בשבוע שעבר ציין צבא סוריה את "יום הצי" ב-29 באוגוסט, בשורה של תרגילי ראווה ומסדרים שתועדו ושודרו בערוצים הרשמיים של משרד ההגנה המקומי.

אחרי שבחודש שעבר הציגו באופן דומה את היכולות שהם מייחסים לחיל האוויר הסורי, הפעם הוצג מצבו העדכני כביכול של חיל הים.

בסרטונים ניתן לראות את לוחמי הקומנדו הימי הסורי, שיגור טילים חיים ואף פעילות של הזרוע האווירית של הצי. מצפייה בחומרים עולה שהסורים הצליחו להחזיר לים חלק ממערך ספינות הטילים, שולות המוקשים והספינות המהירות שלהם.

הסרטון (צילום: وزارة الدفاع السورية Syrian Defense, YouTube)
לוחמי הקומנדו הימי מתוך התיעוד | צילום: وزارة الدفاع السورية Syrian Defense, YouTube

לכאורה תמונות מרשימות, אך בחינה מעמיקה יותר מעלה שמדובר באחד הציים הקטנים והמיושנים באזור הים התיכון, שלא לומר עתיק. בעיות התחזוקה והתקציב שלו קשות מאוד ועדיין, ניתן למצוא שם מספר איומים.

הטילים שהועברו לחיזבאללה

הסיכון העיקרי שעולה מהסרטון מגיע מטילי יאחונט ו-C-802 שבידי הסורים. טילים שיכולים לפגוע בספינות או באסדות גז, אותם ניתן לשגר מהחוף או מספינות לטווחים של עשרות ק"מ. את חלקם הם העבירו לחיזבאללה ואף אימנו אותם.

הקומנדו הימי של סוריה שנראה גם הוא בסרטונים לא מרשים מבחינת הציוד שלו, אך הסכנה האפשרית היא שחוליה קטנה שלהם תצליח לבצע פעולה בסגנון פיגוע ביום פקודה במקרה של מתיחות או הסלמה עם ישראל.

הספינות שחטפו מצה"ל ביום כיפור

באחד מהסרטונים נראית ארמדה של לפחות 10 ספינות טילים, כשבאחת הסצנות הן מבצעות שיגורים. מדובר בספינות מסוג "אוסא" 1 ו-2 שמצבן נראה עגום. מדובר בסטי"לים משנות ה-60 שהוכרעו על ידי חיל הים הישראלי כבר בקרבות הימיים של מלחמת יום הכיפורים בשנת 1973.

בסרטון ניתן לראות גם ספינות טילים מסוג טיר-2, שהן למעשה סירות מהירות עם משגרי טילים ורקטות, שהסורים רכשו מאיראן לפני כעשור. מצבן היה גרוע כבר לפני שנים אך בתיעוד ניתן לראות שחלק מהן משגרות טילים במהלך האימון.

שולות המוקשים

עוד ניתן לראות בסרטנים שולות מוקשים מסוג "יבגניה" ו"סוניה", כשגם במקרה הזה מדובר בספינות עתיקות משנות ה-60 שחלק מהן נמכרו לסורים אחרי שיצאו משרות בצי הרוסי בתחילת שנות ה-90.

לסורים היו אלפי מוקשים ימיים ישנים שהספינות האלו היו אמורות להטיל מול חופי ישראל, אולם כמעט כל המלאי הוטל ממסוקים על כפרים ועמדות מורדים במהלך מלחמת האזרחים בסוריה.

לצי הסורי יש זרוע אווירית עם כ-20 מסוקים, שרובם במצב תחזוקה לקוי. אלו מגדילים את טווח הגילוי של ספינות הטילים ומשמשים לסיור ימי והובלת כוחות. בסרטון ניתן מסוק מסוג M-14pl - דגם פולני משנת 2010 שמהם הטילו מוקשים ימיים על ריכוזי אוכלוסייה בשנים האחרונות.

באופן כללי, כבר עשרות שנים שהצי הסורי סובל מהזנחה ומחסור. עוד לפי המלחמה בין צבא אסד למורדים, היה מדובר בזרוע דלת תקציב עם כמה אלפים בודדים של משרתים.

גם בשנים האחרונות, כאשר הסורים מתחילים להשקיע ולשקם את הצבא שלהם, הצי מקבל רק פירורים מהתקציב אם בכלל ולא נראה שהם עתידים לקבל ציוד חדש. על זרוע הצוללות שנמחקה לגמרי מהסד"כ בתחילת שנות ה-90 אף אחד לא מדבר.

הסרטון (צילום: وزارة الدفاع السورية Syrian Defense, YouTube)
סירות לצד ספינה באחד מהתרגילים שתועדו | צילום: وزارة الدفاع السورية Syrian Defense, YouTube