סוהר - אילוסטרציה (צילום: David Silverman, GettyImages IL)
סוהר ואסיר, אילסוטרציה | צילום: David Silverman, GettyImages IL

על פי הערכות, מדי שנה מוברחים לבתי הכלא הביטחוניים מאות טלפונים סלולריים, מה שהוביל בשנים האחרונות להדחת מספר מנהלי בתי כלא שלא דאגו למגר את התופעה. רק ביממה האחרונה נחשפה פרשה חדשה בנושא, לאחר שנודע כי חבר הכנסת באסל גטאס חשוד בכך שהבריח טלפונים סלולריים לאסירים ביטחוניים.

"ארגוני הטרור בעזה משקיעים מדי שנה עשרות מיליוני שקלים בהברחת טלפונים סלולריים למחבלים הכלואים בבתי הכלא בישראל, וזאת כדי לסייע להם בתכנון והוצאה לפועל של פיגועים", טוען קצין בכיר שב"ס. "לראשי הארגונים חשוב להיות בקשר מתמיד עם המחבלים בבתי הכלא כדי לקבל מהם אישורים, ייעוץ לגבי פיגועים או תכנונים לחטיפת חיילים ואזרחים".

באסל גטאס (צילום: חדשות 2)
חבר הכנסת באסל גטאס | צילום: חדשות 2

השיטות רבות ומגוונות וכוללת בין היתר הברחות באמצעות רחפנים. סוהרים המכונים בפי המחבלים "עספורים" (ציפורים), מקבלים כ-50-70 אלף שקל עבור הברחת טלפון סלולרי, כולל כרטיס SIM. לפני כעשור המחיר עמד על כ-5,000 ש"ח בלבד, אבל הסיכון הגדול שהסוהר ייתפס ויאבד את עבודתו וכן גם האמצעים הטכנולוגיים, כולל המצלמות שהשתדרגו, הקפיצו את המחיר במאות אחוזים. עלות הברחת כרטיס SIM - כ-3,000 שקל. העברת מסרים לאסיר ביטחוני, כולל הברחת א-שגר (פתק סודי) - כ-10,000 שקל.

מי מבריח?

סוהרים: בשנים האחרונות נתפסו לא מעט סוהרים וקציני מודיעין שהבריחו טלפונים למחבלי חמאס ופת"ח. "סוהרים הם הכי נגישים מבחינת ההברחות. יש להם גישה לכל תא בכלא, ולכן המחבלים או אנשים מטעמם פונים אליהם כדי להבריח את המכשירים. הם מנצלים את העובדה שהמשכורת של הסוהר נמוכה ומפתים אותו", טוען מנהל כלא ביטחוני לשעבר. "הפיתוי הוא עצום, ויש סוהרים וקציני מודיעין שלא עומדים בו". בשנים האחרונות, בתי המשפט החלו להחמיר בעונשים לסוהרים שביצעו הברחה, מהסיבה שמדובר בעובדי ציבור שביצעו עבירה ביטחונית חמורה.


עורכי דין: מספר עורכי דין, בעיקר מהמגזר הערבי, היו מעורבים בשנים האחרונות בהברחת טלפונים וא-שגרים למחבלים. בשב"ס ישנה "רשימה שחורה" של מאות עורכי דין וכן גם פוליטיקאים בעבר ובהווה שנאסר עליהם להיכנס לבתי כלא ביטחוניים בגלל מעורבותם בהברחות או בהעברת מסרים למחבלים.

רועי צאן: מספר רועי צאן בדואים המתגוררים בסמוך לבתי הכלא הביטחוניים בנגב (קציעות, רמון, נפחא, אשל) היו מעורבים בהשלכת חבילות שכללו טלפונים לחצרות בתי הכלא. בשנה האחרונה תפסו בשב"ס כ-80 מכשירים שהוברחו בשיטה הזו.

נשים: נשים המגיעות לבקר בבתי כלא את בעליהן עם עגלות תינוקות מסתירות את הטלפונים וכרטיסי ה-SIM בתוך החיתולים, בעגלות או פשוט על גופן. במרבית המקרים, הבדיקות שערכו הסוהרים והסוהרות חשפו את המכשירים לפני שהועברו למחבלים.

חוליות הברחות בארץ: החמאס, כך על פי החשד, מפעיל ברחבי הארץ עשרות אזרחים שמסייעים ביצירת הקשר בין המחבל לסוהרים והעברת הכספים אליהם, כולל טובות הנאה שונות.