ביגדוג (צילום: האתר הרשמי)
עולם פראי וממוחשב לחלוטין | צילום: האתר הרשמי

עבור רבים, רובוטים הם ההיפך הגמור של הטבע. קשה למצוא קשר בין מכשירים קטנים וטכנולוגיים שמופעלים על ידי מנוע ומתוכנתים לבצע פעולות קבועות, לבין יצורים חיים ונושמים. אולם בשנים האחרונות, עיניהם של מפתחי הרובוטים בתעשייה הצבאית, שרגילות להביט בשבבים, לוחות קבל ותוכנות קוד, מופנות יותר ויותר דווקא לעולם החי.

הטבע השקיע ביצורים החיים עשרות מיליוני שנים של פיתוח. במהלך האבולוציה נבדקו אלפי דגמים של כל בעל חיים, חלקם שרדו וחלקם נכחדו. כך בשיטת ניסוי וטעייה, התפתח המנגנון המתוחכם העומד מאחורי כל יצור חי. המפתחים יכולים רק לחלום על תהליך פיתוח יסודי וארוך כל כך לפרויקטים שהם עובדים עליהם. אך מה שהם כן יכולים לעשות, הוא לחקות את היצירה של הטבע ולהעניק לרובוטים שלהם את התכונות, המראה, והמבנה עליו עמלה האבולוציה במשך שנים. רבים מהרובוטים המפותחים כיום, שואבים את מקור ההשראה שלהם מיונקים, חרקים או עופות. אלה כמה מהם, שאולי תזכו ללטף יום אחד בשדה הקרב.

REX החמור הנאמן

הרובוט REX (צילום: האתר הרשמי)
מסוגל לסחוב 200 קילו במשך 72 שעות. הסוף לסחיבת פק"לים? | צילום: האתר הרשמי

אין חייל חי"ר שלא צעד קילומטרים ארוכים עם ציוד כבד. זאת משימה מחשלת, אך היא גם מגבילה את תנועת הכוחות ואת אופי הציוד שהם מסוגלים לקחת איתם לשדה הקרב. דמיינו אתכם צועדים במסע הבא, קלילים וחופשיים, כשבהמת משא קטנה עוקבת אחריכם וסוחבת לכם את הציוד. את החזון הזה כבר הגשימו בארה"ב עם רובוט "ביג-דוג" עליו סיפרנו לכם בעבר, ועכשיו מנסים להגשים אותו גם בתעשייה האווירית של ישראל עם הרובוט REX, מעין שילוב מסקרן בין כלב נאמן לחמור.

REX, חברו הטוב ביותר של חייל החי"ר, מסוגל לסחוב כ-200 ק"ג של ציוד כמו תחמושת, מזון ונשק. הוא יכול ללוות קבוצה של חיילים במשך 72 שעות ללא תדלוק. המפתחים של REX העניקו לו תכונה ייחודית, שמאפיינת כלב נאמן. REX עוקב אחרי החייל, הולך אחריו במרחק קבוע, ונעצר כשהוא נעצר. כמו כלב מאולף וחכם, הוא מבין פקודות כמו 'עצור', או 'הישאר קרוב', וכך המפעיל שולט בו תוך התמקדות במשימותיו האחרות. הטכנולוגיה הייחודית, שנרשמה כפטנט של התעשייה האווירית, הופכת את REX לכלב-רובוט שישנה את עולמו של חייל החי"ר. על פי פרסומים ב"ישראל דיפנס", REX יזכה להשתתף בתרגיל צה"לי ראשון, כחלק משלב הניסויי המבצעי לקראת הטמעתו ביחידות צבאיות. חפשו אותו בתראו"ג הבא.

Bioswimmer – הדג המתצפת

הטונה אולי זכתה להיכנס לשדה הקרב בתוך קופסא, אך בימים אלה היא מתנערת מתדמית מנת הקרב ומספקת השראה לרובוט חדש. Bioswimmer, רובוט המעקב התת-ימי, מפותח על ידי המחלקה האמריקאית לביטחון לאומי (DHS) ומעוצב בהשארת דג הטונה. המראה האותנטי שלו, הגוף הגמיש והסנפירים, מאפשרים לו להסתובב במים בחופשיות ובלי לעורר חשד. הדג שנראה תמים למראה, יוכל בגרסתו הסופית לחקור את הסביבה, לשמור על הטריטוריה הימית ולחפש אחר חדירות של האויב.

Rhex – ג'וק ריגול

בפעם הבאה שאתם מזהים ג'וק וקופצים בצווחה מבהילה על הכסא, תחשבו שוב. מישהו אולי צופה בכם. חברת הרובוטים 'בוסטון דינימיקס' החליטה לרתום את הג'וקים מעוררי הפאניקה למאמץ המלחמתי, ויצרה רובוט מתוחכם בהשראתם. RHex, המקק המתכתי, לא עתיד להבריח את האויב בחיפושים אחר K300, אלא מיועד לשמש תצפית קדמית לכוחות צבאיים. הוא בעל שש רגליים, שמספקות לו יכולת התקדמות ועבירות גבוהה מאוד. בחברה מבטיחים כי בלי הרבה מאמץ מצד המפעיל, מסוגל הרובוט לצלוח כמעט כל שטח. להתקדם בבוץ ובחול, לטפס במשטחים סלעיים, ולעלות גרמי מדרגות. הוא נשלט מרחוק על ידי מפעיל, וטומן בחובו מצלמה שמשדרת ללוחמים מבט נדיר על הצפוי להם בשדה הקרב. רובוטים כאלה כבר סופקו השנה לניסויים בצבא ארצות הברית, שם נבחנים הביצועים המבצעיים שלהם. בינתיים נראה כי בגרסה הבאה של הרובוט, הג'וק צפוי לגדל זנב. שילוב שאולי לא היה מתקבל בעולם החי, אך מספק לרובוט יציבות בזכותה הוא יכול להתרסק על הרצפה ולקום על הרגליים בלי בעיה.

sand flea – פרעוש-על

רובוט נוסף מבית היוצר של החברה, שמתמחה בפיתוח רובוטים דמויי-חיות, הוא פרעוש החול (sand flea). כמו אחיו הג'וק, גם הרובוט הזה משתמש במנגנון התנועה של החרק בהשארתו נוצר. כמו פרעוש ממוצע, גם הsand flea- הוא קופצני ותזזיתי. במבט ראשון מדובר ברובוט שנראה יותר כמו מכונית עם שלט, אך אל מול מכשול כמו בניין או גבעה, מגייס הפרעוש את כישוריו הקופצניים ומנתר לגובה של עשרה מטרים. כך הוא נוחת מצידו השני של המכשול וממשיך לנוע. גם על ה-sand flea מותקנת מצלמה שמעבירה תמונה בשידור ישיר למפעילים שלו, מה שהופך אותו לכלי מעקב ומודיעין מצוין. גם הפרויקט הזה ממומן על ידי הצבא האמריקאי, וצפוי להיכנס לניסוי מבצעי בקרוב.

"פרפר המוות"

גם בישראל מבקשים לשלב את החוכמה של הטבע בכלי לחימה. רובוט-פרפר מפותח בימים אלה בתעשייה האווירית, וזוכה לשם הפחות נחמד – "פרפר המוות". מדובר בפרויקט של המהנדס דובי בנימיני, מפתח מוערך של מטוסי קרב וגם חובב פרפרים מושבע. בימים אלה הוא עובד עם צוות המחקר על יצירת רובוט, שיעוף בעזרת העתקת המבנה האווירודינמי של הכנפיים. בשלב הראשון יוכל הפרפר להתעופף ולהעביר תמונת וידאו בזמן אמת, כשבהמשך יתווספו לו גם יכולות מעקב אחר מטרות. מודים, עדיין לא הבנו איפה נכנס הקטע של המוות.

נחילי רובוטים

נחילי רובוטים (צילום: האתר הרשמי)
המטרה: ליצור שפריריות רובוטיות שיתקשרו זו עם זו | צילום: האתר הרשמי

זה נשמע כמו מדע בדיוני, נחילי חרקים קטנטנים שמתעופפים ביחד, נראים כמו דבורים, זבובים או גחליליות. הם מתפצלים למשימות שונות, מתקשרים זה עם זה, ומבצעים משימות מעקב בחשאיות ובזריזות. תעשיית הפיתוח הרובוטית דווקא לוקחת את החזון הזה מאוד ברצינות, ורבים מנסים לפתח נחילים של מיני-רובוטים כאלה. אחד מאותם ניסיונות, נעשה באוניברסיטה האמריקאית 'רייט' באוהיו, במימון של דארפא, סוכנות הפיתוחים הטכנולוגיים של צבא ארה"ב. בשנים האחרונות פיתוח שם מיקרו-מזל"ט דמוי שפירית. כלי הטיס המיניאטוריים האלה יכולים להתעופף בנחילים, ולתקשר זה עם זה. הם יכולים להופיע ביחד, להיעלם, ולהיפגש שוב בנקודה אחרת.

meshworm – רובוט זוחל

בגזרת הרובוטים הזוחלים, פיתחו לאחרונה חוקרים ב-MIT, אוניברסיטת הרווארד והאוניברסיטה הלאומית של סיאול בדרום קוריאה, את meshworm. מדובר ברובוט המחקה את תנועת ההתקדמות של התולעת, על ידי העיקרון הפשוט של התרחבות והתכווצות מתכות בשינויי טמפרטורה. הרובוט עשוי מצינור רשת מתכתי, שהוא גמיש ועמיד באופן מרשים. כמעט שום דבר לא עוצר את תנועתו. אפשר לכופף אותו, לבעוט בו, להשליך אותו במים, להכות בו בפטיש, או לזרוק אותו ממטוס. הגודל הזעיר שלו והעמידות שלו, מאפשרים לו לעבור בנקבים וחורים קטנים, אפילו בחריץ מפתח של דלת, ולשהות במקומות בלי שיעורר את תשומת ליבם של הסובבים. התכונות האלה רצויות מאוד לצבאות מסביב לעולם, ורבים הביעו את התעניינותם בפיתוח החדש, כמו למשל צבא ארצות הברית.

BATBOT – באטמן צבאי

רובוט עטלף (צילום: האתר הרשמי)
יגיע ליכולות ששום כלי טיס לא מסוגל להן. רובוט העטלף | צילום: האתר הרשמי

את מה שבאטמן למד כבר מזמן, מנסים היום חוקרים בספרד ובארצות הברית ליישם על כלי טיס בלתי מאויש (כטב"מ). זהו פרויקט שנמצא כרגע במעבדות הפיתוח, ומטרתו היא ליצור כטב"מ, שמבנה הכנפיים שלו מבוסס על צורת כנפי עטלפים. לכנפי העטלפים תכונות אווירודינמיות מיוחדות. הן משנות את צורתן במהלך התעופה, וכך מאפשרות ניצול טוב יותר של הרוח, תמרון חד ומדויק, וחיסכון באנרגיה. הדגם הניסיוני נקרא BATBOT, והוא בעל כנפיים רכות וגמישות, שמורכבות משרירים מלאכותיים, שמתכווצים ומתרחבים בהתאם למבנה העטלף. החוקרים מסבירים כי העטלפים מסוגלים לדברים שכל מפעיל כטב"ם היה חולם עליהם. יש להם יכולות אווירודינמיות מופלאות, שמאפשרות להם לעוף בלהקות, להימנע ממכשולים, לתפוס טרף בכנפם ולתמרן במהירות ובחדות ביערות סבוכים.

>> מי הקצין שחמק ממוות שלוש פעמים? ניסים צבאיים בלתי נשכחים