טירוני גולני  (צילום: אורי ברקת, עיתון "במחנה")
עמידה בשלשות. וכדאי מאוד שהכול יהיה פלס! | צילום: אורי ברקת, עיתון "במחנה"

מזל טוב, התגייסתם. אחרי יום מתיש בבקו"ם, תפגשו את המפקדים שלכם בפעם הראשונה, ואז תקבלו הוראות שלא בטוח תבינו איזו מטרה הן משרתות ולמה הן טובות, אבל תידרשו לבצע אותן בכל מקרה. כדי שלא תהיו מופתעים, או בעגה הצבאית, כדי שלא תהיו "בשוק", הבאנו לכם את רשימת הדברים שיקרו בטירונות, אבל תדירותם תרד במהלך השירות.

לפני הכול, שני טיפים שחשוב מאוד שתפנימו:

הראשון: גם זה יעבור, קחו את זה בקלות.

השני: אל תשאלו "למה?". למה? כי תשובה טובה לא תקבלו, ואם תקבלו, היא כנראה תכלול עבודות רס"ר שעדיף להימנע מהם מראש.

לעמוד בח', לעמוד בשלשות, לעמוד בטורים, לעמוד בשורות

בהגיעכם לבסיס הטירונות, אתם עלולים לחשוב לרגע שמישהו החליט להחזיר אתכם לכיתה ג' וללמד אתכם על צורות הנדסיות. אחת המשימות הנפוצות היא לעמוד בח' –צורה הנדסית פתוחה בת שלוש צלעות כאשר שתי הצלעות החיצוניות שוות בארכן. לכאורה פעולה פשוטה, אבל לכו תתאמו שבכל צלע יהיה מספר שווה של חיילים כשיש לכם 30 שניות לעשות את זה. אם תתרשלו במילוי המשימה, או שתנסו להתחכם (אדם אחד בכל צלע), אל תתפלאו אם יחליטו להחזיר אתכם לכיתה א' וללמד אתכם דרך הרגלים גם את אותיות הדפוס בא' ב' העברי.

לעמוד בשלשות, בטורים ובשורות – זה כבר למתקדמים. אבל גם את זה ילמדו אתכם לעשות, גם כן דרך הרגלים.

חיילת מצדיעה (צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון)
לקבלת המפקד, הקשב! | צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון

"הקשב" והצדעה – דרך חדשה להגיד שלום

כדי שתבינו בצבא שיש דרג ויש זרג, את הביטוי השגור בפיכם "שלום" ישאירו לכם לסופי שבוע ולזמן הפנוי עם החברים מהפלוגה. כשאתם מול המפקדים שלכם, לא תגידו "שלום", במקום זה, תעצרו במקום, תצמידו את הרגלים בצורת V, תחזיקו את כפות הידיים מאחורי הגב ותגידו "הקשב" וכשאתם מול הקצין שלכם, לא תגידו "שלום" ולא תגידו "הקשב", תצמידו את הרגלים בצורת V ותצדיעו. כן כן, כל זה, בשביל להגיד שלום. לא תעשו את זה, תישארו כמה שעות ביציאה.

מתי חוזרים להגיד "שלום"? בשבירת דיסטנס. עד אז, "הקשב".

מסדרי בוקר

מסדר בוקר, משמעו – לסדר את החדר או את האוהל, על הבוקר. שוב, לכאורה פעולה פשוטה, בפועל, מדובר במשימה מסובכת שמצריכה הרבה התעסקות והכל בלחץ זמנים. במילים אחרות: האימא חולת הניקיון שלכם, זה כלום לעומת זה.

מה כולל מסדר בוקר?

סידור המיטה בצורת מעטפה, כך ששמיכת הסקביאס שלכם תהיה מתוחה כל כך עד שכשהמפקד שלכם יזרוק עליה מטבע של 5 שקל היא תקפוץ בחזרה (נחסוך לכם, זה לא קורה אף פעם, אם תנסו את זה, תצאו צעירים), דרך אגב, זה כל מה שתעשו עם השמיכה הזו וגם ממנה סביר להניח שתיפרדו אחרי הטירונות.

הצנעת כל הציוד האזרחי שלכם – ניסיון צבאי להשכיח מכם את העובדה שהייתם פעם אזרחים.

שטיפת הרצפה – רצוי שתתזמנו את זה באופן מושלם כי בצבא "רטוב זה נקי", כלומר אם ניקיתם והרצפה הספיקה להתייבש עד המסדר, כנראה שהיא כבר הספיקה להתלכלך. למה? לא שואלים למה.

אבק – אבק, זו סוגיה כאובה, כי כל גרגיר אבק שאינו במקומו יגרום לכם להתחיל את המסדר מההתחלה ובחצי מהזמן. לא משנה כמה תנקו אבק מהאוהל או מהחדר, המפקד תמיד ימצא איפה יש עוד אבק: במשקוף מעל הדלת, ברגל של המיטה ובמסילה של החלון. עצה ידידותית מאתנו: תשקיעו בניקיון במקומות האלו, זה מה שבודקים, בשאר המקומות, לא בודקים בטירונות. אחרי הטירונות, לא בודקים בכלל.

שותה (צילום: דובר צה"ל, מערכת את"צ)
טוב אולי הגזמנו, לפעמים ממש משתמשים בה | צילום: דובר צה"ל, מערכת את"צ

שימוש בציוד שעבר זמנו בימי המנדט

על המימייה הצבאית שלכם תשמעו סיפורי זוועה מכאן ועד לדמשק, הפורומים ברשת מלאים בתרחישי אימה סביב הפריט הזה. לשתות ממנה, לא יצא לכם כל כך, אבל בכל זאת תצטרכו לשמור עליה. למה? אמרנו שלא שואלים למה.

בטירונות ידרשו מכם לשמור על הציוד שלכם כאילו שהיה המסמך שעליו מצוין הנ"צ של הכור האטומי בדימונה. תעשו לעצמכם טובה ותשמרו על הציוד הזה כי אתם לא רוצים לסגור שבת על מחסנית שנפלה לכם מהאפוד.

כולם מתקלחים באותה חצי שעה

מקלחות משותפות ילוו אתכם במהלך כל השירות הצבאי, מה שיקרה רק בטירונות הוא שכולם יצטרכו להתקלח באותה המקלחת באותו הזמן – ואז תמצאו את עצמכם בזמן המקלחת עם כל החבר'ה למחלקה כשאתם יכולים להרשות לעצמכם דקה לכל היותר לטובת המקלחת ולקוות שבדקה הזו יצאו מים חמים מהברז.

אחרי הטירונות זה נגמר וכל אחד יכול להתקלח בזמנו החופשי (בגבולות הסביר; צבא, בכל זאת) כשהמקלחות מאוכלסות בכמות סבירה של אנשים.

חיילים במקלחות (צילום: חגי הירשפלד, במחנה)
תשאלו כל טירון, דקה למקלחת זה ים זמן | צילום: חגי הירשפלד, במחנה

עמידה בזמנים

בטירונות ינסו להרגיל אתכם לעשות את הכל בזמנים קצרים, גם כשאין בזה צורך. לדוגמא, המושג 7 דקות מטכ"ליות מדבר על פרק הזמן שהוגדר בצבא ללבישת המדים. שוב, לכאורה פעולה פשוטה, אבל כשלומדים את כל החוקים והכללים שכרוכים בלבישת מדי צבא, ושצריך להספיק עוד כמה דברים בשביל המסדר בוקר על הדרך, זה כבר מאתגר יותר.

שבירת דיסטנס – הסוף למשמעת

כל הדברים האלו מסתיימים ברגע אחד שנקרא "שבירת דיסטנס". שבירת הדיסטנס היא ההזדמנות שלכם לתת דרור לכל הבדיחות שיש לכם לספר על המפקדים שלכם ושעד כה חשתם שאם תוציאו אותם לאור לא תצאו שבת. למטבע יש שני צדדים וגם המפקדים שלכם לא ירחמו עליכם בהיבט הזה, אבל האירוע הזה מסמל את הסוף לח', לקריאות ההקשב ולמימייה שליוו אתכם במהלך הטירונות. זה השלב שבו תפסיקו להתעסק עם הנהלים הנוקשים של הטירונות ושבו תעברו להתעסק עם הנהלים הקצת יותר סבירים - אבל עדיין לא תמיד הגיוניים - של המשך המסלול שלכם בצבא. מי יודע, אולי גם אתם תגיעו לפקד על טירונים, ואז גם אתם תוכלו לשאוג כשתגלו שמיטה לא מסודרת במסדר בוקר.

 >> על סודה וסקביאס: המיתוסים הגדולים של הצבא