השבוע (רביעי) הסתיים מחזור 141 של קורס חובלים המכשיר את הצוערים לפיקוד בים. זו אחת ההכשרות הייחודיות בצה"ל, קשה וממושכת ויש לה כמה מאפיינים שמייחדים אותה, כשגם למחזור הנוכחי היו כמה פרטים שאיפיינו אותו.

21.6% מבוגרי הקורס דוברי שפה שלישית. במחזור 141 היה מספר גבוה של ילדי עולים חדשים. כך יצא שצוערים רבים דוברים למעלה מ-2 שפות אם, נוסף על אנגלית.

השפות המדוברות הן צרפתית, ספרדית, רוסית וערבית, שיצרו לא מעט "בדיחות פרטיות" בין צוערים דוברי אותה שפה. אבל כמובן שהכל בהומור.

4 וחצי שעות "טילוף". אחת הדרישות בקורס חובלים היא יכולת פיזית. דרך מרכזית לפיתוח יכולות כזו בקורס היא צורת השחייה הייחודית להכשרות זרוע הים – טילוף - שחייה מאתגרת בה מצמידים כתף אל כתף.

טילוף (צילום: זרוע הים)
הרבה שעות לתרגל בדיחות בשפות זרות. קורס חובלים | צילום: זרוע הים

את הטילוף עושים מספר שעות ברצף, על מנת להעלות את רמת הקושי ולהתמודד עם עומס גופני. לכן הוא נעשה לאחר מסע של עשרות קילומטרים. עוד הוא מחזק את שיתוף הפעולה - כדי להצליח להתקדם חייבים לעבוד יחד עם חבריך, שמחוברים זה לזה כתף אל כתף. משך הזמן הארוך ביותר של טילוף בקורס הנוכחי נמשך כארבע וחצי שעות.

ממוצע של 8 הפלגות מעבר לגבול לכל חובל. במהלך הקורס מתנסים הצוערים במספר הפלגות, חלקן מעבר לגבולות המדינה, כדי לרכוש כלים ולהתמקצע. דוגמה אחת היא הפלגה ליוון וקפריסין בסוף השלב השני והמתקדם בקורס. בהפלגה זו מתנסים הצוערים בכוחות עצמם בתכנון הפלגה, השטת ספינת הטילים, ניווט ודאגה לכל המעטפת.

בזרוע הים מוסיפים שבתקופת הקורונה, הוחלט כי מרבית כלי השיט ובהם ספינות טילים וצוללות, ישהו בים, כשעליהן צוותים מבודדים - כדי למגר את התפשטות הנגיף ומניעת הדבקה, להמשיך לפעול ולהיות כשירים ומבצעיים. החיל הקדים בהתנהלות זו את יתר יחידות הצבא, כך שמרו על בריאות החיילים והפעילות המבצעית גם יחד.

400 שעות מתחת למים. זה הנתון של צוערי מגמת צוללות בקורס. שייטת הצוללות היא יחידה לוחמת עילית, המהווה את כוח התקיפה התת מימי העיקרי של מדינת ישראל וכלי אסטרטגי חסר תחליף לביטחון המדינה. יתרונה של השייטת הוא בחשאיותה, יכולותיה המתקדמות וכוח אדם איכותי ביותר.

פעילות מתחת למים (צילום: צוות תיעוד, הילת"ם)
גם מתחת למים. מפקדים בחיל הים | צילום: צוות תיעוד, הילת"ם

המדריך הראשי בקורס, רב-סרן רן קובל, מדגיש כי בכל מחזור, ללא יוצא מן הכלל, מעבירים הצוערים מספר רב של שעות מתחת למים, על מנת להגיע לרמה מקצועית גבוה, ולהיות ערוכים לכל תרחיש.

החליפו 4 זוגות נעלי חי"ר בקורס אחד. הכשרת החובלים פיזית ואינטנסיבית. אורך הקורס שנתיים וארבעה חודשים, בשונה משאר הכשרות צה"ל. במהלכן, הצוערים נדרשים לעבור בחני חובל ולקיחת חלק באימונים ופעילויות מבצעיות.

במהלך פעילויות החובלים, הצוערים נכנסים למים עם הציוד כולל הנעליים, בשונה משאר היחידות בצבא. כל אלו גורמים לשחיקת הנעלים וזו הסיבה לתחלופה הרבה שלהן. לצוערים בקורס נעלי חי"ר לשימוש יומיומי וזוג נוסף לטקסים ובמהלך הקורס החליפו בממוצע 4 זוגות נעלי חי"ר.

פעילות מבצעית (צילום: זרוע הים)
עם כל הציוד למים, כולל הנעליים. קורס חובלים | צילום: זרוע הים