רוח רפאים כלי שיט (צילום: ג'ולייט)
פיתוח חדשני במימד מתחדש | צילום: ג'ולייט

בשנים האחרונות, כידוע, המימד הימי תופס מקום מרכזי יותר בכל עימות. המשמעות האסטרטגית של חופש התנועה בים והשליטה על מרחבים ימיים, מביאים לא מעט מדינות, צבאות וענקיות נשק להשקיע משאבי עתק בפיתוחים ימיים – החל במערכות גילוי, עבור במערכות קשר מתוחכמות וכלה בצוללות וכלי שיט משוכללים שמשנים את כללי המשחק שהיו ידועים ומוכרים עד כה.

בשבועות האחרונים, רשתות בכל העולם נרעשות בעקבות פיתוח שנראה כמו המילה האחרונה בים – ספינה חמקנית רב תכליתית שבשונה מספינות טילים גדולות, נעה במהירות בתוך הים, חותכת בגלים וכן, עושה רושם לא רק על לוחמי ים. ג'ולייט מערכות ימיות, החברה שפיתחה את הספינה החדשנית המכונה "רוח רפאים", מסבירה שמדובר בשילוב בין טכנולוגיה של כלי טיס חמקני לבין טכנולוגיה נגד מסוקים. הספינה פותחה בעבור כוחות ימיים בכדי שאלו יוכלו לתקוף ביתר קלות סירות אויב מהירות, מטענים ימיים על מצופים וכן כוחות פירטים.

מדובר בכלי שיט מהיר במיוחד עשוי אלומיניום באורך של 11 מטר, שבאמצעות שני מנועים בעוצמה של אלפיים כח סוס שכוללים פרופלורים מסתובבים היא נעה על פני המים במהירות שקרובה למאה קילומטר בשעה. החלל הפנימי של רוח הרפאים יכול להכיל 16 אנשי צוות או 90 טילי ממסיס. כל היכולות האלו מושגות כאשר הספינה פועלת עם חתימה אפסית בשטח. המגע שלה בפני הים הוא מינימלי בשל שתי הדפנות שעליהן ורק עליהן, כל הכלי צף כך שהיא משאירה שובל קצף מינימלי; האלומיניום ממנו היא בנויה, לא מחזיר גלים מגנטים כך שגם לסונר מאוד קשה לעלות עליה וגם מרדאר היא מתחמקת לחלוטין. מכלול התכונות האלו, יחד עם חזות די מרשימה, הופך את רוח הרפאים למושלמת בכל מה שקשור לאיסוף מודיעין בשטח אויב, בלי להשאיר עקבות בשטח וחשוב מכך – בלי להתעכב בשטח יותר מידי זמן.

את היכולות של רוח הרפאים הימית הזו, אפשר לראות בסרטונים שהפיצה החברה ברשת. לדברי היצרנית, הושקעו בפיתוח כ-15 מיליון דולר, אך הפנטגון והצי האמריקאי לא מראות עניין רב. כיום החברה מקווה למכור את רוח הרפאים במחיר לש עשרה מיליון דולר לאחת. מי יקנה אותה? כנראה שלא נדע בקרוב. מסתורין זה חלק מהעניין בים.

>>  יורים עם מה שיש: הטנקים הכי הזויים שראיתם