לאחרונה נטען כי רוסיה מצמצמת את הנוכחות שלה בסוריה, כדי לשלוח כוחות לוחמים לאוקראינה. עוד דווח כי במקום הרוסים שהחלו לעזוב, מיליציות פרו-איראניות החלו להשתלט על בסיסים וציוד שהרוסים נטשו שם.

אולם בסוף השבוע האחרון טען והיד ג'ללזדה, יו"ר הוועדה לביטחון לאומי ומדיניות חוץ בפרלמנט האיראני, כי הדיווחים על כך אינם נכונים. "אנחנו לא נתפוס את מקומה של מדינה ואף מדינה לא תתפוס את מקומנו", אמר.

בישראל חוששים כי יציאת כוחות רוסים מסוריה, ככל שהדיווחים נכונים, תפר את האיזון ותביא להתחזקות כוחם של האיראנים במדינה. לצד בדיקת אמינות הדיווחים, במערכת הביטחון גם בוחנים כיצד מהלך כזה ישפיע על האזור.

הנשק הרוסי שנחת בסוריה ועל מי הוא מאיים

בינתיים, בימים האחרונים דווקא מתרבים הדיווחים על מגמה הפוכה, לפיהם צבא רוסיה מתגבר את הכוחות שלו בצפון סוריה. תיעוד שהופץ ביממה האחרונה מראה שרוסיה שלחה לבסיס קאמישלי מערכות נ"מ, מטוסי ומסוקי קרב.

מתיעוד ודיווחים שיוצאים מסוריה, עולה כי הרוסים פרסו בבסיס חיל האוויר הסורי קאמישלי לפחות שישה מסוקי קרב מסוג קמוב KA-52, מטוסי קרב מסוג סוחוי SU-34 ומערכות נ"מ מסוג פנציר S1.

נראה כי הרוסים פועלים, בין השאר, להרתיע את המיליציות הפרו-טורקיות שפועלות נגד משטר אסד. בנוסף, גם כדי לסייע לצבא אסד בלחימה שהם מנהלים נגד קבוצות המורדים באזור, בהם פעילי המדינה האסלאמית דאעש, שיוצאים מאזורים אלה לפעולות נגד צבא סוריה ופיגועים נגד אזרחים.

הערכה היא שלרוסים יש כמה אלפי חיילים ועשרות כלי טיס בסוריה, אולם לא ברור עד כמה נכונים הדיווחים על כך שרבים מהם מועברים לאוקראינה. לרוסים יש אינטרס מובהק לשמור על הנוכחות בסוריה, שהינה מוצב חשוב עבורם לחופי הים התיכון.

התמונות מסוריה (צילום: Mil.ru)
שר ההגנה הרוסי ונשיא סוריה לפני הפלישה לאוקראינה. הרוסים לא ימהרו לעזוב | צילום: Mil.ru