X-47B (צילום: הצי האמריקאי)
ימריא או יפול למי הים? | צילום: הצי האמריקאי

עד כה, כטב"מים (כלי טיס בלתי מאוישים) היו מופעלים רק מהיבשה והשליטה בהם נעשתה מקרוני בקרה גדולים. לכן, היכולת לבצע משימות חובקות עולם באמצעות כטב"מים הייתה מוגבלת להמראה ונחיתה בשטח המדינה המשלחת או בקבלת אישורי המראה ממדינות זרות, וכן אישורי תעופה במרחב האווירי של מדינות רבות, כאשר אפקט ההפתעה מוגבל מאוד.

עתה, המצב השתנה. ענקית הנשק Northrop Grumman הציגה השבוע יכולת חדשנית של המל"ט החמקן שלה, ה-X-47B - המראה ונחיתה מנושאת מטוסים בלב ים. הדגם החדש יכול להישלט מנושאת המטוסים באופן מלא, כשהשליטה בו נעשית באמצעות לוח בקרה קטן שניתן לנשיאה בכף יד (מעין ג'ויסטיק), מבלי כל צורך בתחנת ממסר בין המפעיל למטוס.

בסרטון שהפיצה היצרנית, נראה המטוס ברגעים הגורליים של לקראת רגע ההכרעה – צל"ש או טר"ש. כלומר, המראה מוצלחת, או נפילה למי הים. המטוס כאמור המריא, מה שמהווה קפיצת מדרגה משמעותית בתחום כלי הטיס הבלתי מאוישים. "כולנו היינו עדים להיסטוריה המתרחשת בזמן אמת, זהו ציון דרך בעולם התעופה הימית", אמר מפקד הצי האמריקאי, האדמירל טד ברנץ'.

X-47B המראה (צילום: הצי האמריקאי)
חוזר לנחיתה על נושאת המטוסים כלאחר כבוד | צילום: הצי האמריקאי

איך הפיתוח החדש ישפיע על אופי העימותים בימים שלנו? אחד התרחישים עליהם מדברים הוא כמובן זה של איראן, והאתגר הגדול הטמון בעצירת תכנית הגרעין. כניסת כלי טיס למרחב האווירי של איראן תחייב טיסה מעל מדינות שעשויות לטרפד את העסק כמו ירדן וערב הסעודית - מה שמשאיר את הנתיב הימי מדרום כאופציה טובה יותר. במידה ויוחלט ביום מהימים לתקוף את מתקני הגרעין האיראנים באמצעות כלי טיס בלתי מאוישים, יש לתאר שהמטוס הזה ייתן מענה לא רע בכלל לטובת ביצוע המשימה.

>> כיפת ברזל? ה-WOW הגדול הבא: "קלע דוד"