יסמ נגב (צילום: שי לוי)
לוחמים, לא שוטרים. יס"מ נגב | צילום: שי לוי

מי מאתנו שיחפש בגוגל כתבות על היס"מ (יחידת סיור מיוחדת) יגיע לעשרות ואף מאות שרובן ככולן שליליות. על שוטרים שתקפו, שנעצרו ומה לא. בצדק? תחשבו שוב. מלבד העובדה שרוב שוטרי היס"מ זוכו, ואת זה לא תראו בכותרות ענק, הם השתתפו בחילוץ של בני ערובה מהבנק בבאר שבע, לכדו מחבלים, ירו על חשוד בגניבה שניסה לדרוס שוטרים כפי שקרה בשבוע שעבר, עצרו עבריינים בכירים ומסוכנים והחזירו רכוש גנוב לבעלים. הם אפילו נלחמו בוונדליזם גניבות ואלימות וכל זה על קצה המזלג.

מדובר ביחידה שנחשבת לאגרוף ברזל של המשטרה ולא בכדי הכינוי שלהם הוא לוחמים ולא שוטרים. השבוע הצטרפנו לתרגיל בני ערובה של יס"מ נגב, שם גם למדנו על היחידה והמשימות שלה שרובן כלל לא מוכרות לציבור, פגשנו שוטרים עם מוטיבציה גבוה ואפילו הכרנו מגויס חדש עם סיפור מיוחד. קבלו את היס"מ כמו שהם באמת, בלי פילטרים של בעלי אינטרסים.

כוח התערבות וכוח השתלטות

ליס"מ נגב אני מגיע בדיוק לתחילתו של תרגיל המדמה מצב בו מחבל חדר לתחנת המשטרה ולקח בן ערובה. היס"מניקים עולים על ציוד, נשקים מוכנים קסדות על הראש ומסיכות שחורות על הפנים. "114 קבל דיווח ראשוני. מחבל השתלט על שוטר. בניין של שתי קומות ככול הנראה נמצא בקומה השנייה", מדווח מפקד היס"מ רפ"ק אייל גרמאי.

"110 מ-114 קבלתי, ידוע כמה מחבלים יש וכמה בני ערובה?", נשאל וענה, "כרגע אנחנו יודעים על מחבל אחד לבוש בגדים מנומרים ובן ערובה אחד". מפקד חוליית הלוחמים מאשר את הדיווח ושואל "ידוע אם יש מטענים?". רפ"ק גרמאי עונה "לא ידוע אני מבקש שתהיו מוכנים ואם צריך כניסה בזהירות".

יסמ נגב (צילום: שי לוי)
נכנסים למבנה ומטהרים אותו במיומנות | צילום: שי לוי
יסמ נגב (צילום: שי לוי)
מהירות והפתעה זה שם המשחק | צילום: שי לוי

היס"מניקים מקפיאים מצב וממתינים להגעת כוחות הימ"מ. אבל לפני שאלה מגיעים ישנה הסלמה בזירה, מה שמחייב פריצה שלהם למבנה. מפקד החוליה מחלק את אנשיו. הם יפרצו למבנה מכל כיוון אפשרי ויפתיעו את המחבל במהירות, הם יודעים שמהירות והפתעה זה שם המשחק. "חלק מהמשימות של היס"מ זה לתת מענה ראשוני ככוח התערבות ראשוני", מסביר גרמאי במהלך התרגיל. "זה אומר שאם יש גורם עוין שהשתלט על אוכלוסייה אזרחית אנחנו יודעים לתת את המענה עד להגעת כוח ההשתלטות שזה הימ"מ. זה אומר שבנסיבות מסוימות למשל אם יש החמרה באירוע אז אנחנו הופכים להיות כוח ההשתלטות. כלומר פורצים לזירה ומבצעים לחימה כשהמטרה זה להציל חיים".

אם יש מישהו שיודע להילחם בטרור, לחלץ בני ערובה ולאמן את השוטרים בתחום זה רפ"ק גרמאי, בן 34 נשוי ואב לארבעה. כשהיה רק בן 12 הוא הלך ברגל לסודן שם פגש את אנשי המוסד שהעלו אותו יחד עם שאר העולים לישראל. אחרי שסיים את לימודיו בישיבה תיכונית התגייס לסיירת של חטיבת גבעתי משם השתחרר בדרגת סגן. אחרי הצבא התגייס לימ"מ שם שרת כלוחם ולאחר מכן העביר גיבושים כדי למצוא את דור העתיד של היחידה ללוחמה בטרור. אחרי מספר שנים בימ"מ ותקופה של התלבטות עזב את המשטרה כדי לעשות תואר בעבודה סוציאלית עם התמחות בנוער באוניברסיטת חיפה. כשסיים את התואר חזר למשטרה כקצין ביס"מ ובהמשך שירת בתחום הבילוש והחקירות. אבל המבצעיות נמצאת בדם שלו ואחרי מספר שנים בחקירות חזר לשם כשלפני מספר חודשים קיבל את הפיקוד על יס"מ נגב.

יסמ נגב (צילום: שי לוי)
פורצים מכל הכיוונים | צילום: שי לוי

חוזרים לתרגיל בדיוק ברגע של ההסלמה, המחבל עצבני ויורה באוויר."114 פרוץ פרוץ", פוקד גרמאי בקשר. אחד הלוחמים מתמקם על סולם בעוד שחבריו פורצים במהירות למבנה. הם מטהרים את החדרים ומגיעים למחבל ביחד ומכל הכיוונים. לוחם אחד, שטיפס על הסולם, מכניס אקדח דרך הסורגים בזמן שחבריו פורצים לחדר. המחבל חוסל ובן הערובה שוחרר, סוף תרגיל וגרמאי מרוצה מהתפקוד של אנשיו.

אגרוף הברזל של משטרת ישראל

אחרי התרגיל התיישבתי לראיין את גרמאי, ממנו ניסיתי להבין מה זה בעצם היס"מ ומי האנשים שעומדים מאחורי השם המאיים הזה. נתחיל במעט היסטוריה. יחידת היס"מ הראשונה קמה בסוף שנות ה-80 ביחידה להתמודדות עם הפרות סדר גדולות ומאוד מהר הם הפכו לחלק מהנוף בהפגנות הגדולות. אבל במשטרה הבינו שמדובר בכוח איכותי ופשוט התחילו להפציץ אותם במשימות. לוחם יס"מ עובר גיבוש של יומיים לפני הגיוס שלאחריו הוא עובר הכשרה מאוד ארוכה. זה מתחיל בקורס שוטרים בסיס שנמשך ארבעה חודשים בתנאי פנימייה ולאחריו עוד קורס סיור של שלושה חודשים ועוד קורס יס"מ של חודש וחצי.

יסמ נגב (צילום: שי לוי)
"כולם רוצים להיות פה". מפקד היחידה, רפ"ק אייל גרמאי | צילום: שי לוי

"יס"מ זה יחידת סיור מיוחדת שנותנת מענה למרחב אליו היחידה שייכת", מסביר גרמאי. "במקרה שלנו מרחב נגב ומי שמפעיל אותנו זה קצין אג"ם נגב, סנ"צ אבשלום אלמליח. ככלל אנחנו עושים הכל. זה לחימה בפשיעה חמורה ובמבצעים היותר גדולים שדורשים כוח מיומן ומבצעי. זה כי אנחנו יחידה שהיא יותר לוחמנית ואורגנית ולא השוטרים הקלאסיים. למשל אנחנו עצרנו את זאזא צדיק בבית שלו". צדיק הוא עבריין בכיר שמוגדר כראש ארגון פשיעה בדרום שאחראי על מספר ניסיונות רצח, עבירות אלימות, סחר באמל"ח והלבנת הון. "ועוד אנשים שמובילים את הפשיעה במרחב הנגב כשאנחנו עושים את זה יחד עם הימ"ר או הבילוש של התחנות", ציין גרמאי.

לא הרבה יודעים אבל היס"מ נותנים מענה גם בתרחישים של חומרים מסוכנים. "אם יש פיגוע במפעל כימי אנחנו נכנסים לשם עם האמצעים שלנו ונותנים מענה כשהמטרה היא כמובן הצלת חיים. היס"מ אחראים גם על אבטחה של אח"מים, כלומר אם מגיעים לפה ראש ממשלה או נשיא ודרג א אנחנו עובדים במעגל הכי קרוב ליחידה של השב"כ ומסייעים להם. כמובן שאנחנו עוברים הכשרות בתחום יחד עם השב"כ ויודעים לעבוד איתם בשיתוף פעולה מלא. בנוסף התפקיד שלנו זה להוות כוח התערבות מרחבי כמו שתרגלנו היום. אם יש אירוע בני ערובה אנחנו מגיעים ככוח מיומן כשהאירוע האחרון זה מה שקרה בבנק הפועלים בבאר שבע לשם הגענו בפחות משבע דקות. תפסנו את המקום וחלשנו על הזירה עד להגעת הימ"מ".

יסמ נגב (צילום: שי לוי)
יודעים לטפל גם במצבים של חומרים מסוכנים | צילום: שי לוי

במקרה של אירועי טרור ובני ערובה ייקח לימ"מ זמן (שאסור בפרסום) עד שיגיעו לזירה. את הזמן הזה מכסים היס"מ כפי שקרה באירוע בני הערובה בבאר שבע והרבה תמונות שפורסמו כאנשי ימ"מ היו למעשה של אנשיו של גרמאי. הם הגיעו לזירה והקפיאו מצב וכשאיתמר אלון התאבד, עוד לפני שהימ"מ הגיעו, אנשיו של גרמאי פרצו לבנק. "היינו בפתח של הבנק וחלשנו על כל הזירה. אחרי שהוא התאבד אנחנו ליווינו את בת הערובה אל מחוץ לבנק. כשהגיעו הימ"מ העברנו להם את מקל הפיקוד וזו בעצם ההיררכיה".

לכל זה יש להוסיף את האחריות שלהם להגנת עדי מדינה. שוטרי היס"מ אחראים על אבטחת מאוימים בגזרה שלהם ומלבד עדי המדינה זה כולל שוטרים או אישי ציבור מאוימים. ולזה נוסיף פיזור הפגנות, מלחמה בסחר בסמים ואמל"ח, מתן מענה לפיגועי התאבדות וסיוע למודיעין המשטרתי. אחד המקרים המוצלחים בהם טיפלה יס"מ נגב היה מעצר "חולית הקנגו".

במשך תקופה ארוכה פעלה באזור הדרום חוליה של גנבי רכב פלסטינים שהתמקדו בגניבה של רכבי קנגו והעברתם לשטחים. יס"מ נגב קיבלו את המשימה "לרסק את החוליה". הם עבדו על זה במשך ארבעה חודשים כזרוע המבצעית של ימ"ר נגב. "עשינו שם עבודה מדהימה כולל שעות עבודה ארוכות וקשות. זה מארבים בלילות ובהמשך מעצרים כולל ביטא, ממש נכנסנו עם הצבא לכפר יטא ועצרנו אותם. ובסופו של דבר הוגשו כתבי אישום נגד כולם וחיסלנו אותם לגמרי". היחידה אחראית גם על הרבה מאוד מעצרים של סוחרי סמים כולל ביום של קניה. שוטרי היס"מ יודעים להתחפש לנרקומנים לקנות את הסם ולעצור את הסוחרים. ליחידה יש יד בעוד הרבה תיקים גדולים שהסתיימו במעצרים וכתבי אישום שהכניסו עבריינים כבדים לשנים ארוכות בכלא.

"אנחנו תופסים גם הרבה מאוד אמצעי לחימה אבל זה כבר משהו רגיל אצלנו", אמר גרמאי. "רק עכשיו תפסנו במגזר הבדואי כלי נשק מסוג קרל גוסטב. ידנו בכל וזה כשאנחנו יחידה מאוד קטנה, עשרות בודדות של שוטרים".

עבודה קשה בהתנדבות

כשגרמאי התמנה למפקד היס"מ הוא החליט לעשות לשוטרים שלו תרגיל. "העבודה פה מאוד קשה ורציתי לבדוק שהם באמת רוצים להיות פה. אז ניסיתי לפתות אותם וסיפרתי להם שפותחים יחידה איכותית חדשה ושאלתי מי רוצה לעבור, אתה יודע כמה שוטרים הרימו את היד? אפס", ציין בגאווה לא מוסתרת. "אנחנו יחידה התנדבותית וכולם רוצים להיות פה".

נתון שאינו מובן מאליו מתייחס לשעות העבודה. נזכיר שלא מדובר בצעירים בני 18. שוטרי היס"מ הם אנשי קבע ופניה של החברה הישראלית, רובם בעלי משפחות וילדים, יוצאי יחידות מובחרות ובעלי תואר אקדמאי. "כל מי שמגיע לפה עושה זאת מרצונו החופשי ובידיעה שזו יחידה אטרקטיבית שעובדת קשה. הם יכולים לעבוד את ה-11 או 12 שעות ואחרי שעה להיות מוקפצים כי אני צריך אותם. אם יש לי אירוע חריג ואני צריך אותו אז הוא יגיע מיד. לכולם יש ביפר ולא בשביל הפוזה כי הם צריכים להיות זמינים 24 שעות ביממה. אנחנו עובדים בעומסים מאוד רציניים אבל עדיין האנשים מאוד מורעלים ואוהבים את היחידה".

יסמ נגב (צילום: שי לוי)
אחראים על הרבה תפיסות של סמים | צילום: שי לוי
יסמ נגב (צילום: שי לוי)
זמינים 24 שעות ביממה | צילום: שי לוי

לצד העבודה הקשה הם מקפידים לעשות גם ערבי גיבוש ולתת תנאי טובים ללוחמים. גרמאי מודע לשם של היס"מ בתקשורת ובקרב הציבור. חשוב לו לספר שאנשי היס"מ עובדים קשה למען הציבור בדיוק כמו לוחמי צה"ל, והוא מדגיש כל פעם את העובדה שהם פה כדי להציל חיים ולהילחם בעבריינות. מדם לבו הוא אומר "אנחנו פה למען התושבים, כל מה שאנחנו עושים זה למען הציבור ותחושת הביטחון של האזרח".

הוא מוסיף "יש את ההרתעה. החזות שלנו קשוחה ואנחנו לבושים כמו לוחמים. אגב זה עושה את שלו ומעביר את המסר שגם זה חלק מהמטרה. במגזרים של עבריינות יודעים שכשרואים שוטר יס"מ לא מתעסקים אתו. אבל חשוב להגיד שמעבר לפעילות הלוחמנית אנחנו מקפידים להיות מעורבים בפרויקטים של משטרה וקהילה. בשנה האחרונה השתתפנו בפרויקט לעד. לוחמי היחידה עברו הכשרה וראיינו ניצולי שואה למען התיעוד. אחרי זה אנחנו הזנו את הסיפורים הקשים שלהם באתר האינטרנט של הסוכנות היהודית. השתתפנו בפרויקט למען הנוער באתיופי כדי לחזק אותם ולשפר את היחסים בין הנוער למשטרה כגוף שנותן שרות לאוכלוסייה".

השוטר החדש ביחידה

יס"מ נגב מעורבים בפרויקט חברתי חשוב שנקרא פרויקט מיל"ה. זהו פרויקט ייחודי שנערך בשיתוף הרשות המקומית והמחלקה לשירותים חברתיים ומסייע לנוער עובר חוק. מדובר בהצלחה חשובה שבזכותה התגייס בתחילת השבוע עומר לוי ליס"מ נגב. "פרויקט מיל"ה פועל במסגרת יעד המשטרה לשותפות עם הקהילה", ציין תנ"צ פרץ עמר מפקד מרחב נגב. "מדובר במודל מוצלח שמוביל במקצועיות, ביעילות ויש לו חשיבות ברמה המשטרתית. לא פחות חשוב ברמה הערכית והלאומית. בפרויקט הזה משולבים בני נוער בתכנית של מניעה והסברה ובשת"פ הדוק עם הקהילה".

יסמ נגב (צילום: שי לוי)
"ביחידה מאמינים בך, לא נותנים לך ליפול". עומר לוי | צילום: שי לוי

רס"ב יובל אלמליח, רכז בילוש בתחנת באר שבע, מלווה את הפרויקט בהתנדבות כבר שמונה שנים ואת עומר לוי הוא מלווה מאז שהיה בן 15. "זה פרויקט של מספר חודשים כאשר בוחרים נערים של תיק אחד או שני תיקים ומכניסים אותם למסגרת יחד עם משרד הנוער כולל שירות מבחן לנוער. אנחנו מחתימים אותם על מסמך ומי שעושה את השינוי בחיים אנחנו גם עוזרים לו לסגור את התיקים הפליליים ולהצליח בחיים", מדגיש אלמליח ומוסיף, "יש לי שוטר בתחנת באר שבע שהיה אצלי נער והיום הוא שוטר קבע. הבחור השני, עומר, התגייס ליס"מ. הרבה מהנערים הולכים בהתחלה ליחידות קרביות ובעצם אנחנו משנים את כל דפוס ההתנהגות שלהם ומנערים שגורמים נזק אנחנו משנים אותם לכאלה שתורמים לחברה".

את עומר לוי הוא מלווה מאז היה בן 15. "יש לי אתו איזה קוריוז. הוא התגייס כלוחם לחטיבת כפיר וכשהבן שלי התגייס הוא עזר לו להתאקלם ביחידה כך שזה סגירת מעגל. זה נער פייטר בצורה בלתי רגילה שעשה שטויות כילד והבין את מה שעשה. הפרויקט עזר לו הרבה, נער מיוחד שסיים בגרות היה ללוחם ואנחנו בקשר עד היום. החלום שלו היה להתגייס למשטרה ולהגיע ליחידות הכי מיוחדות שיש. האמת שאני רציתי שיבוא לבילוש אבל הוא אוהב את האקשן והקרבי".

אלמליח הצטנע כשענה "אני לא אוהב לקרוא לזה רשת הצלה, בסך הכל אנחנו מתנדבים מאהבה למען אותם נערים ומנסה להפוך להם את הגישה. בהרצאות אני נוגע במה שחשוב להם שזה סמים או אלכוהול אלימות. לוקח אותם להתנדבות בקהילה במקומות כמו בית חולים או בית אבות. אני נמצא שם בשבילם אבל שלומי עשה הכל לבד ואני רק תמכתי בו. אנחנו מדברים על כל מני נושאים ממש נכנס להם לראש ומלמד אותם לספור רק שנייה אחת. כשסופרים שנייה אחת אפשר למנוע הרבה מקרים של שטות, מדבר אליהם בשפה שלהם ומתחבר אליהם. כולם נכנסו לי ללב. יש לי ארבעה ילדים בתעודת זהות אבל עוד 120 בפרויקט".

עומר יכול להיות מאוד גאה במקום אליו הגיע. הוא מדבר על המשטרה כגוף שעוזר ותומך מבחינתו בדיוק כמו צה"ל. "הייתי מ"כ וסמל מחלקה בחרוב והיס"מ והמשטרה בכלל מזכירים את הצבא שמאוד אהבתי. המון מזה הגיע מיובל (אלמליח) שהראה לי שזה דרך נכונה ותמיד דחף אותי קדימה. היס"מ יחידה מאוד מבצעית פעילה ושומרת על כושר וזה מה שחיפשתי ומה שאני אוהב. עברתי תהליך מאוד ארוך כדי להגיע ליחידה. זה מתחיל במבחנים עיוניים (פסיכוטכני ושאלון 300) אחרי זה שיחות עם פסיכולוג וגיבוש של יומיים. ליחידה התגייסתי אחרי ריאיון עם קב"ט".

על הפרויקט אמר "זה עזר לי מאוד ובזכות יובל אני איפה שאני נמצא היום. זה נתן לי תובנות והסתכלות שונה על החיים. עד היום אני בעצמי מלווה את הפרויקט ומדבר עם נערים כדי להראות להם את הדרך הנכונה. זה בעצם נותן את האפשרות שנייה לפני שאתם נופלים לבור. נותנים לכם יד וההזדמנות זה מה שחשוב. זה מה שאהבתי, האופציה וזה שמאמינים בך. בכלל המסר שלי לנערים זה לקחת את עצמם בידיים ולהיות בני אדם. שירימו את הראש ויהיו גאים".

אלמליח מבקש להוסיף "הוא היה ילד קטן שהתחיל עם דרך של שובבות וברגע שהוא התאפס הוא עלה על דרך המלך ורץ קדימה. אין לי ספק שהוא יגיע רחוק". עומר נמצא לפני דרך הכשרה ארוכה לאחריה מחכה לו פעילות קשה ומאתגרת, "שום דבר לא פשוט בחיים", אמר וצדק.

יסמ נגב (צילום: שי לוי)
קשיחות, נחישות ורגישות. יס"מ נגב | צילום: שי לוי

יצאתי מהיס"מ עם מסר ברור, לא משנה איך יציירו אותם הם ימשיכו לעבוד קשה ויהיו תמיד עם הפנים קדימה. ילחמו בפשיעה כמו יחידת קומנדו ובמקביל יפעלו למען כל "עומר" כזה שיש לו סיכוי. "בקשיחות ונחישות שמשולבת ברגישות".