דובר הפנטגון, ג'ון קירבי, הודיע בשבוע שעבר במהלך תדרוך לעיתונאים כי לחיל האוויר האוקראיני "יש יותר מטוסי קרב ממה שהיו לו לפני שבועיים". בעקבות דבריו פורסמו דיווחים לפיהם ארה"ב העבירה כביכול מספר מטוסי קרב לאוקראינה. לאחר הפרסומים בנושא הוציא הפנטגון הבהרה כי חיל האוויר של אוקראינה לא קיבל מהם אף כלי טיס חדש.

גם בחשבון הטוויטר הרשמי של חיל האוויר האוקראיני התייחסו לנושא ועשו סדר: "לא קיבלנו מטוסים מהשותפים שלנו. בסיוע ממשלת ארה"ב (חיל האוויר של אוקראינה) קיבל חלקי חילוף ורכיבים לשיפוץ ושיקום המטוסים, שיאפשרו הכנסה של ציוד נוסף לשירות".

ארה"ב עם כן לא שלחה מטוסים אך פעלה לאספקת חלקי חילוף, מנועים ואמצעים נוספים בעבור כלי הטיס, בעיקר מטוסי הקרב של אוקראינה. כך הצליחו האוקראינים לשקם מטוסי קרב שנפגעו בקרבות. בנוסף האספקה אפשרה להכניס לשירות מבצעי מטוסים שהיו מושבתים עוד לפני המלחמה, בין אם מסיבות טכניות, תקציביות ואחרות.

לחץ באוויר, שדרוג ביבשה

האספקה הזו העלתה את אחוז השמישות של המטוסים, כלומר את מספר כלי הטיס הזמינים לביצוע משימות מבצעיות וכך, הגדילו האוקראינים את כמות המטוסים המבצעיים שלהם, כשל פי הערכות עוד 20 מטוסי קרב נוספו ל-50 שהיו להם קודם.

"יש להם כרגע יותר מטוסי קרב בעלי כנף קבועה מאשר לפני שבועיים", אמר דובר הפנטגון. "וזה לא במקרה, זה בגלל שמדינות אחרות שיש להן ניסיון עם סוגי מטוסים כאלה, הצליחו לעזור להן להפעיל עוד מטוסים".

בשבועיים האחרונים אוקראינה לוחצת על ארה"ב ומדינות המערב לספק לה מערכות לחימה רבות ומתקדמות, בהן מטוסי קרב מסוקים. כחלק מהלחץ נשלחו מספר טייסים אוקראינים לבליץ של ראיונות, שנועד להציג את גבורת המעטים מול רבים, בכדי להגביר את הלחץ לאספקת מטוסי הקרב.

ירי בתותח המתקדם (צילום: Lennart Preiss/GettyImages)
ירי בתותח M777 שמסופק לאוקראינים | צילום: Lennart Preiss/GettyImages

בינתיים ביבשה, אוקראינה החלה לקבל לידיה מאות תותחים ואיתם מאות אלפי פגזים. מדובר בשדרוג משמעותי תוך כדי לחימה, משום שארה"ב, קנדה, גרמניה ומדינות נוספות מעבירות להם תותחים מתוצרת מערבית (בעיקר אמריקאית) מה שאומר שהתותחנים האוקראינים צריכים לעבור הסבה לאמצעי לחימה חדש, תוך כדי לחימה. מהדיווחים עולה שזה בדיוק מה שקורה עכשיו.

ארה"ב מעבירה בימים אלה ממש תותחי M-777 לטווחים של כ-25 ק"מ ועם פגזים מותאמים גם ל-40 ק"מ. גם קנדה מעבירה תותחים דומים. צרפת מעבירה לידם תותח מתנייע "סזאר" לטווח 40 ק"מ שגם עליו תותחנים אוקראינים כבר עוברים הכשרה. גרמניה מספקת תותחים מתנייעים מסוג PZH-2000 לטווח של 50 ק"מ.

חיל התותחנים האוקראיני הופך מערבי ומתקדם תוך כדי לחימה, אירוע דרמטי המאפשר להם לייצר אש איכותית ובכמויות נגד הרוסים. האמריקאים מעבירים לאוקראינה גם 10-15 מכ"מים מסוג TPQ-36, המסוגלים לאתר את סוללות הארטילריה הרוסיות ו"לסגור עליהן" מעגל אש מהיר ומדויק, יחד עם כלי טיס בלתי מאוישים (כטב"מים) שגם אותם ארה"ב מעבירה.