לוחם אילוסטרציה (צילום: Getty Images, GettyImages IL)
55 שנים של מצוינות | צילום: Getty Images, GettyImages IL

השבוע מציינת סיירת צנחנים 55 שנים להיווסדה. לרגל המאורע החלטנו להביא לכם ברוח המספר חמישה (מתוך רבים) מבצעים משמעותיים של הסיירת, עליה פיקדו לא פחות משלושה רמטכ"לים לאורך השנים.

קצת היסטוריה: הסיירת הוקמה בשנת 1954 על ידי מאיר הר-ציון ומיכה בן ארי ('קפוסטה'), כפלוגה בגדוד הצנחנים 890. בשנת 1956 הפכה הפלוגה ליחידת הסיור של החטיבה. סיירת צנחנים השתתפה בפעולות התגמול של שנות ה-50 וה-60 וכמובן בכל מלחמות ישראל; במלחמת יום הכיפורים פעלה הסיירת בפיקודו של שאול מופז הרחק מקווי החזית, בגבול סוריה-עירק לחמה בכדי לשבש את קווי האספקה, ובמלחמת לבנון הראשונה הובילה את חטיבת הצנחנים לאורך כביש החוף הלבנוני. במלחמת לבנון השנייה קיבלה הסיירת ציון לשבח יחידתי על חלקה בלחימה. מתוך שלל המבצעים במורשת הסיירת, ריכזנו את הגדולים ביותר:

מבצע כנרת (1955) - העולם גינה, בן גוריון שיבח

המטרה הרשמית למבצע הייתה הפסקת הירי ממוצבים סורים אל סירות דייגי הכנרת וסירות סיור ישראליות שפטרלו באגם. מטרה משנית של הפעולה הייתה לקיחת חיילים סורים בשבי, על מנת שישמשו כקלף מיקוח בתמורה לשחרורם של חיילי סיירת גולני, שהיו אז בשבי הסורי.

הסיירת קיבלה את המשימה הקשה ביותר במבצע: כיבוש ארבעה מוצבים סורים. 70 לוחמים יצאו למבצע בפיקודו של מאיר הר ציון, ולמרות מורכבות המשימה, נחלו הלוחמים הצלחה גדולה: בסיומו של הקרב נספרו 50 חיילים סורים הרוגים ועוד כ-30 שבויים. הצנחנים ספגו שישה הרוגים ו-14 פצועים. הר ציון קיבל על המבצע צל"ש, שהומר אחר-כך בעיטור העוז. העולם גינה את המבצע הנועז, ובתגובה אמר בן גוריון כי "הפעולה היתה יותר מדי טובה".

לוחם ועשן ברקע (צילום: דובר צה"ל)
על כל הרוג שלנו - 8 הרוגים לאויב (תמונת אילוסטרציה) | צילום: דובר צה"ל

מבצע תרנגול 53 (1969) - מכה קשה ליוקרה המצרית

נחשבת לאחת הפעולות הנועזות והיצירתיות בתולדות צה"ל. במהלך מלחמת ההתשה הייתה למצרים תחנת מכ"ם ש"הפריעה" למטוסי חיל האוויר - והוחלט פשוט לקחת אותה, במקום להשמידה.

עשרות לוחמי הסיירת וגדוד 50 יצאו במסוקי סופר פרלון אל היעד. הם נחתו במרחק בטוח מהתחנה ואת שאר הדרך עשו בהליכה ואף בזחילה. אחרי שהצליחו להפתיע את השומרים המצרים, השתלטו הלוחמים על הבסיס והזמינו מסוק יסעור שהעמיס את המכ"ם. הם השמידו את הגנרטורים שהיו במקום והתפנו במסוקים יחד עם מספר שבויים. המכ"ם הגיע ללא פגע ונבחן אחר כך על ידי אנשי מודיעין.

הצלחתה של הפעולה נחשבה כהישג מבצעי וטכנולוגי מרשים ביותר לישראל, וכמכה קשה ליוקרה המצרית. לכוחות צה"ל לא היו הרוגים או פצועים באורח קשה בפעולה.

מבצע כותונת (1973) - הצלחה מושלמת

ביום השישי של מלחמת יום הכיפורים, יצא כוח בפיקודו של מפקד הסיירת דאז, רס"ן שאול מופז, למבצע הריסת גשר באזור משולש הגבולות סוריה-עירק-ירדן, 300 ק"מ מגבול ישראל. המטרה: לשבש את אספקת אמצעי הלחימה שנעה עליו מכיוון עירק ולמנוע מחיל המשלוח העירקי להגיע לחזית רמת הגולן.

הלוחמים יצאו בליל שבת במסוק יסעור מטייסת דורסי הלילה לעומק השטח הסורי. הם נחתו קרוב לכביש והתמקמו לאחר צעידה קצרה אל הגשר. הלוחמים צפו בשיירות הנשק שנסעו בזוגות במרווחי זמן גדולים, דבר שהקשה על הפגיעה בהן. הם פגעו במספר מובילי טנקים ולאחר מכן פוצצו את הגשר בעזרת 200 ק"ג חומר נפץ. ההפתעה הייתה מוחלטת ובסיום המבצע שבו הלוחמים בשלום לשטח ישראל במסוק יסעור אחר שנשלח לאספם. במהלך כל הפעולה ועד לחזרת הסיירת לבסיסה לא הייתה כל התנגדות סורית וכל הלוחמים חזרו בשלום.

מבצע חוק וסדר (1988) - 50 מחבלים הרוגים בקרב אחד

המבצע נערך בעקבות מותו של סא"ל שמוליק אדיב. עקב האירוע החליט מפקד פיקוד צפון, אלוף יוסי פלד, על ביצוע פשיטה חטיבתית על בסיס חיזבאללה בעיירה מידון. המבצע כלל את כל חטיבת הצנחנים, בעוד הסיירת טיהרה את חלקו הצפוני של הכפר. המבצע, שנמשך כאמור יומיים, הסתיים במותם של לא פחות מ-50 אנשי חיזבאללה ושלושה הרוגים לכוחות צה"ל. לימים אמר מופז, המח"ט שפיקד על המבצע, כי אינו זוכר מבצע שבו נהרגו כל כך הרבה מחבלים בקרב אחד ושהמבצע היה מקצועי ומקור גאווה ללוחם הישראלי. לטענת ארגון החיזבאללה, במהלך המבצע נהרג הנווט השבוי רון ארד שהוחזק בכפר אחר. הארגון אינו מסביר כיצד.

צנחנים בפעולה - 1982 (צילום: Handout, GettyImages IL)
לקחו חלק פעיל כמעט בכל המלחמות (אילוסטרציה) | צילום: Handout, GettyImages IL

מבצע מרכבות האלים (1997) - כישלון צורב

גם כישלונות חוותה הסיירת, ו"מרכבות האלים" היה ללא ספק מהכואבים שבהם. במבצע משותף יצא כוח של סיירת הצנחנים ושל לוחמי סיירת יעל למלכד ציר תנועה ממנו נעשתה פעילות עוינת של מחבלים בדרום לבנון. הכוח היה אמור למלכד את הציר ולהטמין מוקש לרכב המחבלים שנעו באזור.

כוח המבצע נחלק לשניים: כוח שימלכד את הציר וכוח תצפית שידווח על תנועה חשודה ויפעיל את המטענים. לאחר שהכוחות חברו נפתחה אש, ממנה נהרגו סגן מפקד הסיירת סרן ערן שמיר, סמ"ר רן מזומן וסמ"ר זאביק זומרפלד. שישה מלוחמי הסיירת נפצעו, בהם מפקד הסיירת. הכוח חולץ באמצעות מסוק ינשוף לשטח ישראל. כמה שבועות לאחר המבצע פוצץ רכב המחבלים שנע על הציר שהכוח מלכד. המוקש הופעל ככול הנראה בעזרת מזל"ט. מהפיצוץ נהרגו ארבעה מחבלים, בהם בכיר בחיזבאללה.

>> דם וגבורה: הקרבות הקשים ביותר של צה"ל