צוללת ה"דולפין" החדשה של חיל הים היא כלי המלחמה האולטימטיבי. לא נפרט את כל האמצעים שיותקנו על הצוללת – זאת, מפני שלא הכל ידוע לנו, אבל גם מפני שחלק ניכר מהם מסווג. על פי פרסומים זרים, יש לצוללת החדשה שלל מערכות מהן ניתן להסיק על יכולותיה, מטכניקות לשיגור טילים גרעיניים ועד הפעלת "ענן שיבוש" שמטעה את האויב. תשכחו מכל מה שידעתם על צוללות בעיקר מצפייה בסרטי מלחמה. כאן מדובר במשהו אחר לגמרי.

צוללת דולפין (צילום: אתר חיל הים)
צוללת "דולפין". את מרבית הפרטים אי אפשר לספר | צילום: אתר חיל הים

מערכת תקשורת לווינית מאובטחת וצינורות טורפדו

המערכת הראשונה היא מערכת תקשורת לוויינית "SATCOM" מתקדמת וחסינה, שנותנת לפיקוד הצבא יכולת להיות בקשר ישיר ומאובטח עם מפקדה של הצוללת בכל רגע נתון. השנייה היא מערכת של צינורות טורפדו בקוטר של 650 מ"מ. על פי הפרסומים הזרים, לא מדובר בצינורות טורפדו רגילים – אלא במשגרים מתוחכמים מהם ניתן לשגר מערכות נשק שונות, וביניהן גם טילי שיוט נושאי ראשי קרב גרעיניים.

מקורות זרים יודעם לספר כי הצוללת מסוגלת לשגר דגם מתקדם של הטיל "פופאיי טורבו" מתוצרת רפאל. זוהי גרסה של טיל אוויר-קרקע שפיתחה החברה ושאינו כבר בשימוש המקורי שלו. לפי אותם פרסומים זרים, חיל הים האמריקאי עקב אחרי ניסוי של טיל שיוט כזה מצוללת ישראלית באוקינוס ההודי.

צוללת הדולפין. "המכה השניה של המדינה היהודית" (צילום: חדשות 2)
אח"י תנין במים. דגש על מבצעים מיוחדים ומשולבים | צילום: חדשות 2

מכת נגד קשה

קחו למשל את התסריט הדמיוני הבא: צוללת של חיל הים משייטת אי שם סמוך לאירן. שלטון האייתולות מחליט, ברגע של טירוף דתי, לשגר טיל גרעיני לעבר ישראל. זאת, אחרי שהעולם נכשל במאמציו לעצור את התכנית הגרעינית של האירנים. בבור של צה"ל בקריה מבינים מה קרה, ומחליטים על מכת נגד קשה.

מערכת תקשורת מאובטחת לוויינית מאפשרת קשר דיבור עם מפקד הצוללת. הוא נקרא להיות בכוננות תקיפה. אבל את פקודת השיגור לא נותנים בתקשורת מילולית; את ההוראה הזו מקבל מפקד הצוללת באמצעות קודים מיוחדים שמשתנים אקראית. הקוד נשלח, וכן המידע אודות המטרה המועדפת. המטרה הראשונית – מתקן צבאי גדול סמוך לטהרן.

שיגור טיל מצוללת (צילום: China Photos, GettyImages IL)
טיל נורה מצוללת סינית במהלך תרגיל. בקרוב אצלנו? | צילום: China Photos, GettyImages IL

אחרי כמה שניות פורץ גוף מוארך מתוך הים, עולה לגובה של כמה מאות מטרים, ואז מתחיל במעוף לעבר חופי אירן. מערכות המכ"ם האירניות לא מגלות את הטיל שעושה את דרכו במהירות תת-קולית לעבר המטרה.

הסיכון: גילוי של הגוף הענק והאיטי יחסית

זהו תרחיש אחד, אבל יש עוד רבים אחרים שהצוללת החדישה תאפשר. כך, למשל, תוכל הצוללת הזו לשהות מתחת למים למשך תקופה ארוכה במשימות של איסוף מודיעין אלקטרוני. יש סוגים של מודיעין כזה המחייבים שהייה של החיישן הקולט סמוך ככל האפשר למקור השידור. צוללת כזו היא הכלי שמאפשר את היכולת הזו.

הצוללת, שמסוגלת לקלוט כל דבר שזז או משדר בטווח גדול מאוד, יוצרת סביבה "ענן של שיבוש" שמטעה כל מערכת גילוי שהאויב מפעיל, אם מעל גבי ספינה, מהאוויר או מהיבשה. מטרתה של מערכת זו למנוע את גילויה של הצוללת, שכן גילוי שכזה עלול לסכנה, שכן היא גוף ענק – ואיטי יחסית.

אחרי שהצוללת תצא מהמספנה הגרמנית בעיר קיל, היא תגיע לחיפה. רק אז, אחרי הטקסים, תיכנס ה"דולפין" החדשה ל"מקצה השיפורים" שלה. אז יותקנו עליה המערכות המיוחדות שפותחו בישראל, ושכולן, עד האחרונה שבהן, מצויות תחת הסיווג "סופר סודי". אלו מערכות שלדברי מומחים מצויות, אולי, רק בצוללות הגרעיניות של ארה"ב.

לאתר ישראל דיפנס

>> הסכנה שבמעמקים: העולם מתחמש בצוללות גרעיניות