עבור רבים ממקצועות הלחימה פותחו במהלך השנים אמצעי המחשה והדמיה, כולל סימולטורים (מדמה) לטיסה, לנהיגה ואפילו לצלילה, כאשר המשותף לכולם בדרך כלל היא העובדה כי כישלון אינו מוביל לפגיעה במפעיל - בניגוד למתרחש במציאות. עתה הסימולטורים עוברים לתחום חדש - וכואב: חברה אמריקאית פיתחה מדמה לטובת העוסקים בסילוק פצצות שגורם כאב אמיתי במקרה של כישלון באיתור המטען המסוכן.

מוקשים (צילום: אתר צה"ל)
נא להיזהר, גם בסימולטור זה לא בכאילו (אילוסטרציה) | צילום: אתר צה"ל

החברה, Ti Training, מקולורדו ארה"ב, מפתחת סימולטורים עבור כוחות הביטחון ולאחרונה השיקה מערכת בשם  Land Mine Simulator, שמטרתה, כאמור, לאמן את הלוחמים באיתור מוקשים ומגוון מטעני צד. במקרה בו המתרגל נכשל והפעיל את המטען, הוא "זוכה" בזרם חשמלי קל המופעל בלוחית המחוברת לבגדיו, כדי להמחיש לו שבמקרה הטוב הוא איבד גפה במציאות ובמקרה הרע – את חייו.

מעקצוץ ועד כאב אמיתי

מוקשי התרגול עשויים מ-PVC ומופעלים על ידי לחץ (כמו מוקשים תקניים). מפעילי הסימולטור יכולים לווסת את רמת הזרם החשמלי שמרגיש המתורגל – מרמה של 7 מיליאמפר ועד 40 מיליאמפר – מעקצוץ קל ועד כאב מורגש.

גרג אוטה, נשיא החברה, אמר למגזין "דיפנס ניוז" כי המדמה החדש "משנה את הפסיכולוגיה של דרך האימון שלך. כשאתה מתאמן בידיעה ששום דבר לא יכול באמת להשתבש, יש לך נטייה להיות פחות ממוקד".

אב טיפוס של המדמה החדיש הוצג לחיל הנחתים של צבא ארה"ב בחודש נובמבר האחרון אך נשלח למקצה שיפורים ותיקונים, בעיקר כדי למנוע מצב בו כל המתורגלים סופגים זרם חשמלי במידה ומופעל "מטען חבלה" - במקום שמי שיחווה את הכאב יהיו רק החיילים שבמציאות היו נפגעים מהפיצוץ.

אלפי מוקשים ומטעני צד מופעלים או מנוטרלים בכל שנה בחזיתות עיראק ואפגניסטן, עובדה שגרמה למשרד ההגנה האמריקאי להקים גוף שמטרתו להילחם באיום זה (JIEDDO). בין השנים 2006 ל-2010 השקיע הגוף לא פחות מ-16.6 מיליארד דולר בטכנולוגיות שונות שנועדו להפחית איום מוחשי זה. 

לאתר צה"ל

>> חשיפה ראשונה: "רכב הקרב האולטימטיבי" שיכבוש את צבאות העולם