חיל האוויר הצרפתי מאשר שאיבד מטוס קרב מסוג מיראז' 2000D שהתרסק בזמן פעילות מבצעית במאלי שבאפריקה. לדברי דובר הכוחות של צרפת באזור, קולונל פסקל יאני, הטייס והנווט שהיו במטוס הצליחו לנטוש וחולצו למקום בטוח. אולם על פי חלק מהדיווחים אחד מהם נפצע והועבר לבסיס צבאי סמוך.

בינתיים צרפת ממשיכה להוביל את המלחמה נגד הטרור באזור, אולם במקביל החלה לבצע פעולות הכנה מכוונה להוציא עד לשנה הבאה את הכוחות שלה ולסיים את מבצע "ברקנה".

על פי הדיווח של חיל האוויר הצרפתי, מטוס קרב הדו מושבי מסוג מיראז' 2000D מכנף הקרב ה-3 המריא למשימה במאלי, מהבסיס האווירי שבניאמיי בירת ניז'ר. חצי שעה אחרי ההמראה כאשר הגיע לאזור הומברי שבמאלי, הצוות איבד שליטה על המטוס ונטש אותו. בחיל האוויר הצרפתי טוענים שלאף ארגון טרור שפועל באזור אין מעורבות באירוע והמטוס התרסק בשל כשל טכני.

יש לציין כי מדובר באירוע חריג שקורה במהלך המבצע ארוך השנים. כמעט שלא אבדו שם כלי טיס, המעט שאבדו התרסקו לרוב בגלל כשל טכני או טעות אנוש של אנשי הצוות. האירוע הבולט היה ב-2019, אז נהרגו 13 חיילים בהתנגשות בין שני מסוקים.

כבר למעלה מעשור שצרפת מובילה את המלחמה נגד הטרור במערב אפריקה. מלחמה שלא זכתה לכותרות רבות כמו זו שהתנהלה במקביל באפגיסטן. במסגרת "מבצע ברקאנה" שהחל ב-2014 (כהמשך למבצע סרוואל), צרפת שלחה 5,100 חיילים שרובם הוצבו במאלי בנוסף לכוחות שנשלחו לצ'אד, ניז'ר, בורקינה פאסו וחוף השנהב.

לוחמים (צילום: DOMINIQUE FAGET/AFP, GettyImages)
לוחם צרפתי במשימה מעבר לים, ארכיון | צילום: DOMINIQUE FAGET/AFP, GettyImages

אחוז גדול מהלוחמים שנשלחו לאזור הם אנשי יחידות הצנחנים, חטיבות החי"ר האיכותיות, כוחות מיוחדים ומלגיון הזרים. בנוסף הצרפתים פרסו לאזור שישה מטוסי קרב, מסוקים, מטוסים ללא טייס וכלי טיס נוספים.

לצד הצרפתים, שהם הכוח המשמעותי ביותר, יש גם כוחות צבא מבריטניה גרמניה, ארה"ב ואף צוותים מיחידות מיוחדות של צבא שבדיה. הלחימה התנהלה בעיקר נגד אל קאעידה שנחשבים פעילים מאוד באזור ובוקו חארם, כמו גם תאים מקומיים של דאע"ש. אולם אחרי למעלה מעשר שנים של לחימה, וכמעט 50 הרוגים, לצרפתים נמאס.

נשיא צרפת, עמנואל מקרון, הודיע בחודש שעבר על נסיגה של כ-2,000 חיילים שיחזרו לצרפת. שאר החיילים ימשיכו להילחם נגד הטרור, אולם לא יהיו אחראים למצב ובתנאי שגם שאר מדינות אירופה יחזקו את הכוחות שלהם שם.

"הנוכחות ארוכת הטווח של צרפת בפעולות צבאיות חיצוניות אינה יכולה להוות תחליף ליציבות הפוליטית ולבחירה של מדינות ריבוניות", אמר מקרון. "איננו יכולים לאבטח אזורים הנופלים לחוסר יציבות מכיוון שמדינות מחליטות לא לקחת את האחריות שלהן. זה בלתי אפשרי," הוסיף.

במערב חוששים שיציאת הצרפתים מהאזור תביא לנסיגה של שאר הכוחות וגלישת הטרור מחוץ לאזור עד לאירופה עצמה. עוד חוששים שם, שארגוני הטרור יצליחו להשתלט על מכרות האורניום הגדולים במאלי. בינתיים, לפחות הגרמנים, שמספר חיילים שלהם נפצעו בקרבות שם, הודיעו שאין להם כוונה לבצע נסיגה. אולם לא ברור מי ייקח אחריות ויספק את הכוח במקום הצרפתים.