למרות שעיקר תשומת הלב בכל הקשור למלחמה העולמית בטרור מתרכזת בעיראק, סוריה ואפגניסטן, אפריקה היא זירה לא פחות סוערת. צרפת שפועלת באזור כבר שנים רבות ומובילה את כוח המשימה שנקרא "טאקובה" על שם חרב מקומית.

מלבד הכוחות הצרפתים, ניתן למצוא שם לוחמים ממדינות מפתיעות. אחת מאותן מדינות שכנראה לא הייתם חושבים עליהן ישר בהקשר הזה היא דנמרק, שלוחמים שלה כבר פועלים באפריקה ולא רק שם.

הצבא הדני פועל כחלק מברית נאט"ו, שם הוא אחראי לצד מדינות נוספות על הגבול הצפוני של היבשת. אולם בשנים האחרונות הצבא הזה עובר שינוי נרחב, שמורגש גם במבנה היחידות, ועובר להיות כוח התקפי שפועל גם מעבר לים.

אלפי חיילים דנים השתתפו לאורך השני במלחמות באפגניסטן ועיראק. למעשה, חייל הקואליציה הראשון שנהרג בעיראק 2003, היה מצבא דנמרק. ישנם פרסומים לא מאומתים שכוחות מיוחדים של דנמרק פועלים גם בסוריה ופרסומים להם התקבל אישור על תקיפות שביצעו בסוריה מטוסי 16-F מחיל האוויר של הדנים.

לצבא המלכותי של דנמרק יש שלוש יחידות עילית שפועלות במסגרת פיקוד הכוחות המיוחדים (SOKOM), שהוקם בשנת 2014 במסגרת ארגון מחדש של יחידות הצבא.

מטרת הפיקוד הייתה לייעל את אופן ההפעלה של יחידת ייגר, אם תרצו המקבילה הדנית של סיירת מטכ"ל, ויחידת אנשי הצפרדע, הקומנדו הימי. בהמשך צורפה לפיקוד יחידת קומנדו המתמחה באזור הארקטי, "יחידת סיור הכלבים של סיריוס".

סיירת מטכ"ל הדנית

יחידת ייגר קיימת במתכונת הנוכחית שלה מאז שנות השישים והיא מונה על פי הפרסומים השונים כ-300 לוחמים. היעוד העיקרי של היחידה הנו ביצוע מבצעים לאיסוף מודיעין וסיורים בעורף האויב, אולם אחרי פיגועי ה-11 בספטמבר היחידה עברה תהליך מודרניזציה נרחב לשיפור היכולות בתחום הלוחמה בטרור.

זמן קצר אחרי הפיגועים במגדלי התאומים נשלחו צוותים של היחידה לאפגניסטן, שם ביצעו פשיטות אוויריות על יעדים של הטאליבן, משימות סיור חשאיות ואף חיסולים ומעצרים של מי שהוגדרו כיעדי טרור בכירים ואיכותיים. למרות שנשלחו גם לקוסובו בשנות התשעים, זאת הייתה הפעם הראשונה שהיחידה השתתפה במלחמה בהיקף מלא.

לוחמי היחידה (צילום: Froemandskorpset, Facebook)
מבצעים משימות איכות. סיירות דנמרק | צילום: Froemandskorpset, Facebook

היחידה מתאמנת באופן קבוע עם יחידות מקבילות מהעולם כמו ה- SAS, אריות הים, כוח דלתא ועוד. עם יחידות אלה הם גם פועלים בעיראק או אפגניסטן ובשנים האחרונות גם באפריקה. בכל שנה צעירים רבים מנסים להתגייס ליחידה, אולם פחות מ-10 אחוזים מהם יסיימו את ההכשרה ויהפכו למפעילים ביחידת ייגר.

המיונים ליחידה מתחלקים למספר גיבושים. הראשון נמשך 5 ימים אז הם עוברים מבחני כושר ושחייה. בנוסף מבחני אישיות ואוריינטציה. לאחר מכן הם עוברים גיבוש נוסף שנמשך יומיים עם אתגרי כושר ומבחנים מנטליים מורכבים יותר.

זה לא מסתיים בכך, מי שעבר ממשיך לעוד גיבוש של יומיים בו הדרישות גבוהות עוד יותר. בין השאר הם נדרשים לסיים 30 ק"מ עם משקל 20 ק"ג במקסימום זמן של 6 שעות או שחייה של 1,000 מטר במקסימום זמן של 25 דקות.

לוחמי היחידה (צילום: Froemandskorpset, Facebook)
אוספים מודיעין ביעדים רגישים בעולם. הדנים | צילום: Froemandskorpset, Facebook

רק מי שעבר את שלושת הגיבושים שכל אחד מהם נעשה בסביבה מאתגרת שונה, הם מתחילים את הקורס שמחלק למספר הכשרות, כל אחת מהן כחודשיים שמחולקים למקצועות כמו סיור ומודיעין, צניחה חופשית, שחייה קרבית, חבלה, לוט"ר ועוד.

מי שהצליח לסיים את ההכשרה מתקבל לשנת ניסיון שם הוא ממשיך לעבור עוד הכשרות ונמצא במבחן של חברי היחידה. רק בתום השנה הזאת יקבל את הכומתה בצבע בורדו וסיכת הלוחם.

יחידת אנשי הצפרדע

הקומנדו הימי של דנמרק מונה כ-150 לוחמים המתמחים בפשיטות מהים, לוחמה בטרור, חבלה יבשתית ותת ימית, ומבצעים לסיור ואיסוף מודיעין באופן חשאי.

גם הם פועלים עד היום באפגניסטן, עיראק אפריקה, אולם גולת הכותרת בפעילות של היחידה, לפחות באופן רשמי שהותר לפרסום, זו הפעילות נגד פיראטים במזרח אפריקה במסגרת כוח משימה 16 ומבצע "מגן האוקיאנוס".

לוחמי היחידה (צילום: Froemandskorpset, Facebook)
אימת הפיראטים באפריקה. הקומנדו הדני | צילום: Froemandskorpset, Facebook

לוחמי היחידה השתתפו במבצעים לאבטחת הסחר הימי באזור, כאשר בשלושה מקרים שונים הם הצליחו לחלץ צוותי אוניות שנחטפו על ידי פיראטים סומלים בלי נפגעים להם או לבני הערובה. מדובר בפעולות מאוד מורכבות כשהן על היבשה, בטח בלב ים.

תהליך הכשרת הלוחמים ליחידה נמשך כמעט שנה כאשר גם פה, מי שעובר את ההכשרה מתקבל לתקופת ניסיון של שנה. על פי משרד ההגנה של דנמרק, בכל שנה 500 עד 600 צעירים דנים מתחילים את קורסי ההכשרה ליחידה. פחות מ-20 גם יסיימו אותה ויקבלו את הסיכה כמו גם את הכינוי "פינגו" שהיא דמות מסדרות ילדים.

קומנדו מזחלות

יחידת סיור הכלבים של סיריוס היא סיפור מאוד ייחודי לאזור ובלי ספק העבודה הכי לא שגרתית בצבא הדני. לוחמי היחידה מתמחים בפעולות סיור בגרינלנד והאזורים הארקטיים שם המעלות מתייצבות רוב הזמן על 40 מתחת לאפס בליווי רוחות חזקות. את הפעילות הם עושים על הדבר היחידה שיכול לנוע שם, מזחלות רתומות לכלבים.

היחידה הוקמה אי שם בשנות ה-30, בעקבות סכסוך גבולות עם נורבגיה. היחידה שהוקמה אז נשלחה לאזור כדי לקבוע עובדות בשטח ולשמור על הריבונות.

במלחמת העולם השנייה הם נשלחו למזרח גרינלנד כדי למנוע פעילות של גרמניה הנאצית שם והם עשו את זה בשת"פ עם אסקימוסים מקומיים. כמו אז, גם היום התפקיד שלהם לשמור על הריבונות של דנמרק בצפון מזרח גרינלנד ולדאוג שאף לא יפר אותה.

לוחמי היחידה (צילום: Froemandskorpset, Facebook)
הדבר היחיד שיכול לנוע שם. היחידה בפעולה | צילום: Froemandskorpset, Facebook

מדובר ביחידה קטנה, כמה עשרות בודדות של לוחמים שמאורגנים בצוותים שכל אחד מהם מונה שני לוחמים ו-11 עד 15 כלבים. השרות שם מאתגר למדי, זאת משום שכל סיור שלהם נמשך כחודשיים בממוצע במהלכו הם לא רואים את המשפחה ואם להגיד את האמת גם לא רואים יותר מדי בני אדם בכלל.

ההכשרה ליחידה נמשכת כחצי שנה ורק מי שסיים שרות מלא בצבא הרגיל יכול להתקבל ליחידה. מדובר בעיקר בהכשרת הלוחמים למחייה בתנאים קשים כמו גם יכולות ירי המותאמים לאזור, למשל קליעה תוך כדי גלישה. מי שהצליח להתקבל נשלח לתקופה של 26 חודשים בגרינלנד עם מספר חופשים זעום ביותר.

הדנים שתוקפים בסוריה

למרות שמדובר במדינה קטנה ושקטה באירופה, דנמרק משקיעה בתקציב הביטחון שלה כמעט 5 מיליארד דולר. מדובר בצבא קטן יחסית, כ-50,000 חיילים ועוד כ-62,000 משרתי מילואים וכמה אלפי אזרחים עובדי צבא.

בכוונתם להגדיל בשנים הקרובות את מספר אנשי הקבע וכן את הכוח הלוחם. מדובר בצבא מאוד מיומן ומאומן, שמפעיל כמה ממערכות הנשק המתקדמות בעולם.

בין היתר מדובר על טנקים מסוג לאופרד 2 גרמנים ונגמ"שי לחימה CV90 מתוצרת שבדיה, שניהם נחשבים מתקדמים ובעלי יכולות גבוהות בשדה הקרב. לאלה יש להוסיף עוד מאות נגמ"שים איכותיים משוויץ ומערכות ארטילריה מצרפת. גם לישראל יש נתח בשוק המקומי, צבא דנמרק הצטייד במרגמות מדויקות של אלביט, טילי ספייק של רפאל ועוד.

לוחמי היחידה (צילום: Froemandskorpset, Facebook)
צבא משופע באמל"ח מתקדם. הכוחות הדנים | צילום: Froemandskorpset, Facebook

חיל האוויר הדני מפעיל מטוסי F-16 כאשר לאחרונה הם הזמינו 27 מטוסי F-35 חמקנים. לזרוע האווירית מסוקים מסוג 'בלאק הוק' בגרסה היבשתית והימית, גם מסוקי NH90 ועוד. זרוע המטוסים הלא מאוישים שם קטנה, אולם הכוונה להעצים אותה בשנים הקרובות.

את הקדמה והטכנולוגיה ניתן לראות גם בזרוע הימית, שמפעילה 9 ספינות טילים, כולן מתוצרת מקומית, שלוש מהן מתמחות בהגנה אווירית, כולל מפני טילים. את אלו משלימות כ-40 ספינות סיור ועוד כ-15 ספינות מסוגים שונים לתמיכה, לוגיסטיקה ועוד.

מבחינת הצבא הדני הדבר הבא הוא יותר אפריקה, יותר משימות מעבר לים. לאחרונה הודיע משרד ההגנה של דנמרק שבתחילת 2022 ישלח 100 חיילים מהכוחות המיוחדים למאלי, במטרה להעלות את מספר לוחמי הכוחות המיוחדים בכוח המשימה ללוחמה בטרור.

"איום הטרור שמגיע מצד המדינה האסלאמית ואל-קאעידה נותר משמעותי", נמסר בהודעה משותפת של משרדי החוץ וההגנה בדנמרק. "הם רוצים ליצור במרכז ובמערב אפריקה משטר קיצוני - ואנחנו לא יכולים לאפשר לזה לקרות".

לוחמי היחידה (צילום: Froemandskorpset, Facebook)
מתגברים את כוחות מעבר לים. צבא דנמרק | צילום: Froemandskorpset, Facebook