מינים לסטילים בבה"ד חיל הים בחיפה (צילום: דובר צה"ל)
האתגר - הסתגלות לתווך הימי | צילום: דובר צה"ל

שייטת הסטי"לים (שייטת 3) היא ממרכיבי הכוח העיקריים של חיל הים. מדובר באחת מהיחידות המאתגרות ביותר מבחינת השירות בה ומבחינת המיונים לקבלה אליה, מיונים שידועים בקושי הפיזי שכרוך בהם. אתמול (שלישי), הסתיים גיבוש כזה, בסופו שוחחנו עם מפקד הגיבוש, סא"ל אייל קמה שיספר לנו מה עברו המתמיינים.

"אורך הגיבוש הוא יומיים, הוא מתקיים בבסיס ההדרכה של חיל הים. במהלך היומיים האלה אנחנו בוחנים אותם במספר מבדקים ומעריכים את היכולת שלהם לשירות בחיל הים", הוא מסביר. "במהלך הגיבוש אנחנו חושפים אותם לחיל הים – הם רואים ספינות, מפליגים בהן, משוחחים עם החיילים שמשרתים בספינות, משוחחים עם מפקד ספינה, לומדים מה התפקידים של הספינות ומה יעשו במסגרת התפקיד, אם יתקבלו". סא"ל קמה מוסיף שהגיבוש נותן למתמיינים את האפשרות להחליט אם הם מקבלים על עצמם שירות שכזה.

מיונים לסטילים בחיפה (צילום: דובר צה"ל)
הגיבוש לא מאתגר כמו הגיבוש לשייטת 13, אבל הוא ללא ספק קשה | צילום: דובר צה"ל

הגיבוש - מלא הפתעות

כמו תפקידים נוספים בצבא, גם התפקיד של הלוחם הימי בסטי"ל מצריך שהות והתמודדות עם מצב שאינו שגרתי. האתגר המרכזי שבגיבוש הזה נוגע לתפקוד על כלי שיט בלב ים. "חוץ מהפיזיות הרגילה, אנחנו נמצאים בתווך ימי. במהלך הגיבוש אנחנו בודקים את היכולת של הבנאדם לשרת בתווך הימי בכלי שיט, הוא נחשף למצב ים כמו שלא ראה קודם. להיות על ספינה זה לא כמו לדרוך על היבשה. לבצע משימות בתווך ימי זה דבר שהוא לא פשוט. אלא אם אתה רגיל לזה", אומר אייל.

בקרב אוכלוסיית המתגייסים, הגיבוש לסטי"לים נחשב למאתגר במיוחד, בעיקר בגלל הזמן הקצר שיש כדי להרשים את המדריכים שבו. אחד הקשיים העיקריים שבהם נתקלים המתמיינים הוא יצירת הרושם החיובי בפרק הזמן הקצר מבלי לעשות טעויות, כי בפרק הזמן הקצר כל כך אין זמן לתקן את הרושם.

סא"ל אייל מוסיף ואומר על הגיבוש, "הגיבוש הוא גיבוש פיזי. הוא לא ברמה של גיבוש לשייטת 13, אבל עדיין פיזי מספיק - יש בו מסעות, בוחן בר אור ואתגרים פיזיים אחרים שבוחנים סיבולת לב-ריאה ואת ההתמודדות עם האתגר הפיזי-מנטלי וכושר עבודה בצוות". לגבי סיכויי המעבר הוא אומר לנו "מי שרוצה להגיע לחיל הים ומתכונן לזה יעבור. מי שלא רוצה לא יעבור. יש אנשים שבאים ורואים מה זה וחותמים ויתור, גם את זה יש לנו".

מיונים לסטילים (צילום: דובר צה"ל)
"מי שרוצה להגיע לחיל הים ומתכונן לזה, יעבור" | צילום: דובר צה"ל

גיבוש סטי"לים בחיפה (צילום: דובר צה"ל)
אחד הקשיים הוא יצירת הרושם הטוב ביותר בפרק זמן קצר של יומיים, ולעשות כמה שפחות טעויות | צילום: דובר צה"ל

סא"ל אייל לא ממהר לנדב פרטים על הגיבוש ושומר לעצמו את הזכות לפתח את אפקט ההפתעה בקרב המתמיינים, הוא רק רומז איפה אפשר לגלות עוד קצת על המיונים. "אנחנו כל הזמן מחדשים. למרות זאת, מיד אחרי כל גיבוש ניתן למצוא את מה שהיה בו בפורומים לפני גיוס, כל דבר חדש מיד עולה. אנחנו מבחינתנו חושבים שזה בסדר שיש הפתעות בחיים וזה בסדר שהמתמיינים שלנו יפגשו חלק מהן בגיבוש".

>> מטכ"ל, שייטת או מגלן: לאיפה הגיבוש הכי קשה?