מודיעין (צילום: רוני אביב, עיתון "במחנה")
היחידה הכי גדולה בצה"ל. 8200 | צילום: רוני אביב, עיתון "במחנה"

שערוריית ההאזנות של ה-NSA ממשיכה להסתעף. ראש מנהל המודיעין הלאומי האמריקני ג'יימס קלפר דיבר ביום שלישי השבוע בפני ועדת המודיעין של בית הנבחרים, ואמר לחברי הוועדה כי הדיווחים בעולם שנוגעים ל NSA "הם שקריים לגמרי". שזה טוב ויפה, אבל לא הפריע לו להגיד שכולם מרגלים אחרי כולם וכן גם אחרי מנהיגים של מדינות ידידותיות. "זה כמו בסרט קזבלנקה. למדתי בשנת 1963 שצריך לבחון אם מה שמנהיגים זרים אומרים בפומבי תואם את מה שהם עושים מאחורי הקלעים. זה חשוב לנו להבין מדיניות ואיך זה משפיע עלינו. זה לא רק המנהיגים, אלא גם הסובבים אותם".

כבר שבוע שהסוכנות לביטחון לאומי, אם תרצו ה-8200 של האמריקאים, נמצאת בכותרות. זה החל למעשה עוד מוקדם יותר, בהדלפות של סנאודן שחשף את עומק הפעילות של הסוכנות תחת ניהולו של גנרל קית אלכסנדר, והתפוצץ השבוע כשנודע שהם האזינו גם למנהיגי מערב אירופה (שלא לדבר על מיליוני האזרחים שלהם).

כדי להבין מה היכולות של הסוכנות האמריקאית, החלטנו להשוות אותה ליחידת ההאזנות הצה"לית, 8200 - יחידה שזכתה ממש לאחרונה לפרסום עולמי כאשר הוכתרה כ"בית הספר לטכנולוגיה הטוב בעולם". שתי היחידות מפורסמות, סודיות, ואחראיות לכמה מההצלחות והכשלונות הגדולים של ארצות והברית וישראל. אז מה מותר לספר?

תחילת הדרך: הקמת המאזינים הלאומיים

NSA
הסוכנות לביטחון לאומי הוקמה במאי 1949 כיחידה לביטחון של הכוחות המזויינים, ה-AFSA. תפקידם היה להאזין לקשר ולאותו אלקטרוניים של האויב, בעיקר הרוסים, כמו גם לפצח את ההצפנה. בשנים הראשונות הסוכנות הזו נכשלה בביצוע של מרבית המשימות שלה. בנוסף הם נכשלו בהעברת מידע ושיתוף פעולה עם סוכנויות אחרות כמו ה-FBI וה-CIA. לכן הנשיא הארי טרומן הקים ועדה שתחקור את הכישלון ובסופו של התהליך, 1952, הוקמה הסוכנות כפי שאנו מכירים אותה כיום, ה-NSA.

8200
ממש באותן שנים החלה 8200 לקרום עור וגידים. תחילת הפעולה של היחידה הזו הייתה ב-1948 אז במסגרת שירות הידיעות, הש"י. בתחילה הם האזינו לחיילים הבריטים ששלטו אז בישראל ובנוסף פעלו כדי לפצח את הצפנים שלהם. לאחר מלחמת העצמות היחידה פורקה. אולם בניגוד לכישלון של האחות האמריקאית פה היה מדובר בהצלחה, לכן היחידה הוקמה מחדש תחת השם, שירות מודיעין 2. היחידה החליפה את המספר שלה כמה פעמים ואחרי מלחמת יום כיפור זכתה לקבל את המספר 8200.

אשלון
מערכת "אשלון" של ה-NSA מיירטת שיחות טלפון, מיילים, פעולות אשראי ועוד

כוח אדם: יחידות גדולות במיוחד

NSA
על חשיבות הפעילות של היחידות האלה ניתן ללמוד מגודלן. באופן טבעי אין נתונים רשמיים אבל קיימות מספר הערכות. במקרה של ה-NSA מדברים על 30 אלף בני אדם שעובדים בסוכנות בשלל תפקידים. על פי כלי התקשורת בארה"ב מדובר בגוף שמחזיק הכי הרבה מתמטיקאים ומהנדסים. בנוסף נטען שמדובר בגוף שמחזיק הכי הרבה מחשבי על. ה-NSA גדול פי שבע מה-CIA, מה שמלמד ללא ספק על נפח העבודה.

8200
אין מידע לגבי כמות החיילים שמשרתים ביחידת 8200 אולם גם פה מדובר בעשרות אלפים ובעצם זאת היחידה הכי גדולה בצה"ל. מעשית מדובר בסוכנות רבת זרועות שמפוצלת לתתי יחידות, המוכרת שבהם חצב, ואפילו מפעילה גדוד של לוחמים אותו חשף השנה יואב לימור. ככול שחשיבות המודיעין גדלה, במיוחד על רקע לוחמת הסייבר, כך גדלה חשיבות היחידה ודרגת מפקדה, תת-אלוף, מעיד על גודלה וחשיבותה.

יכולות: על גבול הדמיון

NSA
כן האזינו או לא האזינו למנהיגי העולם, בדבר אחד כולם בטוחים: ה-NSA מסוגלים להאזין לכל אחד על פני כדור הארץ, בכל זמן נתון ומכל כלי תקשורת. הם עושים זאת באמצעות שלל מערכות כאשר המוכרת שבהם זו "אשלון" – מערכת שהחלו לפתח בסוכנות כבר לפני ארבעים שנה יחד עם הסוכנויות המקבילות בבריטניה, קנדה, אוסטרליה, וניו-זילנד. כיום המערכת יכולה ליירט כל שיחת טלפון, מייל, פעולת אשראי ועוד. המפתחים הגדירו מספר מילים שברגע שהן נאמרות או נכתבות המערכת יודעת ליירט אותן. ככל הנראה זו המערכת שבאמצעותה האזינו למיליוני ספרדים ולקנצלרית גרמניה מרקל.

הרשת של אשלון פועלת מבסיסי האזנה שמוכרים לציבור בשל הכדורים הלבנים והגדולים שפזורים במדינות השותפות, מאוניות האזנה ומלווייני ריגול. את המידע שנקלט הם מעבדים במחשבי העל של הסוכנות וזה כולל ניתוח קול, כתובות מיקום גאוגרפי ועוד פרטים שמסייעים להם להבין האם זה איום אמיתי ואם כן איכן הוא נמצא.

כל שיחת טלפון שבה נאמרות המילים פצצה, תקיפה או ג'יהאד מיורטת על ידי המערכת ועוברת לניתוח אצל אנליסט. אגב המערכת יודעת לשמור גם את כל מספרי הטלפון ולסווג אותם על פי סיכון ושיוך ארגוני. הדבר נכון גם לכתובות מייל.

דוגמה נוספת ליצירתיות של הסוכנות הזו ניתן למצוא עוד בימי המלחמה הקרה. אחת הבעיות הגדולות של ארה"ב הייתה המעקב אחרי צוללות רוסיות שבבטנן טילים בין יבשתיים עם ראשי נפץ גרעיניים. הפתרון היה יקר אבל גאוני: הם רשתו את האוקיאנוס במיקרופונים תת ימיים ואלה קלטו כל מעבר של צוללת. הסוכנות העבירה את המידע וחיל הים האמריקאי שלח צוללת משלו שעקבה אחרי זו של רוסיה.

הקלדה (צילום: blackred, Istock)
כל שיחת טלפון שבה נאמרות המילים פצצה, תקיפה או ג'יהאד מיורטת על ידי המערכת | צילום: blackred, Istock

8200
המשימות של 8200 צנועות יותר אבל לא בגלל היכולת כי אם בגלל המשימות; אין לנו צורך מידי לדעת מה קורה בדרום אמריקה או באנטרקטיקה. אולם הוכחה ליכולת ההאזנה של 8200 קבלנו כבר בזמן מלחמת ששת הימים. זה היה כאשר הצליחו ליירט שיחה בין מנהיג מצרים, נאצר, למלך ירדן, חוסיין. השניים הוקלטו כשהם מתאמים עמדות ומתכננים להאשים את ארה"ב בהפסד שלהם. בצעד נדיר למודיעין הישראלי השיחה הועברה לגלי צה"ל והביכה את מנהיגי המדינות.

כמעט שלא קיים מידע אותו מותר לחשוף לגבי יחידת המודיעין הסודית, אך ידוע ש-8200 מסוגלת ליירט שיחות טלפון, מיילים ותשדורת של לוויינים. במלחמת יום כיפור הצליחו ליירט מידע על המלחמה שבדרך ואף ליירט מברק של שגריר עיראק במוסקבה. הבעיה שהמידע לא הגיע ליעדו ולא הובן כראוי. ההמשך כבר ידוע. הצלחה מרשימה נרשמה בשנת 1985 אחרי שהצליחו ליירט שיחות טלפון בין ראש אש"ף יאסר ערפאת למחבלים מארגון עליו פיקד אבו עבאס. זה היה אחרי שחטפו את ספינת הנוסעים "אקילה לאורו" בים התיכון.

פרסומים זרים קושרים את היחידה להאזנות במתקני הגרעין באיראן ולשלטון שם. ולא רק באיראן; על פי הערכות סבירות בהחלט היחידה יודעת לצותת גם לאמצעי התקשורת של חיזבאללה ומדינות נוספות באזור . ב-2012 נחשפה תוכנת "פליים", להבה, שתפקידה איסוף מידע ושיגורו למחשבי היחידה. על פי פרסומים זרים כמובן. הרוסים שהצליחו לחשוף את התוכנה הגדירו אותה כמתקדמת ביותר בעולם.

אחרי מלחמת לבנון השנייה נשארה היחידה עם טעם מר בפה – זאת משום שכמעט ולא היו רלוונטיים בזירה. על פי יואב לימור, שחשף את הגדוד הקרבי של היחידה, הם לא הצליחו להביא מידע משמעותי מהחזית ואף לא מביירות שם הסתתרה הנהגת הארגון. אולם מאז בוצעה הפקת לקחים נרחבת ואף שינוי ארגוני. בזכות זה העברת המידע לדרגים המבצעיים טובה יותר, כפי שהוכח כבר בעופרת יצוקה ובמבצע עמוד ענן.

על פי כתב העת "לה מונד דיפלומטיק", 8200 מפעילה בסמוך לקיבוץ אורים את אחד מבסיסי ההאזנה הגדולים ביותר בעולם. בכתבה שהתפרסמה ב-2010 נכתב שבבסיס פועלות כ-30 אנטנות וצלחות לוויין שביכולתם להאזין לשיחות טלפון ולחדור לתכתובות מיילים של ממשלות, ארגוני טרור ואף בודדים. עוד ציינו שם כי ביכולת המערכת בבסיס להאזין גם לספינות בלב ים כולל ציתות לתשתית תקשורת תת ימית.

את המידע שנאסף מעבירים לעיבוד של אנליסטים והחסנה בבסיס היחידה בגלילות. על פי כתב העת הצרפתי החומר שנאסף על ידי 8200 מופץ בהמשך גם למוסד.

בניין NSA (צילום: אתר הסוכנות)
רב הנסתר על הגלוי. משרדי NSA | צילום: אתר הסוכנות

"פרטנר יוצא מן הכלל": שיתוף פעולה בין הארגונים

כאשר התפוצצה פרשת המדליף האמריקאי סנאודן, נחשף מסמך של הביון האמריקאי שבו נטען כי הביון הישראלי נמצא במקום השלישי בתוקפנות כלפי המודיעין האמריקאי. "מצד אחד, הישראלים הם שותפים מעולים בתחום הסיגינט (מודיעין טכנולוגי) עבורנו, אך מנגד הם רואים בנו מטרה כדי ללמוד על עמדותינו ביחס לבעיות המזרח התיכון", נכתב במסמך.

מנגד באותם מסמכים ממש נחשף שיתוף פעולה קרוב בין ה-NSA ל-8200. על פי המסמך שסנאודן הדליף בשנת 2009 נחתם הסכם לשיתוף פעולה הדוק ביותר בין שתי היחידות. "ישראל היא פרטנר מודיעיני יוצא מן הכלל", נכתב במסמך שגם מספק את התשובה לסיבות שהביאו להסכם. על פי המסמך ה-NSA ו-8200 חולקים מידע מודיעיני גולמי, אותו אוספות הסוכנויות בשלל האמצעים שעומדים לרשותם. כמו כן המידע מועבר כמעט ללא הגבלות וצנזורה.

ביוני השנה התפוצצה בארה"ב פרשת האזנות של הסוכנות לאזרחים אמריקאים. חלק מהכותרות נגעו גם ליחידה 8200, או יותר נכון לבוגרים שלה. על פי אתר "Wired", חברות ישראליות שהוקמו על ידי בוגרי 8200 היו חלק מרכזי באיסוף המידע של סוכנות הביטחון הלאומי של ארצות הברית. זאת אחרי שהצליחו לפתח תוכנות לבדיקת מיליון מיילים בשנייה. בכלי התקשורת האמריקאים התייחסו בהרחבה לחלקם של בוגרי 8200 בהקמתן של אותן חברות ולשיטות המעקב של הביון האמריקאי.

אין ספק שרב הנסתר על הגלוי, אולם נראה כי במלחמה העולמית בטרור והחזרה של הרוסים למשחק העולמי, חשיבותן של אותן יחידות רק תמשיך לגדול. כפי שאמרו בארה"ב, "כולם מרגלים אחרי כולם", ובעולם שכזה, אין ספק ש-NSA ו-8200 משחקות תפקיד מרכזי.

>> הטיימס חושף: אלה הם השירים שמשמשים להתעללות בחיילים ואסירים