השבוע שעבר טרף לא מעט קלפים באשר לעתידן של רצועת עזה ושל תנועת החמאס, אבל דבר אחד בטוח – הקשר בין אירן לחמאס נותר הדוק כשהיה ולחמאס אין שום כוונה לעצור את הברחות הנשק אל תוך הרצועה. לכן, כל פיתוח איראני חדש, הוא בעל פוטנציאל לעבור את המסלול הארוך מאירן לסומליה, לסודן ומשם לחצי האי סיני - התחנה האחרונה של הנשק עד כניסתו אל תוך הרצועה ובסופו של דבר לשימושו של חמאס.

ערב מבצע עמוד ענן חשפה איראן כלי נשק חדש שנוסף לארסנל כלי הנשק וההרתעה שלה – רחפת תקיפה חדשה שמסוגלת לשגר מל"טים וטילים אל עבר מטרות באוויר, בים וביבשה.

רחפת אירנית
שיגור טיל מלב ים, יכול להגיע לידי חמאס או הג'יהאד העולמי במי הים התיכון

הרחפת, שנקראת "רעם" (כמו, "Thunder", רעם באנגלית) היא הפיתוח ששם את כל הפיתוחים שהוצגו לפניו, ואחריו בכיס הקטן. מדובר בכלי שיט מתנפח שפועל בלב ים ועל הפי המדווח באתר Wired, התמרון שהציג את הרחפת הזו בלבד כלל מפגן ראווה שלמל"טים, מטוסי קרב ובערך 8,000 כוחות צבאיים שהתפרסו על פני כל מזרח אירן. על פי סוכנות החדשות הממשלתית האיראנית, הרחפת נועדה למטרות ריגול, למטרות 'מעורפלות' כדבריהם ולמטרות הגנה א-סיטמרית, כלומר הגנה של המדינה מפני גוף שאינו מדינתי, כמו ארגון טרור. על פי גורמים רשמיים בטהרן קיים גם דגם תובלה של הרחפת שיוכל להעביר כוחות ממקום למקום.

כיום, צי הרחפות האיראני הוא לא גדול במיוחד – לא יותר מ-14 כלי שיט, בטח כשמשווים אותה לדרום קוריאה שמחזיקה ב-30 רחפות מסוג דומה.

תקיפת יעדים ישראליים רחוקים יותר

לפעילי חמאס אשר פועלים מתוך רצועת עזה יהיה מאוד קשה לפעול עם הרחפת הזו, בשל הסגר הימי שקיים היום על רצועת עזה - אבל אין ספק שאם משימה של רחפת שכזו תצא מאחד מחופי סיני הצפוניים, היא עשויה לאתגר מאוד את הביטחון על חופי ישראל בכך שיוגדל מרחב השיגור וכך יורחב גם טווח הטילים. במצב הביטחוני הקיים היום בסיני, עושה רושם שזה עניין של זמן עד שאיראן תעשה שימוש בנמלים בחצי האי כדי להוציא משם את כלי המלחמה שלה, ושלחיל הים הישראלי תתווסף משימה נוספת על אלו הקיימות.

בנוסף לזה, פיתוחים נוספים שהוצגו במפגן עשויים לשמש את ארגוני הטרור ברצועה נגד התקיפות האוויריות של ישראל. ביניהם, מערך טילי נ"מ רוסיים מסוג s200, אותו ארצות הברית או ישראל ידרשו להשמיד בשלבים הראשונים של תקיפת מתקני הגרעין באיראן; "אמבוש" – מערכת איראנית להגנה ממטוסים, כזו שיודעת להתמקד במטוס ממרחק של 50 מייל ולפגוע בו ממרחק של 30 מייל; ומערכת טילים נוספת הכוללת טלי שיוט בגבהים נמוכים הנקראים "א-זהרה 3".

>> זה עב"ם? לא, זאת ספינת ריגול באורך מגרש כדורגל