לוב, קיץ 2016. אחרי שהעולם הוצף בסרטוני הזוועה של דאע"ש מעיראק וסוריה, אירועי הטרור וההוצאות להורג הגיעו גם לשם. עוד קודם, החליטו באיטליה לשנות את החוק, כך שיוכלו לשלוח את אנשי הצבא שלהם למדינה המפורקת שמעבר לים.

הראשונים להגיע לשם היו צוותים מ"קבוצת הקומנדו-פושטים וצוללנים" (COMSUBIN) שהיא יחידת הקומנדו הימי של הצי האיטלקי. ברומא נשבעים עד היום שלוחמי הקומנדו ששלחו לשם ביצעו רק משימות מודיעין וסיוע לקואליציה הבינלאומית, בעיקר לכוחות המיוחדים של ארה"ב.

אולם, גורמים רבים טוענים שלוחמי הקומנדו הימי של איטליה היו מעורבים במספר "פעולות שחורות" לצד סגירת מעגלי אש בעזרת מטוסי קרב, אחרי שהסתננו בחשאי לשטחים שנשלטו שם על ידי דאע"ש.

"קבוצת הקומנדו-פושטים וצוללנים" של איטליה נחשבת לאחת מיחידות הקומנדו האיכותיות בעולם. כזו שמתאמנת לצד מקבילות כמו אריות הים של ארה"ב או ה- SBS הבריטי שמצדם, משדרים הערכה רבה למקצוענות של הלוחמים האיטלקים.

מדובר ביחידה חשאית מאוד שלמרות המורשת ארוכת השנים, כולל פעילות באפגניסטן ועיראק, מרבית הפרטים אודות המבצעים שלה נותרו חסויים.

לוחמי היחידה (צילום: ItalianNavy)
יחידת הקומנדו הימי של איטליה | צילום: ItalianNavy

בריאיון נדיר שנתן לאחרונה מפקד קבוצת הפושטים, אחת מהיחידות שמרכיבות את קבוצת הקומנדו הימי, הוא אמר כי: "היחידה תחת פיקוד ישיר של הרמטכ"ל ומפקד חיל הים. דרך זה אפשר להבין כמה היא חשובה ברמה האסטרטגית".

עוד ציין המפקד ששמו לא פורסם, כי: "השימוש בלוחמים כולל גם פעולות לא שגרתיות המשפיעות ברמה האסטרטגית. היחידה פועלת במשימות נגד טרור, פשיטות על יעדי אויב ומבצעת סיורים ופעולות מיוחדות לאיסוף מודיעין. מדובר בפעולות מסובכות, אותן יכולים לעשות רק הלוחמים המובחרים והמקצועיים ביותר שמופקדים על האלמנטים החשובים ביותר לביטחון המדינה".

יחידת הקומנדו הימי הראשונה בעולם
איטליה הקימה את אחת מיחידות הקומנדו הימי המקצועיות הראשונות בעולם, 'השייטת הקלה העשירית' הנחשבת לשורשים של היחידה הנוכחית. במלחמת העולם השנייה לוחמי הקומנדו הימי של איטליה, שבנו לעצמם מוניטין של חסרי פחד, הצליחו להטביע ספינות מלחמה במשקל 70,190 טון וספינות סוחר במשקל כולל של 130,572 טון.

בריאיון עמו, ציין מפקד היחידה שלא היה נמל בכל רחבי הים התיכון שלוחמי היחידה לא פעלו בו והטביעו ספינות. "השנים האלה מייצגות עבורנו את רוח הלחימה והדבקות במשימה. את מה שהם עשו אז לקחנו איתנו עד היום", אמר.

אחרי מלחמת העולם השנייה השייטת הקלה ה-10 פורקה. אולם כחלק מהלקחים ושיקום הצבא, באיטליה הבינו שהם חייבים להקים יחידת קומנדו ימי. מי שעשו זאת היו בוגרי השייטת ממלחמת העולם ולצידם גם לוחמים מיחידות מקבילות בארה"ב ובריטניה.

מצבא הפאשיסטים לשייטת 13

נקודה מעניינת היא שחלק מאותם בוגרים סייעו להקים גם את שייטת 13 הישראלית. אחד מהם הוא פיורנצו קאפריוטי, מגיבורי היחידה במלחמת העולם השנייה, שלמרות עברו בצבא איטליה בתקופה הפאשיסטית, הגיע במהלך השנים שלאחר מכן להיות דמות מרכזית בהקמת השייטת שלנו.

עוד בזמן מלחמת העצמאות הוא הגיע לישראל תחת זהות בדויה ובארץ הכשיר את לוחמי השייטת בהפעלת סירות נפץ ואמצעים נוספים. למעשה בין הצדדים נקשרו קשרי חברות של ממש וקאפריוטי אף רצה להשתתף באחת הפעולות נגד הצי המצרי, אולם לבסוף התרצה כדי לא להכניס את איטליה למשבר דיפלומטי במקרה שיפול בשבי.

בשנת 1952 יחידת הקומנדו הימי האיטלקית מוקמת באופן רשמי והחל מ-1957 היא פועלת די דומה למתכונת של היום. העהרכה היא שהיחידה מורכבת מכ-300 לוחמים וקצינים המתחלקים למספר "קבוצות" שלכל אחת מהן התמחות שונה, מסגרת די דומה לרוב יחידות הקומנדו הימי במדינות המערב.

קבוצת הפושטים המבצעית (GOI)

לוחמי תת יחידה זו מתמחים בפשיטות מהים ליבשה, תקיפת ספינות שנמצאות בתחומי הנמל, תקיפת יעדים על החוף עד למרחק של כמה מאות ק"מ ולוחמה נגד טרור, כולל חילוץ בני ערובה בעיקר כאשר מדובר באירועים שמתרחשים בים. בנוסף, בעלי יכולת לשהות תקופת זמן ממושכת בשטחי אויב לצרכי סיור ואיסוף מודיעין, מבלי שיתגלו. לוחמי הקבוצה הזו חובשים כומתה ירוקה.

קבוצת הצוללים המבצעית (GOS)

לוחמי תת יחידה זו מתמחים בכל פעולת צלילה צבאית עד לעומק של 60 מטרים בעזרת אמצעים שיש ליחידה. בנוסף יש להם מיני צוללות מסוגים שונים המאפשרות להם לצלול בעמקים של יותר מ-150 מטרים.

לוחמי היחידה הזו מתמחים בפעולות חבלה תת ימית, הטבעת ספינות ועוד. בנוסף הם גם מומחים בנטרול חומרי נפץ מתחת לפני הים וחילוץ לכודים מצוללות וספינות. למעשה, הם נחשבים למובילים עולמיים בתחום הזה. לוחמי היחידה הזו חובשים כומתה כחולה.

במסגרת היחידה יש עוד שתי קבוצות ייעודיות, "הקבוצה הימית המיוחדת" היא הגב הלוגיסטי של הפושטים והצוללנים כשבנוסף לזה היא אחראית על התובלה של הצוותים והציוד שלהם לכל מקום שצריך. לצורך זה הם מפעילים מספר ספינות לוגיסטיקה, סיור וחיפוש והצלה. הקבוצה האחרונה היא של בית הספר שמכשיר את הלוחמים ואנשי התמיכה של היחידה.

היחידה היא חלק מפיקוד הכוחות המיוחדים שמאגדת תחתיו את היחידות המיוחדות מכלל זרועות הצבא ו. היא מורכבת מקצינים ולוחמים שכולם מתנדבים, בתנאי שלא עברו את גיל 29. בנוסף הם חייבים לשרת לפחות שנה במסגרת של אחת מזרועות הצבא.

"הלוחמים צריכים לדעת לפעול בכל הקשת המבצעית שבמסגרת המלחמה נגד הטרור", אמר מפקד יחידת הפושטים שהתראיין בעילום שם. "סחורות רבות עוברות דרך הים, חלק גדול ממוצרי הנפט עוברים דרך תעלות ומיצרים ולכן כל חסימה שלהם, אפילו זמנית, תהיה מכה קשה. היחידה היא כוח מרכזי בסיכול של כל פעולה מהסוג הזה".

הנשק הסודי: גופו של הלוחם

לדברי מפקד יחידת הפושטים, "מי שרוצה להיות לוחם ביחידה חייב קודם כל לרצות את זה. אם אין לך כוח רצון ונחישות לא תצליח לעבור את מבחני המיון". ההכשרה נמשכת למעלה משנה ומורכבת ממספר קורסים שכל אחד מהם מעניק ללוחם העתידי את היכולות להן הוא זקוק לצורך המשימה שלו.

השלב הראשון למשל, נמשך 12 שבועות וכולל התמחות בלוחמת חי"ר, שטח בנוי ועוד תוך דגש על שימוש במגוון כלי הנשק של היחידה בהם M-4  ו-G-3. אלו הם רק חלק מהסוגים של רובי הסער ותת מקלעים שכל לוחם מפעיל על פי המשימה שלו, כשלזה יש להוסיף גם סוגי אקדחים ועוד. אחד ממבחני הסיום של שלב זה הוא צעידה של 40 ק"מ בלילה אותה צריך לסיים תוך מקסימום שש שעות.

שלב הכשרת לוחמה ימית נחשב לקשה ביותר ונמשך גם כן 12 שבועות. זה גם השלב שבו מנופים רוב המועמדים שמנסים להתקבל ליחידה. "הם צריכים להוכיח לא רק שהם מסוגלים לפעול מתחת למים, אלא שממש נוח להם להיות שם לא משנה מה התנאים", אמר מפקד היחידה. שלב נוסף הוא ה"אמפיבי", גם כן 12 שבועות, במהלכו הם לומדים לפשוט מהים, להשתמש בחומרי נפץ ולבצע פעולות מורכבות.

לוחמי היחידה (צילום: MARINAMILITARE)
יחידת הקומנדו הימי של איטליה | צילום: MARINAMILITARE

כאמור, אלה רק חלק מהשלבים כאשר לכל זה יש להוסיף כמובן קורס צניחה וצניחה חופשית, קורס שמכשיר אותם לפעול ממסוקים ועוד. "אחרי שהם מצליחים לסיים את ההכשרה הם עולים ליחידה ושם ממשיכים לעבור עוד קורסים ונחשפים לעוד אמצעים מסווגים של היחידה", סיפר המפקד.

לדבריו, בשנים האחרונות במיוחד ניתן לראות עלייה בשימוש של מדינות המערב ביחידות מיוחדות בדגש על מבצעים משותפים. לכן לוחם הקומנדו הימי של איטליה צריך לדעת לעבוד בצוות, אבל מעבר לזה גם עם צוותים ממדינות בעלות ברית אחרות.

"אנחנו רואים שבמסגרת המלחמה בטרור יש שימוש גובר בכוחות מיוחדים ושת"פ בינלאומי. מהסיבה הזאת אנחנו מכשירים אותם באופן ספציפי לפעולות מהסוג הזה ולהוביל כוחות בינלאומיים".

מפקד היחידה האיטלקית ציין כי ליחידתו כלי נשק רבים, חלק לא קטן מהם מסווגים. אולם הוסיף כי: "הנשק הראשון והעיקרי שלנו זה הלוחם עצמו והגוף שלו. זאת הסיבה שאנחנו מעבירים אותם הכשרה ארוכה וקשה שתאפשר להם להתמודד עם סביבה מאתגרת ולשמור על סטנדרטים ומקצועיות גבוהה. רוח הגוף והמחשבה זה האלמנט העיקרי ביחידה שלנו".