ספינת הדגל של הצי הבריטי, נושאת המטוסים המלכותית "המלכה אליזבת", שיגרה השבוע בפעם הראשונה משימה קרבית כחלק מהקואליציה נגד דאע"ש. מטוסי חמקן מסוג F-35B אמריקאים ובריטים שפועלים מסיפונה, תקפו יעדים בעיראק. ימים ספורים קודם לכן הם השתתפו באימון חמקנים באיטליה, לצד חיל האוויר הישראלי ונוספים.

בהמשך השבוע היה הצי הבריטי מעורב בתקרית דרמטית מול צבא רוסיה בים השחור. על פי הדיווחים, ספינות ומטוסים של הרוסים ביצעו ירי אזהרה לעבר ספינות של הצי הבריטי שפעלו בסמוך לאי קרים.

בתקופה האחרונה נראה שהצי הבריטי מספק לא מעט כותרות, בין השאר על רקע רצונם לחזור לימים שלהם כמעצמה משמעותית, בין השאר באמצעות הצי המלכותי שמנהל בימים אלו תכנית התעצמות נרחבת.

בשנים האחרונות הצי הבריטי, כמו שאר זרועות הצבא, סבל מקיצוצים והזנחה שהביאה לירידה משמעותית בכוחו. מה שמסמל את התקופה הינו תחום נושאות המטוסים שחדל להתקיים בצי המלכותי בשנת 2010 - אז הפסיקו להפעיל מטוסי קרב מנושאות מטוסים. בשנת 2014 יצאה מהשירות נושאת המטוסים האחרונה.

עלייתו של בוריס ג'ונסון לראשות הממשלה סימנה על דרך חדשה, אחרי שהכריז על שינוי מדיניות ותוספת של 16.5 מיליארד ליש"ט לתקציב הביטחון בארבע השנים הקרובות. בין השאר הוא הכריז על שיקום הצי ואמר כי: "המצב בעולם הוא המסוכן ביותר מאז המלחמה הקרה".

הבריטים מתכננים להפעיל זוג נושאות מטוסים, את ה"הקווין אליזבת" שכבר נכנסה לשירות והפרינסס אוף ויילס שתצטרף אליה בקרוב.

תקיפה ראשונה מסוגה מאז הניינטיז

שתי נושאות המטוסים הבריטיות נחשבות לספינות המלחמה הגדולות ביותר שנבנו בממלכה, אורכן 280 מטרים ומשקלן 66 אלף טון. על הסיפון שלהן יהיו 25 מטוסי חמקן מסוג F-35B ועוד כ-20 מסוקים, לציד צוללות ולחיפוש והצלה. בחלק מהמשימות יהיו גם מסוקי קרב מסוג אפאצ'י.

הקווין אליזבת נמצאת בימים אלה בהפלגה המבצעית הראשונה שלה. בשבוע שעבר היא השתתפה בתרגיל החמקנים הבינלאומי באיטליה, Falcon Strike 21, בו השתתף גם חיל האוויר הישראלי שפרס בפעם הראשונה מטוסי חמקן מחוץ לישראל.

השבוע נושאת המטוסים המלכותית רשמה ציון דרך היסטורי כשמטוסי החמקן שלה יצאו לתקוף יעדים של דאע"ש בעיראק. "עד עכשיו העברנו מסרים דיפלומטיים באמצעות תמרונים ותרגילים. מעתה אנו מפעילים את מלוא העוצמה של כוח אווירי ימי", התייחס לכך מפקד קבוצת הקרב 21.

נושאת המטוסים בפעולה (צילום: RoyalNavy, Twitter)
משימה מבצעית ראשונה של החמקנים מנושאת המטוסים הבריטית | צילום: RoyalNavy, Twitter

יש לציין שעל סיפונה 8 מטוסי חמקן מטייסת של חיל האוויר המלכותי ו-10 מטייסת 211 של המרינס האמריקאי. על פי הדיווח של משרד ההגנה הבריטי גם החמקנים של המארינס השתפו בתקיפות וזאת הפעם הראשונה שמטוסי קרב אמריקאים פועלים מנושאת מטוסים זרה.

הקווין אליזבת נמצאת בימים אלה במזרח הים התיכון ומטוסי הקרב שהמריאו ממנה עברו מעל שמי ישראל וירדן בדרך למשימה שלהם. הפעם האחרונה שנושאת מטוסים בריטית שלחה מטוסי קרב לתקיפה, הייתה אי שם באמצע שנות ה-90.

יש לציין שנושאת המטוסים לא פועלת לבד ומדובר בכוח משימה הכולל גם משחתות, פריגטות וספינות תמיכה. קבוצת הקרב הבריטית מתוכננת להפגין את עוצמת הממלכה במסלול ארוך שיגיע עד למזרח אסיה בהלכו יגיעו לכ-40 מדינות וימשך כחצי שנה.

הרוסים שעיצבנו את בוריס מלונדון

בינתיים הבריטים מפגינים את עוצמתם גם מול הרוסים בים השחור, כחלק ממשימות נאט"ו באזור. המשימה הזו הפכה לדרמטית השבוע, כאשר הרוסים הפעילו נגד שתי ספינות מלחמה של הבריטים לוחמה אלקטרונית במטרה לשבש את מערכות הניווט שלהם.

לאחר מכן דרשו מהם לשנות את כיוון השיט בטענה שחדרו למים הטריטוריאליים שלהם בחצי האי קרים. הבריטים מצדם סרבו לשנות כיוון, בתגובה ספינות מלחמה של הצי הרוסי פתחו באש אזהרה ומטוסי קרב רוסים חלפו מעליהן בגובה נמוך ואף הטילו פצצות על הנתיב שלהן. משרד ההגנה הבריטי הכחיש את הדיווח על הירי הרוסי ואישר רק שנורו מספר יריות אזהרה הרחק מספינות המלחמה שלהם.

נזכיר שהצי הבריטי פעל גם קרוב לישראל, כאשר לפני מספר חודשים נוהל "ציד" אחרי צוללת רוסית שנעלמה לסנסורים של נאט"ו במזרח הים התיכון. הבריטים טוענים שרוסיה מנהלת נגדם "מערכה חשאית" ובשנים האחרונות הם רואים ברוסים איום שהולך וגובר. זה מה שהביא את ג'ונסון להחלטה להשקיע בצבא ובצי.

הצי המלכותי מפעיל כמה מספינות המלחמה המתקדמות בעולם, אולם נחשב ל"צל" של מה שהיה בעבר. נכון להיום יש להם רק כ-30 ספינות מלחמה וצוללות (לא כולל ספינות סיור) כאשר חלק מהן נחשבות מיושנות ויצאו מהשירות. העתיד כבר נראה אחרת. בבריטניה מתנהלים מספר פרויקטים ענקיים שעד 2030 יגדילו את כוחו של הצי הבריטי מבחינת כמות חיילים, איכות וטכנולוגיה.

מדובר בייצור של ספינות מסוג Type-31 באורך של כ-138 מטר. לספינות המלחמה האלה יהיו טילים נגד ספינות לטווחים ארוכים, טילים נגד מטוסים ויכולות מתקדמות ללחימה נגד צוללות. לכל ספינה כזו יהיה גם מסוק שיגדיל משמעותית את יכולות הגילוי שלה וגם יהיה חמוש באמל"ח נגד צוללות. הבריטים מתכננים להכניס לשירות חמש ספינות מהסוג הזה שיפעלו לצד ה- 41Type המתקדמות.

כשהממלכה מחליטה לעשות שרירים

עד 2030 הצי הבריטי יקבל גם 8 ספינות מסוג Type 26 המתמחות בלוחמה נגד צוללות, שזה עבור הבריטים אחד מהאיומים המשמעותיים ביותר מהכיוון הרוסי. חוץ ממערכות וטילים נגד צוללות, יהיו על הספינה הזו גם 24 תאים לשיגור טילי שיוט מסוג טומהוק, שיכולים לפגוע במטרות קרקעיות בטווחים ארוכים ודיוק גבוה.

היהלום של הצי המלכותי הן הצוללות מסדרת "אסטוט". צוללת תקיפה החדשה ביותר של הצי. המחיר ליחידה: מיליארד ליש"ט. המשקל: 7,400 טונות. היא נושאת טילי טורפדו נגד צוללות וטילי שיוט מסוג טומהוק. לבריטים יש כיום 4 צוללות פעילות מהסוג הזה ובסיום ההליך יהיו להם 7.

צוללת HMS (צילום: GettyImages)
צוללת של הצי המלכותי הבריטי. שינוי ניכר במערך | צילום: GettyImages

זרוע הצוללות תקבל חיזוק משמעותי נוסף כאשר לשירות יכנסו גם צוללות מסדרת "Dreadnought". מדובר בצוללת טילים בליסטיים המתוכננת לשאת טילים בעלי ראש נפץ גרעיני מסוג טריידנט-2 5D. כל טיל כזה יכול להגיע לטווח של 12,000 ק"מ כשבראשו בין 1 ל-14 ראשי קרב גרעיניים. 4 צוללות כאלה ישרתו בצי המלכותי כאשר 2 כבר נמצאות בתהליך בנייה.

בכוונת הצי הבריטי להגדיל את כוחו ליותר מ-40 ספינות טילים, משחתות וצוללות (לא כולל ספינות סיור וחוף מהירות). כמדינת אי ומעצמה ימית בעבר, משרד ההגנה הבריטי רואה בצי המלכותי כאחד מהשרירים הכי משמעותיים שלו. בלונדון מביטים בדאגה לכיוון הצי הרוסי שמגדיל את הסד"כ שלו בשנים האחרונות ופועל בלא מעט נקודות עניין בריטיות, מקומות שהרוסים לא נראו בהם עשרות שנים.

ב-21 ביולי 2020 פרסמה ועדת המודיעין והביטחון של הפרלמנט הבריטי דו"ח שהוגדר ככזה העוסק באיום הנשקף לדמוקרטיה הבריטית מצד רוסיה. ההשפעה הרוסית, מהווה על פי כותבי הדו"ח איום אסטרטגי משמעותי שיש להתכונן אליו ולהתמודד איתו במספר כלים בהם מודיעין, אמל"ח חדש וכאמור גם הצי.