נציגים בכירים מצבאות איחוד האמירויות, קטאר, ירדן, מצרים, בחריין וסעודיה - כולן מדינות שרואות באיראן כאיום וחלקן אף התמודדו איתו - נפגשו לאחרונה עם נציגי צה"ל כדי לדון באיום האיראני, כך פורסם לאחרונה ב"וול סטריט ג'ורנל".

איחוד האמירויות כבר ספגה בשטחה מתקפות איראניות ישירות או מתקפת טילים מצדם של החותים. בינואר האחרון ספגה המדינה מתקפת מל"טים שפגעה במיכלי דלק ובשדה התעופה הבינלאומי שלה. מדובר היה בתקיפה שפגעה בתשתיות אסטרטגיות של המדינה, מה שהגביר את תחושת האיום.

על פי פרסומים זרים, בשטחה של איחוד האמירויות יוצבו מכ"מים ישראלים ויתכן שאף מערכות נוספות, אשר יאתרו שיגורי טילים ומטוסים - בעיקר מטוסים ללא טייס - מצד איראן. המיקום של הנסיכות המפרצית נחשב למרכיב חשוב בפריסה של מערכות התראה מפני איומים אוויריים, והעובדה שיש שם דרך קבע כלי טיס ומערכות אמריקאיות, מחזקת את אותה רשת הגנה שישראל ומדינות ערב דוחפות להקמתה.

מטוס הקרב (צילום: 
Ethan Miller, GettyImages)
חיל אוויר האמירתי עמוס במטוסי 16-F | צילום: Ethan Miller, GettyImages

לכל זה יש להוסיף גם את חיל האוויר ומערך ההגנה האווירית המשוכלל של איחוד האמירויות, מערך שהמיקום שלו שם אותו בקו הראשון להתמודדות עם האיום האיראני. מדובר בחיל לו כ-80 מטוסי קרב מסוג F-16, רובם מדגמים מתקדמים שאף נמצאים בתהליך שדרוג לדגם המתקדם ביותר. לאלה יש להוסיף הזמנה של עשרות מטוסי ראפאל מתוצרת צרפת.

באיחוד האמירויות גם כ-10 כלי טיס לבקרה גילוי והתראה אשר יספקו יכולת גילוי מוקדמת נוספת, זאת לצד המכ"מים. לכלי הטיס האלה יש יכולת לקבל את ההתראה ממערכת המכ"מים האזורית, שסביר להניח שתשב כולה על סוג של פס רחב דרכו יעבור המידע.

מה עוד? 12 משגרי טילים מסוג פטריוט ועוד כ-50 משגרי פנציר S-1 להם יכולת ליירט טילים. בנוסף לאלה, בשטחה של איחוד האמירויות גם שתי סוללות ת'אאד של צבא ארה"ב, שגם להן יכולת יירוט של מגוון טילים וכלי טיס. על פי הפרסומים הזרים, מתנהלים במקביל גם מגעים לרכש סוללות כיפת ברזל ומכ"מים מתוצרת ישראל, וייתכן שאף מערכות נוספות, שמטרתן תהיה להתמודד עם האיום האווירי הנשקף מאיראן.

כך זה יעבוד

מערכת THAAD (צילום: Leah Garton/MDA)
מערכת THAAD אמריקאית שכמוה פרוסות באיחוד | צילום: Leah Garton/MDA

בשטחה של איחוד האמירויות יש גם מכ"מים אמריקאים, אולם הכוונה היא להציב שם מכ"מים נוספים (כולל ישראלים לכאורה) להם תהיה יכולת לאתר מטרות ואיומים עמוק בתוך שטחה של איראן. ככל שיכולת הגילוי תהיה עמוקה יותר - כך אחוזי ההצלחה של היירוט יהיו גבוהים יותר.

אמנם מנגנון ההגנה האווירית האזורי עדיין בשלבי הקמה, אלא שלאחרונה חשף שר הביטחון בני גנץ כי כמה ניסיונות איראניים לתקוף את ישראל ומדינות אחרות כבר סוכלו. נראה כי מדובר ביירוט שני הכטב"מים האיראנים על ידי מטוסי F-35I שנחשף לאחרונה, ויירוט נוסף של כטב"מ איראני מעל עיראק באמצעות חמקן אמריקאי.

רשת ההגנה האווירית האזורית תורכב ממכ"מים של כלל המדינות המקיפות את איראן שכאמור, כולם יהיו מקושרים. כל איתור של איום איראני יופנה לעבר מערכות היירוט הרלוונטיות לאותו איום. באם היירוט יכשל, והטכב"מים ימשיכו למשל לכיוון ישראל, יהיה קו נוסף של מערכות, שידע להתמודד ולהשמיד אותם.


הכתבה פורסמה במקור ב-28.06.2022