"במשטרה רואים ירידה מאוד משמעותית בהטרדות ובצבא, לעומת זאת, רואים זינוק. יכול להיות שזה בגלל שקמפיין Me Too# נותן תחושת ביטחון להתלונן, אבל זה לא מסביר קפיצה של 40%", את הדברים אמרה ביום שלישי השבוע ח"כ רויטל סויד במהלך דיון בוועדת החוץ והביטחון בכנסת. הוועדה ניהלה הליך דיון מהיר בנושא "עלייה בדיווחים על הטרדות מיניות בצה"ל", בראשות ח"כ ענת ברקו (ליכוד) וביוזמת ח"כ מוסי רז (מרצ) וח"כ רויטל סויד (המחנה הציוני).

בדיון השתתפה יועצת הרמטכ"ל לענייני מגדר תא"ל שרון ניר שהציגה עלייה עקבית במספר הדיווחים על פגיעה מינית בשני העשורים האחרונים. נכון למועד זה של שנת 2018, הוגשו 993 דיווחים על מקרי פגיעות מיניות בצה"ל. מדובר בעלייה של כ-300% לאורך העשור האחרון. זאת אגב, לצד עלייה בדיווחים בקרב חיילים כאשר 14% מכלל הפניות היו מצד גברים השנה, לעומת 9% ב-2012.

"מתוך הדיווחים בשנת 2017, 24% בחרו להגיש תלונה, אשר הפכה להליך של דין משמעתי או כתב אישום פלילי, כאשר, לשם השוואה, באזרחות 5% מהתלונות מתגבשות לכדי כתב אישום", ציינה תא"ל ניר. עוד אמרה במהלך הדיון כי "הטיפול כולל פן של אכיפה ובקרה, לרבות ביקורת מגדר כחלק מביקורת אכ"א ביחידות, וכמובן הליכים של דין משמעתי או כתבי אישום במקרים בהם הנפגע מחליט להגיש תלונה. הטיפול כולל גם את מרכז ההתמודדות והתמיכה (מהו"ת) אשר הוקם ב-2012, ואנו רואים עליה בדיווחים כל שנה, בשל היותו כתובת בה גם יש גורמי טיפול וסיוע, הן בפן הנפשי והן בפן המשפטי".

"מהו"ת הוא גם כתובת לפניות של חיילות וחיילים המשרתים מחוץ לצה"ל, אך הטיפול בפגיעה עצמה צריך להתבצע ע"י הארגון בו התרחשה. העובדה שחיילים וחיילת באים ומדווחים במרכז מהו"ת גם על פגיעות שעברו בנסיבות אזרחיות, מראה שמדובר בכתובת טובה עבורם. חשוב גם לזכור שמדובר כאן בדיווחים – פניות דיסקרטיות, שלעיתים נעשות רק על מנת לקבל עזרה נפשית ויש עליהן חיסיון רפואי. חוזה האמון שלנו מול הנפגעים הוא כזה שלא עושים מה שהם לא רוצים, ולא כולם בוחרים לבקש לפנות להליך של הגשת תלונה".

ח"כ מיכל רוזין (מרצ) אמרה במהלך הדיון שהיא מברכת על העלייה בדיווחים, "זה מעיד על טיפול בנושא וקיומה של כתובת". אבל הוסיפה ש"יחד עם זאת, עדיין מדובר במספרים מוחלטים נמוכים מאוד ביחס לכמות החיילות והחיילים המשרתים בצה"ל, והנתונים שיש בידי מרכזי הסיוע על האחוז באוכלוסייה שהוטרד או הותקף מינית".

היו חסרים בדיון נתונים מפורטים של המשטרה הצבאית והפרקליטות הצבאית על החקירות וההליכים הפלילים, והוועדה תפנה לקבל אותם באופן מסודר, בכדי להמשיך לעקוב אחר הנושא", הוסיפה ח"כ ברקו. בסיכום אמרה "הצבא הוא מערכת טוטאלית מאוד, והטוטאליות הזו לא צריכה להיות מתורגמת לשליטה על אותם חיילים וחיילות אלא להגנה טוטאלית עליהם".