשת מגבוה תלכו בשביל המסומן כעשר דקות (חלק זה מונגש גם לבעלי מוגבלויות), שם תקבלו תצפית מרהיבה על הקשת והנוף הנפרש מאחוריה.

גם כאן אנחנו ממליצים לכם להצטייד בפנס מדגם Mtech שקל לסחוב בתיק ולקבל כמות יפה של אור ועמידה בפני מכות ושאר תקלות.

מערת קשת (צילום: shutterstock By maratr)
נוף שכמעט ולא רואים פה | צילום: shutterstock By maratr

מערת נמר - לזחול בין נטיפים

כפי שנכתב כבר על מסלול מערת קשת הסמוכה, מערת נמר נחשבת לאחד המסלולים המקסימים והמפתיעים שתוכלו למצוא בגליל העליון. המערה נמצאת בירידה אל נחל נמר והיא מערה טבעית שנוצרה בעקבות חלחול מים בסלע גיר (האופייני לאיזור), בתוכה נמצאים נטיפים וזקיפים (היוצאים מן האדמה) מה שאומר שההליכה והזחילה בה מחייבות זהירות וקשב. למה קוראים למה מערת נמר? המערה והנחל הסמוך לה קיבלו את שמם בעקבות לכידה של מספר נמרים בשנות הארבעים. לצערינו, בעקבות היכחדותם של הנמרים מהטבע בארץ ישראל, באיזור הגליל והגולן לא נמצאים יותר נמרים ומאז שנות ה-50 האיזור נפתח למטיילים בעזרת החברה להגנת הטבע. בהגעה למסלול אנחנו ממליצים להצטייד מלבד במים ואוכל גם בכובעים שיגנו על הראש במערה אך בעיקר בפנס ראש איכותי מסוג Led Lenser שיאפשר לכם לנוע בנוחות בחושך שיקבל את פניכם.

נחל עפרן - נוף מהמם למתקדמים בלבד

מדרימים לנגב לטיול באורך יום שלם באחד המסלולים היפים והמאתגרים שתמצאו בישראל. מסלול נחל עפרן משלב בין טיפוס לזחילה ובין נוף מדברי ללא מעט מים, בקיצור - כל מה שאתם מאחלים לעצמכם מטיול בארץ ישראל. ההגעה אליו ברכב פרטי תוביל אתכם אל חניון נחל מדור שמהווה גם את נקודת המוצא של המסלול כולו. כדי להגיע לשם (בהנחה שלא הפעלתם ווייז) תצטרכו לפנות שמאלה קצת לפני מפעל אורון (ימינה לבאים מכיוון דימונה) ובדרך המסומנת באדום תיסעו עוד כעשרה ק"מ עד לחניון.

היציאה לדרך כוללת כבר מתחילתה טיפוס של 4.5 ק"מ (במסלול נחל מדור) ובסופה הופכת לתלולה מאוד ומשתלבת עם הר כרובלת (חלק ממסלול שביל ישראל). מסלול העל הזה, מלבד האתגר הפיזי שהוא מספק, מאפשר לאורכו תצפיות מדהימות על מכתש רמון היפהפה כך שממש כדאי לוודא מראש שהמצלמה (או הסלולרי) שתיקחו אתכם לטיול יהיו מוגנים היטב כדי שלא ישברו או ינזקו בדרך. בנוסף, למסלול מאתגר מסוג זה חשוב להגיע עם נעלי הרים שיעמדו במשימה ולא להסתפק בנעלי הליכה "רגילות". Nortface מוכרת מספר דגמים של נעלי הליכה מבדים נוחים שישמרו עליכם מוגנים במהלך טיפוס ולא יכבידו על הרגל.