ביום שישי האחרון פורסם כי צה"ל החליט להקפיא לחלוטין את האימונים למלש"בים בבסיסי הגדנ"ע בצה"ל. מצה"ל נמסר אז בתגובה כי "בשל אילוצים תקציביים, מוקפאים בשלב זה האימונים לתלמידים בבסיסי הגדנ"ע". הדיווח עורר סערה בקרב תלמידי התיכון, להם הובהר שוב ושוב בשנים האחרונות כי מדובר בחלק חשוב בהכנה לצה"ל – והם החליטו לספר לכם למה הם החליטו שלא לשתוק.

גדנ"ע (צילום: אתר צה"ל, דובר צה"ל)
תלמידים בגדנ"ע. "יותר מסתם שבוע בשטח המדמה צבא" | צילום: אתר צה"ל, דובר צה"ל

"רצינו לחשוב שזאת בדיחה לא מוצלחת"

"על שבוע הגדנ"ע שמענו כבר כשהיינו בכיתה ט'", סיפרה לפז"ם ליאן שופר, תלמידת שכבת י"א מבית הספר 'עתיד' בלוד. "כל השכבות מעלינו סיפרו לנו על השבוע, על המהות שלו ועל החוויה. אני באופן אישי שמעתי גם סיפורים מאנשים שסיימו צבא כבר מזמן, ואפילו מההורים שלי (עד כדי כך המסורת משמעותית וארוכה). כל שנות לימודינו בתיכון חיכינו לשנת י"א, אמנם השנה שנחשבת לשנה הקשה ביותר אך גם השנה המלאה בפעילויות מרתקות כגון הגדנ"ע ומסע ישראלי. בתחילת שנה נודע לנו כי המסע הישראלי בוטל, אז התנחמנו בעובדה שלפחות יש לנו גדנ"ע.

בעיניי ובעיני רבים מחבריי לשכבה הגדנ"ע הוא יותר מסתם שבוע בשטח המדמה צבא. השבוע הזה, בעינינו, הוא "טעימה" קטנה ממה שאנחנו הולכים לעבור בעוד פחות משנתיים. הוא נותן לנו נקודת מבט מבפנים, דרך להרגיש אפילו במעט לקראת מה אנחנו הולכים ומה מצפה לנו בעתיד. הגדנ"ע חשוב למתגייסים – אני אישית שמעתי סיפורים על כך שהגדנ"ע שינה לגמרי תפיסת עולם של אנשים, מה שתרם לאחוזי גיוס גבוהים יותר.

ציפיתי שנקבל בשבוע הגדנ"ע את כל המידע הדרוש לנו על הצבא. ציפיתי לעבור מסלולים כמו בטירונות, ללמוד על הצבא, על התפקידים בו ועל התנהלותו. הרבה נערים ונערות בגילי לא מכירים את כל האפשרויות בצבא, ובשבוע הגדנ"ע הם יכולים להיחשף לידע הזה. אין סיפור טוב יותר מהסיפור האישי, מהחוויה, וזה משהו שכל אחד מאיתנו רצה לעבור.

היינו אמורים לצאת לגדנ"ע אתמול, ביום ראשון. ביום שישי, ב-9 וחצי בבוקר, נשלחה לנו הודעה כי שבוע הגדנ"ע בוטל עקב קיצוצים תקציביים במערכת הביטחון. תחושות של אכזבה מילאו אותנו. אני יכולה להעיד שכל השכבה הרגישה תסכול, ורצתה להאמין שזו רק בדיחה לא מוצלחת, או רק חלום שעוד מעט נתעורר ממנו, אך נוכחנו לדעת כי זוהי האמת המרה. יומיים לפני המועד שחיכינו לו מתחילת השנה, רק יומיים הפרידו בינינו ובין השבוע המיוחל.

פתחנו בפייסבוק קבוצה, ובמסגרתה דנו רבות על מה שקרה, פרסמנו דעות והעלינו כתבות מהאינטרנט בנושא. כל אחד יכול להביע את דעתו ואת תסכולו, וכולנו התאגדנו יחד בתסכול ובאכזבה. אין לי מילים לתאר את התחושות המדויקות שהיו לי ולחבריי באותו סוף שבוע. אני יכולה להעיד שכולנו היינו סביב הפייסבוק, החדשות והסלולרי, בתקווה שעוד משהו ישתנה, שעוד יחזרו בהם מההחלטה ונוכל לארוז תיק ולצאת לגדנ"ע באושר. אבל לקראת תום השבת הבנתי שזה לא הולך להשתנות. במוצאי השבת יצאו תלמידי השכבה שלי, תלמידי י"א מגדרה ומראש העין, להפגין מול ביתו של הרמטכ"ל, רא"ל בני גנץ, במחאה על ההחלטה.

ביום ראשון בבוקר כינסו אותנו באודיטוריום, ודיברו איתנו על מה שקרה. ארגנו בבית הספר הפגנה יוצאת מן הכלל – אוהלים, שק"שים, שלטים ורמקולים. לא כל השכבה רצתה להפגין, כי הרבה חשבו שבגלל שההפגנה בבית הספר – היא נגד בית הספר. אבל לא זו הייתה מטרת ההפגנה. היא נועדה להעלות מודעות, להראות שמגיע לנו ולדורות הבאים לעבור את שבוע הגדנ"ע. גם אם בסוף לנו לא יאשרו זאת, נקווה שהמאמצים שלנו ישפיעו על המחזורים הבאים. להפתעתי הרבה, ההנהלה תמכה בנו ובאה למחוא לנו כפיים, וגם מנהלי עמותת "עתיד" שמממנת את בית הספר התרשמו מאיתנו והעבירו את המכתב שכתבנו לרמטכ"ל הלאה. ברצוני לציין את הערכתנו הרבה להנהלת בית הספר ולעמותת "עתיד" שתמכו בנו.

התחושות הקשות שהרגשנו ושאנחנו עדיין מרגישים לא ניתנות לתיאור, אך אנו שמחים להפגין ולהראות את הדעה שלנו ואת הרצון שלנו, ואני שמחה לעמוד מאחורי השכבה שלי. אנו מקווים להעלות את המודעות לחשיבות הגדנ"ע בקרב הציבור, לגרום לכולם להבין את המצוקה הגדולה אליה נקלענו, ואף לגרום לשינוי ההחלטה".

גדנ"ע (צילום: אתר צה"ל, דובר צה"ל)
"על גדנ"ע אי אפשר לוותר. זה יותר חשוב מכל פעילות אחרת בבית ספר" | צילום: אתר צה"ל, דובר צה"ל


"בעוד כמה שנים הצבא יראה ירידה משמעותית בגיוס"

"היינו אמורים לצאת לגדנ"ע בדיוק עוד חודש. אצלנו יוצאים לגדנ"ע בכיתה י"ב, וחיכינו לזה כל כך הרבה זמן. לדעתי הגדנ"ע זה לא סתם "שבוע של כיף". אני חושבת ששבוע הגדנ"ע אמור לעזור למי שרוצה להתגייס, לתת לו את החשק ללכת ליחידות מובחרות יותר בצבא, ולספק מידע על מה שהולכים לעבור בצבא במשך שנתיים או שלוש", מספרת לנו שיר, תלמידת שכבת י"ב מבית הספר "מקיף ט'" באשדוד.

"אני מאמינה שבעקבות כך שהוחלט לבטל את הגדנ"ע, בעוד כמה שנים הגלגל יסתובב והצבא יראה יפה מאוד את הירידה המשמעותית בקרב המתגייסים לצבא. וחבל! על גדנ"ע אי אפשר לוותר. זה יותר חשוב מכל פעילות אחרת בבית ספר. מבחינתנו זה פספוס אדיר של חוויה לכל החיים".

"התלמידים חיים באי ודאות"

"אני משרתת כמד״נית – מדריכת נוער – במסגרת קידום נוער בצפון. בשבוע הבא אנחנו אמורים לצאת לגדנ"ע, ולפי שעה אין ידיעה לגבי התפתחויות. התלמידים חיים באי ודאות אחרי שחיכו וציפו לשבוע הזה ואחרי שהתקיימו מפגשי הכנה לגדנ"ע – ועכשיו אין לדעת אם יוצאים או לא", אומרת גלית, מד"נית מרחב שמדריכה את התלמידים הנרגשים שהיו אמורים לעבור את ההכנה לצה"ל.

"דווקא לי, בתור מדריכת נוער אשר מדגישה שוב ושוב כי שבוע הגדנ״ע מהווה מרכיב עיקרי בתהליך ההכנה לצה״ל בבתי הספר, מאכזב לדעת שצה"ל בוחר לקצץ דווקא איפה שלא צריך. לדעתי, זוהי התנהלות מגוחכת לחלוטין".

"שוכחים שבקרוב נהיה חיילים"

"הגדנ"ע היה בשבילנו, יותר מהכול, חוויה. הכרנו את הצבא, תוזזנו והכרנו מושגים צבאיים. כל ההתנסות עם המפקדים, המטווח והסמלת, וגם עצם לבישת המדים, היו מאוד משמעותיים עבורנו, על אף שההכנה שעברנו ארכה שלושה ימים בלבד. כשחזרנו מהגדנ"ע, בחודש שעבר, היו הרבה יותר שיחות על השירות הצבאי, מה שלפני כן לא היה, מעבר לכך שהוא היה מאוד מגבש וכיפי", אומרת נעם מורן, תלמידת שכבת י"א מבית הספר "מבואות הנגב" בקיבוץ שובל.

גדנ"ע (צילום: באדיבות נעם מורן)
תלמידי שכבת י"א בבית הספר "מבואות הנגב", בשבוע הגדנ"ע אליו נאבקו לצאת | צילום: באדיבות נעם מורן

החלטנו להיאבק על היציאה לשבוע הגדנ"ע משום שהרגשנו שנעשה איתנו אי צדק. הרגשנו שגם לנו מגיע להיות בגדנ"ע ובעיקר הפגנו על כך שהרגשנו שמפלים אותנו בגלל אחוזי הגיוס הגבוהים אצלנו. אנחנו שמחים שזכינו – וכן, אפשר להגיד שזכינו, למרות הקשיים שבהתמודדות עם האוכל הצבאי והמשטר הצה"לי – להיות בשבוע הגדנ"ע. שבוע זה צריך להיות דבר שכל נער ונערה ישראלים עוברים. צה"ל הוא חלק בלתי נפרד מהמהות הישראלית ולכן ההכנה אליו נדרשת.

דבר נוסף שמאוד ריגש אותי בגדנ"ע היה הנוכחות של קבוצת אוסטרלים שעברו את שבוע הגדנ"ע יחד איתנו. לשמוע אותם צועקים בעברית "תם הזמן, הקשב המפקד!" במבטא אוסטרלי כבד, גרם לכולנו להתגאות.

אני חושבת ששוכחים שאנחנו נהיה בקרוב חיילים. אנחנו אלה שנשרת את המדינה ונגן עליה, ובגלל זה כבר עכשיו צריכים להשקיע בפיתוח הנכונות שלנו להתגייס לתפקיד משמעותי. זאת, במיוחד כשהמגמה בישראל נוטה לגדילת תופעת ההשתמטות מאשר לעליית אחוזי הגיוס המשמעותי לצבא. אני חושבת שכשמבטלים את הגדנ"ע, נותנים לגיטימציה להשתמטות.

גדנ"ע (צילום: באדיבות נעם מורן)
"צריך להיות דבר שכל נער ונערה ישראלים עוברים" | צילום: באדיבות נעם מורן

תגובת דובר צה"ל: "לאור העובדה שתקציב הביטחון לשנת 2012 עדיין לא אושר וכי משרד האוצר פועל לקצצו למרות התגברות האיומים בחזיתות השונות, הוחלט בצה"ל להפסיק בעת הזו את אימוני הגדנ"ע למרות החשיבות הרבה של אימונים אלו. לצערנו משמעות הקיצוץ בתקציב תוביל בעתיד הקרוב גם להפסקת אימוני היחידות הלוחמות, מערך המילואים ועוד. ברור לכל כי הקיצוץ אותו דורש משרד האוצר הינו פגיעה בביטחון אזרחי ישראל ולא בתקציב".

>> כאילו הם בצבא: יומן מסע של נערים לפני גיוס