אירוע חריג התרחש השבוע סמוך לממלכה הבריטית, כאשר כוח של ה- SBS (שירות הסירות המיוחד) השתלט על מכלית נפט, שעל פי החשד נחטפה על ידי מבקשי מקלט מדיני מניגריה.

כמו בסרטי אקשן, 16 לוחמי הקומנדו הבריטים הגיעו עם רדת החשיכה על מסוקי AW159 "וויילד קאט" מהם השתלשלו בחבלים אל הסיפון, כשעל עיניהם מכשירי ראיית לילה והם חמושים בתת מקלע MP-5 של "הקלר קוך" ואקדחי גלוק 19. לוחמים נוספים הגיעו בחשאי מספינת טילים.

על פי הדיווחים הראשונים, לוחמי הקומנדו הצליחו להשתלט על החוטפים בתוך דקות ולשחרר את 22 אנשי הצוות של הספינה.

"אני רוצה לשבח את העבודה הקשה של הכוחות המזוינים כדי להגן על חייהם של אנשי הצוות ולאבטח את הספינה", אמר שר ההגנה הבריטי בן וואלאס שהוסיף כי: "צוותי הלוחמים פעלו בחשיכה ובמזג אוויר גרוע ביותר. עלינו להיות אסירי תודה על האומץ של צוותי הלוחמים שלנו. אנשים בטוחים הלילה בזכות מאמציהם".

הבריטים "מתקמצנים" מאוד בפרסום מידע על האירוע, שככל שעוברים הימים הופך למוזר. בתחילה עלה החשד שמדובר בחטיפה שמטרתה לפוצץ את מכלית הנפט בנמל, אך כלל לא ברור מה היה שם באמת, אפילו לא אם אכן הייתה חטיפה.

המקבילה המלכותית לשייטת

כך או אחרת הפעולה חשפה את אחת מיחידות הקומנדו המעניינות בעולם. האחות הפחות מפורסמת של ה- SAS, אם תרצו המקבילה המלכותית לשייטת 13 הישראלית או "אריות הים" האמריקאית.

משרד ההגנה הבריטי שומר על חשאיות קיצונית בכל הקשור ליחידה הזאת. במיוחד בהקשר של פעילות מבצעית, אף יותר מיחידת ה- SAS עליהם עוד ניתן למצוא פרסומים. אתר הצי הבריטי מתאר את היחידה ככזו ש"מורכבת מצוותים קטנים ומאוד מאומנים ויעילים, המתמחים בפשיטות חשאיות תוך ניצול אפקט ההפתעה".

שורשי היחידה במלחמת העולם השנייה, אז הוקמו כדי לבצע פשיטות ופעולות חבלה בעומק השטח שהוחזק בידי הגרמנים. לוחמי היחידה הראשונים חדרו לנמלים גרמנים כדי להשמיד ספינות ואספקה, לפשוט על חופים לפני נחיתות הענק המפורסמות וביצעו פעולות חבלה במסילות רכבת ובשדות תעופה.

אחרי מלחמת העולם השנייה היחידה עברה מספר גלגולים כשגם שמה שונה לא פעם, עד שב-1972 הפכה עצמאית וכפי שהיא מוכרת כיום.

היחידה (צילום: mod.uk)
מאוד מאומנים ויעילים. לוחם SBS | צילום: mod.uk

כל מועמד ליחידה חייב להיות לוחם עם שנה וחצי ניסיון, רובם מגיעים מחיל הנחתים. לפני שיתחילו בהכשרתם הארוכה, המועמדים יעברו גיבוש שנחשב לאחד מהקשים בעולם.

הגיבוש נמשך שבוע ובוחן בין השאר את הכושר הגופני של המועמדים, כושר הלחימה והיכולת לעבוד בצוות ובתנאי לחץ קיצוניים. רק 20 אחוז מהמועמדים יסיימו את הגיבוש ויחלו בהכשרה, כאשר החודש הראשון נועד לקחת אותם לקצה ובמהלכו מנפים את רובם.

בחודש הראשון הם יצאו למסעות ארוכים עם משקלים כבדים. אחד מאותם מסעות מפורסמים כולל הליכה מהירה במסלול שאורכו 23 ק"מ בתוכו טיפוס להר שגובהו כמעט 900 מטרים. את זה הם אמורים לעשות בארבע שעות עם תיק במשקל 20 ק"ג כשזה לא כולל את משקל הנשק וציוד הלחימה. בהמשך יעברו מסע 64 ק"מ אותו יעשו עם משקל 25 ק"ג על הגב, שוב לא כולל ציוד לחימה, ובפחות מ-20 שעות.

רק אחרי השלב הזה הם יתחילו את ההכשרה האמיתית שלהם כצוללנים קרביים ב- SBS. מדובר בעוד ארבעה שלבים שבמהלכם יעברו קורסי לחימה של מפקדת הכוחות המיוחדים. קורס צניחה, פשיטה ממסוקים, סדנאות מילוט ושבי, חבלה והכשרת לחימה באזורים שונים בהם ג'ונגלים, מדבריות, אזורים הרריים ועוד.

אחרי חצי שנה הם מתקבלים ליחידה. אבל זה לא הסוף, הם עדיין נחשבים מועמדים ואז הם עוברים עוד כמה חודשים של קורסים מתקדמים יותר, במסגרת הפלגות אליהן שובצו. אחרי שסיימו את ההכשרה הזו, במסגרתה גם יצאו לשיט קנו בים ומזג אוויר סוערים ויבצעו צלילות ארוכות, הם יקבלו את סיכת הלוחם ותג היחידה. אולם יחשבו כלוחמים על תנאי למשך שנה.

לקחו למטכ"ל העיראקי את העיניים

ככל הידוע היחידה מחולקת לארבע פלגות של 64. שתי פלגות מתמחות בפשיטה ליבשה מהים. נוספת מתמחה בהפעלת כלי שיט שונים, החל מסירות מהירות ועד כלי שיט תת-ימיים. פלגה נוספת מתמחה בלוחמה נגד טרור ימי, למשל השתלטות על כלי שיט, והם ככל הנראה אלה שפשטו על מכלית הנפט השבוע.

קיימת פלגה נוספת, במילואים, ה-SBSR, אליה ניתן להתגייס ישירות בתנאי שלמועמד יש ניסיון צבאי. למרות שלכל פלגה יש את ההתמחות שלה, במסגרת רפורמה שנערכה בצי כלל הפלגות מתאמנות על כל המשימות ומבצעות רוטציה.

לוחמי היחידה יודעים להגיע לזירת הפעולה ממסוקים או ממטוסי תובלה, כשהם עושים את זה גם עם כלי השיט המיוחדים שלהם. כמו כן הם יודעים לפשוט בחשאי מצוללות של הצי, באמצעות מתקנים ייעודיים שיש על חלק מהצוללות.

היחידה (צילום: RoyalMarinesMus, Twitter)
צוותי היחידה השתלשלו ממסוקים לשגרירות בכוויית | צילום: RoyalMarinesMus, Twitter

למרות שמדובר ביחידת קומנדו ימי, הפעילות שלה לא מוגבלת לסיכול טרור ופעולות נוספות בים, כפי שקרה לאורך השנים כשפעלו באירלנד, אפריקה ובמסגרת "המלחמה העולמית בטרור".

במלחמת המפרץ הראשונה צוותים של ה- SBS הונחתו על ידי מסוקי צ'ינוק של חיל האוויר המלכותי בעורף העיראקי שם ביצעו פעולות לאיסוף מודיעין וחבלה. חלק מהצוותים השתלשלו ממסוקים בחבלים לשגרירות הבריטית בכוויית הרבה לפני שכוחות הקואליציה הגיעו לשם.

אחת מהפעולות המוצלחות שלהם הייתה כשנחתו ביעד המרוחק 60 ק"מ מבגדאד וחיבלו בקו תקשורת שבין המטכ"ל של הצבא העיראקי למפקדות בחזית, מה שגרם לעיוורון של מפקדי הצבא ובלי ספק להצלחה במערכה.

 


 

כאשר פרצה המלחמה העולמית בטרור, הם היו בין הראשונים לנחות על אדמת אפגניסטן יחד עם היחידה האחות SAS וגם יחידות מיוחדות אמריקאיות בהן כוח דלתא.

ה- SBS היו הין אלה שהשתלטו על בסיס בגראם שלימים יהפוך לאחד מהבסיסים הגדולים של הקואליציה באפגניסטן. אחת המשימות העיקריות שלהם שם, הייתה לאתר מפקדים של אל קאעידה והטאליבן, כאשר לרוב הפעולות האלה הסתיימו בחיסול של אותם בכירים. הערכה היא שהם הביאו למותם של מאות.

בעיראק, במסגרת מלחמת המפרץ השנייה וגל הטרור שהיה שם אחריה, הם היו חלק ממה שמוכר כ"כוח משימה שחור" או "אביר", כוח שפעל בקרב פלוג'ה יחד עם יחידות מודיעין ואחרות כולל אמריקאיות. נטען כי כוח זה חיסל למעלה מ-3,500 מחבלים עוד לפני שנת 2008.

הכוח בפעולה (צילום: Christopher Furlong, GettyImages)
מגיבים במהירות ברחבי העולם. צוותי הצי המלכותי | צילום: Christopher Furlong, GettyImages

עד היום ה- SBS וה- SAS מחזיקים צוותי פעולה מהירים בעיראק ואפגניסטן, כדי לצאת באופן מידי לפעולת חיסול או לכידת יעדים בכירים שצצים על מכ"ם המודיעין.

כמו בעיראק נגד דאע"ש, נטען שצוותים של יחידות העילית הבריטיות הללו פועלים בחשאי בסוריה ובאופן קבוע. עיקר הפעילות שלהן כוללת איסוף מודיעין על מטרות והכוונת מטוסי הקרב והמפציצים של הקואליציה. בתקשורת הבריטית כינו את הלוחמים המלכותיים שפועלים בסוריה כ"אנשי הרפאים".

למרות שיש על שמם מאות ואולי אלפי חיסולים של מחבלים בכירים יותר או פחות, עיקר הפעילות שלהם כוללת איסוף מודיעין וסיור, מבלי שאיש ידע שהם שם. בממלכה יש הרומזים שהיום, כמו בשנים עברו, לוחמי היחידה "מבקרים" בכל מיני נמלים בעולם, לרוב מתחת לפני הים ומבלי שידעו שהם היו שם.