סימולטור הולוגרמה (צילום: Northrop Gruman)
הכי מציאותי שיש | צילום: Northrop Gruman

משחקי המחשב שעוסקים במלחמה ובקרבות הם אחד מהתחומים הכי מתקדמים בעולם הגיימינג. העולם הזה שהתבסס בהתחלה על מקלדות, עבר לאחר מכן לדמויות נשלטות באמצעות ג'ויסטיק וממש בשנים האחרונות נכנס לתמונה ה-Wii שהפך את העסק למוחשי ומציאותי מתמיד עובר עכשיו קפיצת מדרגה נוספת. חברת נורת'רופ גרומן שמייצרת אמצעי לחימה, ספינות קרב, מטוסים, סימולטורים ועוד אמצעים לצבאות העולם, חשפה השבוע את VIPE - סימולטור הלחימה הכי מתקדם שהציגה אי פעם.

מדובר בסימולטור שמורכב מהולוגרמות שמוקרנות על מסכי ענק המקיפים את הלוחם ב-360 מעלות, אשר מדמות סביבות לחימה שונות, מתווים שונים ותרחישים שונים. כך לדוגמא, חייל חי"ר יכול להתאמן באותו הסימולטור על לחימה באפגניסטן, בוייטנאם ובסומליה, צוותים לניהול משברים יכולים להתאמן על שחרור בני ערובה מקניון או מבית ספר וכבאים יכולים להתאמן לקראת תרחישי שריפה מגוונים – החל מיער ועד לאסדת גז שעולה באש.

המטרה של הסימולטור, כך מסבירים המפתחים, היא לא לבחון את הכושר הגופני או את הכשירות המבצעית של הלוחם, אלא את כושר קבלת ההחלטות שלו – החל מהעניינים הטקטיים כמו בחירת נתיב הפעולה, זוויות הירי, המחסות בשטח ונקודות התצפית וכלה בדילמות עקרוניות כמו התמודדות עם אוכלוסייה אזרחית שמצויה בשטח הלחימה. הסימולטור מציע אימון מתקדם גם לכוחות רפואה שיבחנו בקבלת החלטות וטיפול בפצועים בשטח.

סימולטור הולוגרמה (צילום: Northrop Gruman)
בחינה טהורה של תהליך קבלת החלטות | צילום: Northrop Gruman

איך זה עובד? הלקוח פונה לחברה ומבקש שתייצר בעבורו הולוגרמה שתואמת מתווה לחימה מסוים ומשימה ספציפית שעליה הוא רוצה שהלוחמים יבחנו. החברה מייצרת לו בדיוק את מה שהוא ביקש כולל התקלות, ביום אויב ועוד. הנשק שבו עושה שימוש הלוחם הוא נשק שפועל על אותו העיקרון של Wii וגם הוא נתון לבחירת הלקוח.

הסימולטור הזה ללא ספק מזכיר את פרויקט הענק שזרוע היבשה הקימה בצאלים – המל"א (המרכז לאימוני לוחמה אורבנית). בעקבות מלחמת לבנון השנייה, צה"ל הקים דגם של עיר מזרח תיכונית שמיועדת לביצוע אימוני לוחמה אורבנית תוך שימוש ברובים שבאמצעות לייזר מדמים את הירי. העיר כולה מרושתת בחיישנים שנותנים תמונת מצב ברורה של פעילות הכוחות ולאחר מכן גם משמשת למשוב ולמידה. היתרון של העיר הזו היא שהיא מספקת חוויה הרבה יותר ריאליסטית. החיסרון: התפעול שלה עולה הרבה יותר כסף וקשה יותר לעדכן אותה על פי המתאר שרוצים לאמן בו את הלוחמים.

עוד טכנולוגיה צה"לית דומה לסימולטור הזה היא מטווחי הבימהיט – מטווחי לייזר שמשקפים ללוחמים את תוצאות הקליעה שלהם במטווח בלי לעשות שימוש בקליעים.

>> נזק בלתי הפיך: הקליע הקטלני שמתפצל לשמונה חלקים