במסגרת ההכנות לגיוס, מלש"בים רבים שוקלים להסיר משקפיים בלייזר, לא רק בגלל אי הנוחות והסרבול הכרוך בהרכבת משקפיים או עדשות מגע, אלא גם מתוך רצון להעלות את הפרופיל הרפואי הצבאי הקובע כשירות לשרת ביחידות קרביות.

לקויות ראייה מורידות פרופיל לבין 64–45 תלוי בחומרת הליקוי. ד"ר עמי הירש, מנהל המרכז הרפואי 'עיניים' בעזריאלי ת"א, מסביר שהסרת משקפיים בלייזר יכולה לשנות את חומרת הליקוי, למי שימצא מתאים בבדיקה. 25-30 אחוז מהמועמדים לא נמצאים מתאימים לניתוח הסרת משקפיים בלייזר בשל ממצאי בדיקתם.

הוא מזכיר כי מאז שנת 2005 מי שעבר תיקון ראייה בלייזר וראייתו נמצאה תקינה בבדיקה שנערכת מספר חודשים לאחר הניתוח, יכול ברוב המקרים להעלות פרופיל ל- 97.

הד"ר ממליץ למי שהחליט לעבור ניתוח להיערך מראש ולעדכן את לשכת הגיוס כדי שיהיה מספיק זמן כדי לקבוע מחדש את הפרופיל הרפואי שלו, בהתאם להנחיות הצבא והיחידות הספציפיות ובהתאם למצב העיניים העדכני.

מי ששוקל להגיש מועמדות לקורס טייס מומלץ לקחת בחשבון שיצטרך להוכיח ראייה של 6/6 כשנה אחרי הניתוח וכיום גם מועמדים ממספר 1.75 זכאים לגשת למיונים.

טייס (צילום: סליה גריון, אתר חיל האוויר)
גם לטייסי חיל האוויר יש התאמות | צילום: סליה גריון, אתר חיל האוויר

במקרים מסוימים ניתן לבצע תיקוני ראייה במהלך השירות הצבאי. כאשר תיקון הראייה נחשב לרפואי ולא לקוסמטי, הצבא עשוי לשקול לממן את הניתוח. הסיבות בהן שוקל חיל הרפואה לאשר מימון ניתוח לתיקון הראייה הן אי סבילות לעדשות מגע ו/או הפרש בין שתי העיניים של 5 מספרים או יותר, וכן במקרה של פגיעה חוזרת בקרנית.

טייסים מן המניין בחיל האוויר יוכלו לעבור ניתוח במידה וחלה התדרדרות בראייה שלהם ולאחר ארבעה שבועות במידה והראייה יציבה לראיית 6/6 בכל עין - ניתן לחזור לשירות מלא.

ד"ר הירש מסביר שחשוב להתאים את השיטה הניתוחית לאחר בדיקת התאמה קפדנית. לחלק מהנבדקים אפשר להציע ניתוחים חלופיים לניתוחי הלייזר, דוגמת השתלת עדשות תוך עיניות. יש לציין כי ניתוח כזה דורש הכנה ותנאים מיוחדים, שאף הם נקבעים על פי בדיקת ההתאמה.