יותר יקרים, יותר מתוחכמים ובעיקר נראים כאילו נלקחו מסרט מדע בדיוני. אמצעי הלחימה, ואמצעים צבאיים בכלל, שיוצרו בארה"ב, רוסיה ואפילו ישראל, נועדו להפוך את החייל ליעיל יותר. כמובן שגם קטלני הרבה יותר. הם עלו לא מעט כסף למשלם המיסים, וחלקם הצליחו לשנות את חוקי המשחק. פז"ם מציג את אמצעי הלחימה הכי מדוברים בעשור האחרון – חלק כבר נמצאים בחוץ, חלק נראה בקרוב.

F-22 ראפטור

טס לראשונה ב-2004. נכנס לשירות מבצעי ב-2005.

מטוסי F-22 בדרך לתקיפה (צילום: צבא ארצות הברית)
מטוסי F-22 בדרך לתקיפה | צילום: צבא ארצות הברית

אין זה מטוס החמקן הראשון, אבל זה ללא ספק החמקן הראשון שהפך למלך השמים, השליט הבלעדי. וזה בדיוק תפקידו. חיל האוויר של ארה"ב מפעיל 195 מטוסי קרב מהסוג הזה – עם תג מחיר של 200 מיליון דולר לאחד – והם טוענים שמדובר במטוס הקרב הכי טוב בעולם. כזה שיכול להתחמק מכל מערכת הגנה אווירית שקיימת היום, כזה שיכול להפיל כל מטוס שיש לאויב, להפעיל מטוסים ללא טייס ועוד כל מני דברים סודיים. כדי להבין כמה המערכת הזו מוצלחת וסודית נציין שהאמריקאים, שהתחביב שלהם זה להכניס כסף ממכירה של כלי נשק, העבירו חוק פדראלי שאוסר על מכירת המטוס מחוץ לארה"ב. התקיפה המבצעית הראשונה של המטוס הייתה ב-23 לספטמבר 2014, אז פגעו האמריקאים ביעדים של דאע"ש.

F-35 לייטנינג

טס לראשונה ב-2006. נכנס לשירות ב-2015

F-35 לייטנינג II (צילום: חיל האוויר האמריקאי)
F-35 לייטנינג II | צילום: חיל האוויר האמריקאי

ל F-22 נוסיף את מה שמסתמן כסוס העבודה הבא של חיל האוויר האמריקאי, עם הזמנה של 1,700 יחידות. הכוונה היא כמובן  ל-F-35, מטוס קרב חמקני בעל יכולת לנהל קרבות אוויר, לנהל להקות של מל"טים, לתקשר עם סוגים מגוון גדול של יחידות כולל בים וביבשה, לתקוף מטרות קרקעיות ולספק סיוע אווירי צמוד לכוחות היבשה. נציין גם שלחלק מהדגמים יש גם יכולת לנחות ולהמריא אנכית. המטוס שעשה את טיסת הבכורה שלו ב-2006, כבר החל להיכנס לשירות בחילות האוויר של ארה"ב ובריטניה, ובשנה הבאה נראה אותו גם במדי חיל האוויר. לא מעט טענות עלו במהלך הפיתוח שלו, מחיר גבוה וגם כמה תקלות של מחלות ילדות, אבל תרצו או לא זה יהיה המטוס שישלוט בעשורים הבאים.

סוחוי T-50

טס לראשונה ב-2010. עדיין בפיתוח.

אין תמונה
סוחוי T-50

הסוחוי T-50 הוא התשובה הרוסית לראפטור של ארה"ב, וכאשר זה ייכנס לשירות נראה שהאמריקאים יאבדו את הבכורה. ברור גם שחוקי המשחק ישתנו – לא עוד בלעדיות אמריקאית בתחום החמקנים. האם נראה קרבות אוויר של חמקנים? ואיך בכלל הם יגלו אחד את השני כששניהם חמקנים? הדבר היחיד שאנחנו כן יכולים להגיד זה שהרוסים מתכננים להכניס אותו לשירות כבר בשנת 2016 או 2017. ואם זה לא מספיק, חוקי המשחק ישתנו גם בתחום המכירות. המטוס הזה יהיה זול יותר מהחמקנים של ארה"ב, ונגיש יותר למדינות שתקציב הביטחון שלהם מוגבל. כבר היום הודו מתעניינת ברכש של המטוס והיא לא לבד.

יורופייטר טייפון

טס לראשונה ב-1994. נכנס לשירות מבצעי משנת 2003.

Eurofighter Typhoon (צילום: Sean Gallup, GettyImages IL)
מטוס הקרב Eurofighter Typhoon | צילום: Sean Gallup, GettyImages IL

זהו מטוס קרב דו מנועי מדור 4.5 שנועד, בין השאר, להילחם בהגמוניה של ארה"ב. מדובר בתוכנית של ארבע מדינות ליבה – גרמניה, ספרד, איטליה ובריטניה – שחברו יחדיו והמציאו מטוס שלדעתם עקף את מטוסי הקרב של ארה"ב בלא מעט תחומים. הם אפילו הצליחו למכור את המטוס לכמה מדינות במפרץ, ויש עוד מתעניינות בתור. כמעט בכל שנה יוצא דיווח שמטוסי טייפון הצליחו להפיל בתרגילים את העמיתים שלהם מארה"ב, וזאת מבלי שיאבדו אף מטוס. את תקיפת הבכורה שלו המטוס הזה עשה בלוב, והיום טייסיו מפילים פצצות על אנשי דאע"ש. יש לציין גם את מחירו הסביר ביחס לקולגות מארה"ב – 90 מיליון דולר אל מול 200 מיליון של האף 22 או 150 מיליון לאף 35.

ספינה חמקנית

ספינה ראשונה נכנסה לשירות ב-2014, השתיים הנוספות בדרך.

אין תמונה
משחתת DDG-1000

ספינת הטילים החמקנית, DDG-1000, נחשבת לנשק שובר שוויון ומציגה יכולת מהפכניות, בתמורה ל-3 מיליארד הדולרים שהושקעו בה. הכלי הראשון נכנס לשירות בצי האמריקאי בשנת 2014, עוד שניים יכנסו לשרות במהלך השנים הקרובות. "היא נראית בתמונות המכ"ם כמו סירת דייגים", אמרו בפנטגו, והוסיפו: "הרכיבים מהם היא עשויה גורמים לה להיראות בלתי נראית במכ"ם. מערכת הטילים שבה היא מצוידת יעילה למגוון רחב מאוד של מטרות ומרחקים. ובנוסף היא חמושה במערכת אלקטרומגנטית שבעתיד תוכל גם לשגר טילים ללא חומר נפץ מבלי להסגיר את מיקומה". אדמירל ג'ונתן גרינרט, מפקד מבצעים בצי האמריקני, אמר ש"מדובר בספינת המלחמה של העתיד", ומעטות המדינות שיכולות לאפשר לעצמם בנייה של ספינה דומה או התמודדות עם ספינה כזו.

GBU-57 – מפלצת נגד בונקרים

בשירות מבצעי מאז 2011.

חודרת הבונקרים בדרך לישראל? (צילום: רויטרס)
פצצות חודרות בונקר מדגם GBU | צילום: רויטרס

עד להופעת הפצצה הזו היו שליטים וגנרלים שחשבו שהם יכולים להסתתר מתחת לאדמה, בבונקרים משוריינים. אבל GBU-57, במשקל של למעלה מ-13 טון, מסוגלת לחדור משהו כמו 20, 25 מטר של בטון מזויין ועד 60 מטר אדמה, כך שכמעט ואין איפה להסתתר ממנה. אחרי כמה ניסויים מוצלחים ארה"ב הכניסה לשרות כמה מאות כאלה, ובהמשך מתכננים לייצר כמה מפלצות גדולות עוד יותר.

מל"טים חמושים

נכנסו לשירות כבר באמצע שנות ה-90.

MQ-9 ריפר - מל"טים (צילום: Ethan Miller, GettyImages IL)
MQ-9 ריפר | צילום: Ethan Miller, GettyImages IL

מטוסים חמושים ללא טייס אפשרו לצבאות רבים בעולם לחסל מטרות ואנשים בלחיצת כפתור. כניסה של מטוסים חמושים ללא טייס שינו את כללי המשחק של צבאות רבים, מצד אחד בצורת ההפעלה שלהם ומצד שני בנטרול הרגש של המפעיל. דוגמה לשינוי שכזה ניתן לציין על פי זמן הטיסה. מל"ט חמוש יכול לשעות באוויר שעות רבות, יש כאלה המסוגלים לשהות באוויר 48 וגם 72 שעות. אין צורך לנחות כדי לנוח או לאכול. כל מה שצריך לעשות זה לשלוח אותם לאזור מסוים, שם הם מרחפים בהמתנה אותה הם מנצלים לאיסוף מודיעין, וברגע שהם מקבלים מטרה הם פשוט יורים ומשמידים. מאז שהכלי הזה נכנס לשירות בארה"ב הוא חיסל אלפי בני אדם במדינות רבות, כאשר המפעיל לא יצא מהבסיס המפנק שלו בארה"ב.

תוכנית נגד לוויינים של סין

פעילה מאז 2007.

הכנה לשיגור לוויין סיני (צילום: China Photos, GettyImages IL)
הכנה לשיגור לוויין סיני | צילום: China Photos, GettyImages IL

בשנת 2007 שיגרו הסינים טיל C-19 בליסטי לחלל, שהשמיד לוויין שריחף בגובה של 865 ק"מ. נכון שהסינים לא היו הראשונים לשגר טילים נגד לוויינים, ואחרי הניסוי הסינים אמרו כי "סין מחויבת לפיתוח לצרכי שלום של החלל", אבל מעשית הם הכניסו את החלל לתחום המלחמות. מומחים רבים מעריכים שהסינים הכניסו את החלל לעידן של מרוץ התחמשות, כאשר עד אז נחשב החלל לשטח סטרילי ממלחמות וצבא. מלחמה כללית, אם תפרוץ, תכלול בלי שום ספק את החלל ומה שמרחף שם. דבר שישפיע על כולנו.

טומהוק ימי משופר

נוסה לראשונה בינואר 2015. ייכנס לשירות מלא ב-2016.

טיל ארוך טווח מחורר ספינה (צילום: מתוך הסרטון)
טיל ארוך טווח מחורר ספינה | צילום: מתוך הסרטון

טיל הטומהוק מוכר לנו כנשק החביב של ארה"ב, שיכול להשמיד מטרות ממרחק רב בלחיצת כפתור. הבעיה היא שהטיל הזה צריך מטרה מוגדרת שלא זזה מהמקום, אך המגבלה הזאת השתנתה בינואר האחרון. במסגרת ניסוי שנערך השנה הצליח הצי האמריקאי להשמיד ספינה בתנועה ממרחק של 1,000 מייל. באמצעות שינוי זול ופשוט הצליחו בארה"ב לשדרג את הטיל ולאפשר לו שינוי של נתיב הטיסה, פעולה הנעשית באמצעות הנחייה ממטוס – במקרה הזה F-18 של הצי שכיוון את הטיל לעבר המטרה. סגן שר ההגנה של ארה"ב, בוב וורק, סיפר שמדובר בטיל "שמשנה את חוקי המשחק" ומאפשר לצי האמריקאי להשמיד ספינות אויב ממרחק עצום. גורמי מודיעין בעולם יודעים לספר שגם הסינים הצליחו לפתח טיל דומה, אבל הטווח שלו עומד על מחצית מזה של הטומהוק.

מערכת הלייזר של צי ארה"ב

נכנסה לשירות מבצעי ב-2014.

בדצמבר שנה שעברה הצי האמריקאי השלים את פיתוח של מה שנחשב כנשק של העתיד, המשגר קרן לייזר קטלנית לעבר מטרות ניידות. אבטיפוס ראשון כבר הוכנס לשימוש במפרץ הפרסי אחרי שהשלים את ניסויו בהצלחה. התותח הזה יכול להשמיד מגוון רחב של מטרות, כולל טילים, בתוך 30 שניות. לא פחות חשוב זה המחיר של כל ירייה, רק 59 סנט. זאת אל מול עלות של טיל, למשל ה-SM-2 שעולה 400 אלף דולר ליחידה.

מטענים מאולתרים

הפכו לאיום משמעותי בעיקר בתחילת שנות ה-2000

מטען נפץ מאולתר (צילום: צבא ארצות הברית)
תרגיל המדמה פיצוץ של מטען נפץ מאולתר | צילום: צבא ארצות הברית

בכל אזור בלחימה המודרנית ניתן למצוא את כלי הנשק הזה, שמטרתו לצמצם את הפער של ארגונים אל מול המעצמות צבאיות גדולות. בזכות חומרים ביתיים פשוטים הצליחו ארגונים שונים לפגוע באופן קשה בצבאות של רוסיה, ארה"ב או ישראל. כדי להבין את חוקי המשחק החדשים נציין ש-3,100 חיילים אמריקאים נהרגו ממטעני צד בעיראק ואפגניסטן – שני שליש מסך ההרוגים. מטעני הצד הביאו לשינוי של ממש בתורת הלחימה של צבאות רבים, בהם ארה"ב וישראל. הם שינו את המלחמות של המאה ה-21, והראו איך כוח "עני" מנצח מעצמות גדולות בעלות ממון רב לציוד צבאי מתקדם.

MRAP – רכב ייעודי נגד מטענים

נכנס לשירות מבצעי בשנת 2007.

Oshkosh MRAP (צילום: צבא ארה"ב, ויקיפדיה)
Oshkosh MRAP | צילום: צבא ארה"ב, ויקיפדיה

המטענים אמנם שינו את חוקי המשחק, אבל די מהר קיבלנו את סרט ההמשך בדמות הרכב שמצליח להתמודד בהצלחה עם רוב סוגי המטענים. אחרי שהאמריקאים איבדו אלפי חיילים מפיצוץ מטעני צד הם המציאו את הרכב הזה, רכב משוריין שבנוי בזוויות שגם מסיטות את אפקט הפיצוץ. הרכב הזה תוכנן ונבנה בתוך חודשים, העובדה שייצרו לא פחות מ-21 אלף רכבים כאלה רק הופכת את הנתון למרשים עוד יותר. בעקבות השימוש ב-MRAP, הנתונים של ארה"ב מדברים על ירידה של 80 אחוז במספר הנפגעים ממוקשים ומטעני צד. הרכב הזה מאפשר לפעול בסביבה קרבית מאתגרת ורוויית מטענים, וכרגע הבעיה המרכזית היא שמעטות המדינות שמסוגלות לממן פרויקט ענק כמו זה.

אמר"ל בעל ארבע עדשות

בשירות יחידות מיוחדות כנראה מ-2010

הזיוף של גופת בן לאדן. בים או בארה"ב? (צילום: סקיי איטליה)
אוסמה בן לאדן | צילום: סקיי איטליה

לוחמי צוות 6 של אריות הים שיצאו לחסל את בן לאדן לא היו צריכים לחפש את המתג של האור כדי לראות את דרכם. הצי צייד אותם באמר"ל חדש, סודי עד אז, כזה שאפשר להם לראות כאילו זה אור יום ובצורה פנורמית. לוחם אריות הים, מאט ביסנוט סיפר בספרו "לא יום קל" שכל מכשיר כזה עולה 65,000 דולר. כל לוחם ביחידה מצויד באחד כזה. לדבריו הנוף שנשקף מהאמר"ל הזה הוא לא פחות ממדהים, ואין מה להשוות את זה לאמר"לים הרגילים של שתי עדשות.

חסם עורקים משודרג

בשירות מאז 2014

זה מסוג הדברים שאומרים עליהם, איך לא חשבנו על זה קודם.סרן ד"ר דין נחמן, קצין רפואה מחיל השריון, המציא חוסם עורקים משופר שבאמצעות תוספת קטנה וזולה מצליח להציל חיים. בצה"ל כבר אימצו את הפיתוח של סרן נחמן – הח"ע הזה הציל חיים בצוק איתן – וגם בארה"ב הגדולה מביעים עניין. "התוספת שצירפנו לחוסם העורקים משפרת את הלחץ על האיבר ומפחיתה את הכישלונות בטיפול בפצועים באחוז משמעותי", סיפר לתקשורת.

סטוקסנט

פותחה כנראה עוד בשנת 2006, נחשפה ב-2010.

לוחמי סייבר בחיל האוויר (צילום: אתר חיל התקשוב)
לוחמי סייבר | צילום: אתר חיל התקשוב

בשנת 2010 תקפה תוכנית זדונית את המחשבים של תוכנית הגרעין האיראנית, ועל פי כלי תקשורת בעולם נגרם נזק קשה שעיכב את תוכנית הגרעין ופגע במחשבים באופן קשה. בהיסטוריה של המלחמה המודרנית הסטוקסנט נחשבת לנקודת מפנה של ממש – מדינה תקפה מדינה אחרת ופגעה בה באופן קשה, וזאת מבלי לחדור לשטחה וכביכול מבלי לחשוף את עצמה. לפחות על פי אדוארד סנאודן התוכנית נוצרה על ידי ישראל וארה"ב. מאז אנחנו שומעים על התקפות נוספות ברחבי העולם – פרסומים שונים דיברו על תקיפות של האקרים סינים, רוסים וגם צפון קוריאנים שתקפו את סוני ובתגובה ארה"ב פשוט ניתקה את כל המדינה מהאינטרנט למשך שעות ארוכות. אין ספק שהמלחמה הבאה תתנהל גם על פני כמה עשרות אלפי שורות קוד זדוניות.