מראה לא שגרתי נראה השבוע בנמל ביירות בירת לבנון. ספינת הצי האמריקאי הענקית "USNS Choctaw County" נכנסה לעגון שם, כחלק מאימון אותו הצי האמריקאי הגדיר כ"ראשון מסוגו במסגרת הצי ה-5". מדובר בתרגיל הראשון שמטרתו לשלב אימון צבאי וסיוע הומניטרי ללבנון, שנמצאת בימים אלה במשבר קשה.

מטרת הביקור והאימון היא להגדיל את היכולות של צבא לבנון בביצוע משימות כמו הפעלת אמצעים נגד מוקשים, לחימה ימית ולצד זה, ניהול משימות הומניטריות הקשורות לזירה הימית, כולל התמודדות עם מצבי אסון. בנוסף האמריקאים הביאו איתם ללבנון מוצרי צריכה בסיסיים, כולל מזון לתינוקות.

בשנים האחרונות האמריקאים הגבירו את הסיוע שלהם ללבנון, בין השאר כחלק מהמאמץ שלהם לסייע למדינה ולהוות משקל נגד לנוכחות האיראנית באמצעות חיזבאללה, שמצידם מביאים אספקה מטהרן.

ספינת הצי האמריקאי שנכנסה לנמל ביירות מיועדת לאספקה מהירה ותמיכה בכוחות אותם היא יכולה להנחית במהירות על החופים, בין השאר גם ממסוקים שיכולים להמריא ולנחות על המנחת שלה. כל ספינה כזו מסוגלת לשאת גדוד לוחמים על כלל הציוד שלו ולתמוך בו במשך שלושה שבועות.

לביירות הגיעה הספינה עם אספקה במשקל כמה טונות וכמה עשרות אנשי צבא אמריקאים מתחומים שונים. אלה נפגשים עם מקבליהם מצבא לבנון לצורך אימונים משותפים והעברת מידע. על פי דובר הצי האמריקאי, התרגיל אמור להימשך עד ל-29 בספטמבר.

ספינת החיל (צילום: JACK GUEZ/AFP, Getty Images)
ספינת חיל הים של לבנון. שת"פ עם ארה"ב | צילום: JACK GUEZ/AFP, Getty Images

"העובדה שהפיקוד המרכזי (בצי האמריקאי) מבצע את משימת השותפות המרכזית הראשונה אי פעם (בלבנון), זו עדות להצלחתם וליעילותם של מאמצים דומים שהוקמו בעבר באזורים אחרים", אמר קומנדר טים הוקינס מהצי ה-5."אנחנו עושים זאת במזרח התיכון כי אנו מכירים בכך שיש הזדמנות לבניית קשר חשוב עם השותפים שלנו ומענה הומניטרי הדרוש באזור".

במהלך הימים הקרובים אנשי הצי האמריקאי יאמנו את העמיתים הלבנונים שלהם בעלייה ותפיסה של ספינות חשודות, חיפוש עליהן כמו גם לחימה על ספינות. עוד הם מתאמנים יחד בנטרול מוקשים ימיים שהותקנו על ידי צוללנים ומטעני חבלה ימיים.

בארה"ב מדגישים כי אחת מהמטרות העיקריות של התרגיל תהיה: "חיזוק הקשר בין צבא ארה"ב לצבא לבנון". ומציינים שיכשירו את הלבנונים ברפואה מונעת, הכנות נדרשות למקרי אסון. על פי דבריו של קומנדר הוקינס, זו לא תהיה הספינה האמריקאית האחרונה בנמל ביירות, בכוונתם לשלוח ספינות סוחר "כדי לסייע מבחינה הומניטרית ללבנונים".

האמריקאים מציינים כי אם המשימה שלהם בלבנון תוגדר כמוצלחת, בכוונתם להרחיב את הקשרים ולהגביר את הסיוע ללבנון. "בהחלט נחפש ונרצה לעשות יותר עם השותפים שלנו באזור", אמר קומנדר טים מהצי ה-5.

יש לציין כי התרגול הייחודי מגיע רק חמישה חודשים אחרי אימון במסגרתו צבא ארה"ב, הצי האמריקאי וצבא לבנון תרגלו נטרול של מטעני חבלה בזירה הימית, אימוני סיור ואיסוף מודיעין ואפילו תיקון מהיר של שדות תעופה שנפגעו.

בשנים האחרונות ארה"ב גם שלחה אמצעי לחימה מגוונים לצבא לבנון, כולל טילים ומטוסי קרב קלים. זאת כאמור במטרה לחזק את הקשרים בין ארה"ב ולבנון אבל בעיקר לנסות ולנטרל את ההשפעה האיראנית שם, המפעילה של חיזבאללה.

גבול לבנון (צילום: AFP, GettyImages)
צבא לבנון. המהלך נועד לחזק אותו | צילום: AFP, GettyImages

בישראל מביטים על מה שקורה בחשדנות כאשר הדעות לגבי המהלך האמריקאי חלוקות. זאת משום שבצה"ל טוענים כי ישנה חדירה משמעותית של חיזבאללה ליחידות של צבא לבנון ואף לפיקוד הבכיר.

בצה"ל מעריכים בסבירות לא נמוכה, כי במקרה של מלחמה בצפון צבא לבנון או לפחות חלקים נרחבים ממנו ילחמו נגד צה"ל לצד חיזבאללה. לחשוב שבלבנון יש עכשיו מומחים לנטרול מוקשים אותם ינחו לוחמי קומנדו ימי, זה ככל הנראה משהו שלא מרגיש נוח לאנשי חיל הים הישראלי.

מנגד, יש במערכת הביטחון בישראל גם לא מעט גורמים שרואים במהלך האמריקאי כמהלך בעל הסיכויים הכי גבוהים לנטרול העוצמה והאחיזה של חיזבאללה במדינה הלבנונית כמו גם של הפטרונים שלהם בטהרן.

מדובר בתהליך ארגוני נרחב של האמריקאים שכחלק ממנו הצי ה-5 קיבל אחריות על הקשרים עם לבנון. נזכיר שכחלק ממעבר של צה״ל להשתייכות פיקוד המרכז של צבא ארה״ב (CENTCOM) הצי ה-5 אחראי, בזירה הימית בעיקר, על הקשר עם ישראל כאשר בחודש אוגוסט האחרון אף התקיים אימון משותף ראשון לצי ה-5 ולחיל הים הישראלי.

בישראל רואים בשותפות עם הצי החמישי כשותפות אסטרטגית לביטחונה של ישראל והאזור. בין השאר כחלק מההגדלה של מעגלי ההגנה נגד טרור במרחב הימי באזור. העובדה שהצי החמישי, כמו גם זרועות של פיקוד המרכז האמריקאי, מהדקים קשרים גם עם לבנון, פותחת בפני ישראל נתיב קשרים חדש עם המדינה השכנה מצפון, חשאי ברובו. כך לפחות מקווים בצה"ל ומערכת הביטחון.