טירונות (צילום: מערכת את"צ)
היא נראית קשוחה, אבל מותר לכם לשאול אותה שאלות. אפילו רצוי | צילום: מערכת את"צ

המערכת הצבאית, זה ידוע, היא מערכת שלוקח זמן להתרגל אליה. אין אחד שלא נקלע למצב שהוא לא יודע איך לובשים את המדים, שהוא עדיין לא זוכר את המספר האישי שלו, שהוא שואל שאלה שגורמת למפקד להוציא קיטור מהאוזניים ("למה?", לדוגמא) או שהוא פשוט מרגיש שאין לו מספיק זמן ושהוא עושה את הדברים בצורה משונה ומגושמת. אם מישהו נקלע לכל המצבים האלו, ובכן, זה הזמן להודות בזה, זה סימן שאתה צעיר.

גם את תקופת הצעירות צריך לדעת להעביר בסבבה ובלי לצאת ביותר מידי נזקים, לכן, אנחנו מציידים אתכם בטיפים לקראת התקופה הראשונה בשירות שלכם.

#1 אל תתביישו לשאול

כשמתגייסים לצבא, מאוד חוששים "לצאת צעירים", לא רוצים לבלוט כחדשים במערכת ומנסים להימנע מלשאול שאלות או להתייעץ. אל תהססו לפנות למפקדים שלכם ולשאול שאלות. מאוד יכול להיות שהם יענו לכם בצורה נרגזת או קשוחה מדי, אבל ברב הפעמים תקבלו תשובות. תהיו בטוחים שהם יעריכו יותר את היכולת שלכם להודות שאתם לא יודעים ויכעסו יותר אם תעשו טעות יהירה.

כמובן שאתם מוזמנים לפנות אלינו עם כל שאלה למייל הירוק

פזם חיילת מתלבשת (צילום: עודד קרני)
זה לוקח יותר מידי זמן? תתעוררו פעם הבאה יותר מוקדם | צילום: עודד קרני

#2 אל תתאמצו כדי להיראות ותיקים

תאמינו לנו – מי שמתנהג ככה, יוצא יותר צעיר מכולם. אל תתנו לחברים שלכם הוראות, אל תתווכחו יותר מדי, אל תתחכמו, אל תתנהגו בביטחון מופרז עם הנשק ועם המדים. כשיתפסו אתכם על טעות, הנפילה תהיה כואבת מדי. אין לאן לרוץ, גם אתם תהיו ותיקים יום אחד.

#3 אל תרחמו על עצמכם

תזכרו שכולם עוברים את מה שאתם עוברים. כולם מתפשטים מול כולם במקלחות, כולם יורים בפעם הראשונה בנשק, כולם צריכים ללמוד בעל פה את המספר האישי שלהם, כולם ישנים באוהלים וכולם מוצאים את עצמם ביום שמש חם כשהם פעורי פה, לחים ודביקים. כנראה שאם כולם עוברים את זה, זה אפשרי.

חייל בדיכאון (צילום: רועי ברקוביץ')
בלי רחמים עצמיים. לכולם קשה | צילום: רועי ברקוביץ'

עוד בנושא:

כך תתקבלו ליחידת המודיעין היוקרתית 8200
זינוק במל"שבים שמבקשים מבחן חוזר לצו ראשון
כל הפרטים על המכינה החדשה לשירות קרבי לבנות

#4 בנו לעצמכם שגרת יום

תחסכו מעצמכם סרבול יתר והרגילו את עצמכם להכין לפני השינה את כל מה שאתם צריכים בבוקר שלמחרת, לכתוב לעצמכם בפנקס בדיוק מה אתם צריכים לעשות על הבוקר, נסו לאמוד כמה זמן כל זה ייקח לכם ומקמו את החפצים שלכם במקומות קבועים כדי שלא תצטרכו לחפש אותם.

טירון גולני נח על מיטה צבאית (צילום: אורי ברקת, עיתון "במחנה")
וואסח מופרז? זה מיותר | צילום: אורי ברקת, עיתון "במחנה"

#5 אל תשכחו להיות חברים

כשתעזרו לחבר להתגבר על הקושי שלו, הקושי שלכם יראה פתאום מזערי. חוץ מזה, אם כבר להיות צעירים פעורים, אז לעבור את זה יחד.

#6 שמרו על הכבוד העצמי שלכם

תבינו מי מהוותיקים רוצה ללמד אתכם ולעזור לכם ומי מהוותיקים רק רוצה להנות מהוותיקות שלו ולתפוס תחת על חשבונכם. אל תעריצו אף אחד רק בגלל הוותק שלו או המעמד שלו. כל אחד צריך להרוויח את אהדת הסביבה אודות לכישורים והיחסי אנוש שלו.

#7 תיזהרו מהנפצות אכזריות

רוצים לדעת מה הן? ריכזנו לכם את כולן בכתבה אחת.

#8 הפיקו לקחים

ראיתם שזמן ההתארגנות בבוקר לא הספיק לכם, תבדקו איך אתם יכולים לקצר אותו ותשקלו לקום חמש דקות יותר מוקדם; גיליתם שהכביסה לא התייבשה בזמן? בפעם הבאה אל תבנו על כביסה ידנית ותביאו יותר בגדים מהבית; התייבשתם? תקפידו לשתות. מכל חוויה לומדים.

טירוני נח"ל (צילום: שי לוי)
שמרו על החיוך. הוא יעזור לכם בהמשך הדרך | צילום: שי לוי

#9 אל תתפתו לכל הצעה ומתנה שנותנים לכם

כשאתה צעיר, זה נראה כאילו כל העולם מחבק אותך ואוהב אותך. האמת המרה היא שזה לא תמיד ככה ולא מעט אנשים מנסים לנצל את התחושה הזו של חיילים צעירים. אל תעלו לטרמפים שמציעים לכם, אל תתפתו לתת את כרטיס האשראי לבתי עסק שמציעים לכם מתנות ותזכרו שלא כל מי שמציע לכם עזרה בהכרח רוצה בטובתכם.

#10 קחו את הכל בקלות ותזרמו

מחקרים מוכיחים שכשאנחנו מחייכים זורם יותר חמצן למוח.

>> מהמקלחת עד למטווח: כל הפעמים הראשונות בצבא