WZ10
נושא טילי אוויר-אוויר , טילים נגד טנקים ומוגן היטב מפני ירי-WZ10

אחרי שנים שבהן היצרנית האמריקאית בואינג היא המובילה בתחום התעופה ובתוך כך בתחום מסוקי הקרב, נחשפה השבוע התשובה הסינית למסוק האפאצ'י המערבי – מסוק הקרב הסיני מדגם WZ10. המסוק, שיוצר לראשונה במטרה לתת מענה למשימות תקיפה אוויריות של כוחות שריון, לא נחשף מעולם לעיני הקהל. אתמול הוא ראה המסוק הזה הופעת בכורה במפגן האווירי המסורתי שמקיימים הסינים מידי שנה בעיר ז'והיי, אחת לשנתיים החל משנת 1996.

על הפי האתר "Armed Forces International", החשיפה של המסוק נעשתה באופן הדרגתי, כאשר שלשום חשפו הסינים תמונות ראשונות של המסוק שעד אז שמרו בסוד מוחלט. אתמול, הוא הוצג לראשונה במפגן האווירי שימשך עוד חמישה ימים נוספים. פיתוח המסוק הזה החל בסין בסוף שנות השמונים, עשה את טיסת הבכורה שלו בשנת 2003 ויש שאומרים שמצוי בשימוש מבצעי של הצבא הסיני כבר שנתיים.

המסוק הסיני נחשף במפגן האווירי (צילום: ChinaDaily)
הופעת הבכורה של המסוק הסיני במפגן בז'והיי - פעם ראשונה לפני קהל | צילום: ChinaDaily

חמקנות מיוחדת מרדארים

המפרט הטכני של המסוק החדש מתפאר בתכונות שאפיינו מסוקי קרב סיניים מדגמים פרימיטיביים יותר וכן, תכונות המאפיינות את המקבילות המערביות שלו. על פי המדווח באתר, המסוק אשר מופעל על ידי שני אנשי צוות מסוגל לשאת טילי אוויר-אוויר וכן טילי אוויר-קרקע נגד טנקים. למסוק מערכת רוטורים של חמישה להבים, מכונת ירי המורכבת על גבי החרטום שלו ונקודות הגנה מירי על פני כל גוף המסוק. לא ברור כעת איזה מערכת הגאים יש למסוק הזה ואם אנשי הצוות במסוק משתמשים בקסדות מתקדמות הדומות לאלו במערב, אבל החידוש הוא בעיקר במבנה שלו שמאפשר לו חמקנות מוצלחת יותר ממערכות רדאר לאיתור כלי טיס זרים.

מסוק סיני (צילום: צבא סין)
הסינים מגלים פתיחות לעולם-WZ10 | צילום: צבא סין

הצבא הסיני ממשיך להתעצם

הסינים שמנהלים בשנים האחרונות מהלכים מתקדמים וארוכי טווח להתעצמות כלכלית וצבאית משיקים את המסוק הזה לאחר שבחודשים האחרונים הוציאו לשוק העולמי מל"ט מסוג חדש ואחרי שהגדילו את צי הצוללות שברשותם. נראה שעם התחזקות כלכלת סין והתעצמותה הצבאית, היא חושפת יותר ויותר, למרות המשטר הקומוניסטי שומר החשאיות העומד בראשה.

טרם ברור אם הוצאת המסוק מהארון הסיני משמעה גם הצעתו לשוק התעופה העולמי. במידה וכן, התחרות העולמית הולכת לגדול. לישראל, לדוגמא, שמשתמשת כבר שנים בכלי תעופה אמריקאים מתוצרת בואינג, תוצב האפשרות לרכוש גם מסוקים סיניים, שכן שיתוף הפעולה עם סין מתגבר בשנים האחרונות, מה שעשוי להפוך את עסקאות המסוקים למשתלמות הרבה יותר.

>> המטוסים הטובים בעולם: מלחמת החמקנים עוברת שלב