לאחרונה רכשה ארה"ב שתי סוללות של מערכת כיפת ברזל מישראל והראשונה כבר מועברת להם. כעת מתפרסם מאמר של גנרל בדימוס הנרי אוברינג, לשעבר מנהל הסוכנות האמריקאית להגנה מפני טילים, שמכיר מקרוב את יכולות המערכת ואף הגיע להתרשם מהן בביקור קודם בשדרות.

בפרסום הוא מבקש לבחון האם ארה"ב יכולה להסתפק ביכולות שמציעה המערכת הישראלית. קודם כל, הגנרל טוען שכיפת ברזל מעניקה לצבא האמריקאי יכולות שלא היו קיימות לפני בכל הקשור להתמודדות עם איום טילים ורקטות.

"כיפת ברזל היא פתרון מוכח ומשתלם ביותר ליירוט טילים לטווח קצר, נושאים מאוד ספציפיים איתם הצבא האמריקאי מתמודד, למשל בעיראק". בסיסים אמריקאים בעיראק סופגים בתקופה האחרונה ירי רקטות מצד ארגונים פרו-איראנים ולכך התייחס הבכיר.

לדבריו, החיסרון מבחינתם הוא שמדובר על אזורים קטנים מאוד במושגים אמריקאים, יש להדגיש. "צבא ארה"ב זקוק לפתרון כולל", הסביר את תפיסתו והציע איך להפוך את החיסרון, כביכול, ליתרון: "צריך לבנות בארה"ב מתקנים לייצור כיפות ברזל, טילי היירוט טמיר ואת הגרסה האמריקאית לטילים, 'סקיי האנטר'".

"כמי שהיה בעבר ראש הסוכנות להגנה האמריקאית מפני טילים, ניהלתי קשרים הדוקים עם המקבילים שלי בישראל ועם צה"ל", התייחס הגנרל האמריקאי לרקע שלו והוסיף: "הערכתי את חתירתם המתמדת להגנות חדשניות. חלק ניכר מהכספים השנתיים שארצות הברית מספקת לישראל זורמים דרך הסוכנות כך שהייתה לי אפשרות להעריך היטב את איומי הרקטות המסובכים שעומדים בפני ישראל בגבולותיה עם עזה, לבנון וסוריה".

הוא אף ציין כי ביקר בשדרות בשנת 2007 זמן קצר אחרי ירי רקטות שאילצו את התושבים לתפוס מחסה. "באותה תקופה כיפת ברזל הייתה רק בשלב הפיתוח שלה. כשראיתי מה נותר מהרקטות בשדרות, גיליתי שהפלסטינים השתמשו בחומרים זולים. צינורות משלטי הרחוב הפכו לגופי רקטות, שלטים הפכו סנפירים מאולתרים. לנסות ליירט רקטות זולות עם מיירטים יקרים זה לא יעיל".

לשם השוואה הוא המשיך וציין כי: "כיפת ברזל עצרה למעלה מ-2,000 רקטות שנורו לעבר מרכזי אוכלוסייה ישראלים בשיעור הצלחה יוצא דופן, במבצעים קודמים ארה"ב הגנה על כוחותיה עם טילי פטריוט שעולים 3 מיליון דולר ליחידה, בעוד מיירט כיפת ברזל עולה 40 אלף דולר, כלומר יעיל הרבה יותר". כעת, לדבריו, וושינגטון ערה הרבה יותר לפוטנציאל של מערכות הגנה חדשניות.

גנרל אוברינג סיכם ואמר כי: "רכישה מוגבלת של כיפת ברזל ויכולת הפריסה, מפחיתה את הפוטנציאל שלה להגן על חיילים אמריקאים. לכן וושינגטון וירושלים צריכות לעבוד יחד, כדי שצבא ארה"ב יוכל ליישם יותר מההגנות האלה שמשנות את חוקי המשחק, כשהישראלים הוכיחו את היכולות שלהן".

שיגור טיל פטריוט (צילום: Gettyimages IL)
טיל פטריוט. "כיפת ברזל משתלמת הרבה יותר" | צילום: Gettyimages IL