פולין תרכוש 32 מטוסי חמקן F-35 בהיקף של 6.5 מיליארד דולר. רכש שכבר אושר על ידי הממשל באמצע החודש וממתין לאישור של הקונגרס, שלא צפוי להתנגד.

זה קורה על רקע האיום שהפולנים מרגישים מצד רוסיה. לשיטתם של הפולנים האיום התגבר אחרי שהרוסים כבשו את חצי האי קרים ופלשו למזרח אוקראינה.

לכן לא רק מטוסי חמקן נמצאים על שולחן הרכש הפולני. עד שנת 2026 הם מתכננים להשקיע סכום ענק של 43.2 מיליארד דולר במודרניזציה של הצבא כשאחוז ניכר מתוכם יוקצה לרכש מערכות חדשות. גם ישראל תתחרה על הכסף הפולני.

מטוסי F-35 שיכנסו לחיל האוויר הפולני יחליפו את מטוסי הקרב המיושנים מימי העידן הרוסי כמו סוחוי 22. אמנם המספרים לא גדולים, בטח ביחס לרוסים, אולם מבחינת הפולנים מדובר במענה הולם לעובדה שחלק מבסיסי חיל האוויר של הרוסים נשלטים על ידי סוללות S-400. ככה שלאלה יש אפשרות להמריא ולתקוף בלי שיתגלו.

בפולין בונים על זה שמטוס F-35 יחשב כמו מספר מטוסי קרב רוסים מבחינת האפקט. הבעיה שהמטוסים לא יהיו שווים יותר מדי אם יושמדו על הקרקע במתקפת טילים רוסית.

לכן פולין תשקיע 4.7 מיליארד דולר ברכש סוללות טילי פטריוט של 16 משגרים ו-218 טילים בעלי יכולת ליירט טילים.

אלו יהיו רק חלק חלק מהרכש למערך ההגנה האווירית כשהפולנים רוצים לרכוש סוללות נוספות, עדיין לא ברור מאיזה סוג. ייתכן שנראה גם הצעה של סוללות כיפת ברזל מישראל, או SkyCeptor של ריית'און האמריקאית. אגב, בעבר דווח שסוללות הפטריוט יגיעו גם עם יכולת לשגר טילים ישראלים מסוג "שרביט קסמים".

הפולנים כבר רכשו מישראל טילי "ספייק" ומזל"ט אורביטר כולל דגמים לכוחות המיוחדים. הם עדיין רוצים לראות אצלם עוד כטב"מים ישראלים מסוג הרמס 450 וגם 900.

שיגור טיל פטריוט (צילום: Gettyimages IL)
ממטוסים ועד טילים. פולין לא רוצה שההסטוריה תחזור | צילום: Gettyimages IL

בנוסף הפולנים רוכשים מסוקי סער חדשים מסוג בלאק הוק לצבא היבשה ו"אוגוסטה" עבור הצי. הם מחפשים גם תחליף למסוקי MI-24 ישנים כשעדיין לא ברור איזה מסוק יבחרו ואיך יממנו את המהלך. בנוסף הם משדרגים את מערך מסוקי התובלה שלהם, בתוספת של 5 מטוסי הרקולס לחמישה שכבר יש להם.

לצד התחום האווירי, הפולנים מחפשים את הדרך להתמודד עם צבא היבשה הענק של רוסיה שכולל אלפי טנקים, נגמ"שים, תותחים ומאות אלפי חיילים. הם משקיעים כחצי מיליארד דולר במערכות לשיגור רקטות מדויקות מסוג M142. בנוסף למעלה מ-120 תותחים ניידים מסוג K-9 155 מ"מ דרום קוריאנים. המטרה לא רק להגן, כי אם לתקוף באמצעות אש מדויקת.

כדי להתמודד עם גלי ענק של טנקים רוסים שיכולים לשטוף את המדינה הפולנים רוכשים מאות טילי נ"ט מסוג ג'אוולין אמריקאים עבור כוח ההגנה הטריטוריאלי.

מדובר בכוח שהוקם בשנת 2016, ולמעשה סוג של מיליציה המבוססת על אזרחים שיגנו בשעת פקודה על הבית שלהם. בזמן מלחמה הם יפעלו ככוח גרילה לצד הבא הסדיר ויבלמו את הטנקים התוקפים במארבי נ"ט, מטעני חבלה וירי צלפים.

במסגרת צבא היבשה הם מתכוונים לשדרג את טנקי הלאופרד 2 הגרמנים מהם יש להם כ-250 ולרכוש נוספים. בשל העלויות טנקי T-72 לא יצאו מהשרות, אבל יעברו שדרוג. בנוסף תוקם גם דיביזיה חדשה בצבא היבשה.

גם בתחום הימי הפולנים מתכננים להשקיע מיליארדים. כיום יש לצי הפולני 2 צוללות קילו ישנות שנבנו ברוסיה אי שם בשנות ה-70 והם מעוניינים להקים צי של 4 צוללות. כרגע הכיוון הן צוללות ה"אורקה" תוצרת דרום קוריאה.

צבא פולין (צילום: Gettyimages IL)
לא רק להגן, גם לתקוף. צבא פולין | צילום: Gettyimages IL

לצד כל אלו פולין משקיעה עוד מיליארדים במערכות שליטה ובקרה, סייבר, אמצעי ביטחון והגנה. חברות ישראליות מעורבות בשדרוג מערכות נשק עבור צבא פולין, ונראה שיש עוד כמה עסקאות כאלה בקנה כולל כמה מתחום הסייבר, מערכות מודיעין ואימונים.

פולין היא בין המדינות הבודדות שמשקיעות 2 אחוז מהתל"ג שלהן בביטחון, כפי שדורשים בארה"ב. אבל סופו של דבר מדובר בתל"ג קטן משמעותית ביחס למדינות מערב אירופה שהכלכלה שלהן חזקה בהרבה מפולין. החשש הוא שמשבר כלכלי יביא לקריסת התוכנית הפולנית או חלק ממנה.

רכש של אותם נכסים ישדרג משמעותית את הצבא הפולני, אבל לא יספיק לבדו וצריך גם לדעת לשלב אותן, לאמן את האנשים ולרכוש עוד מערכות משלימות.

מבחינת הפולנים מדובר במהלך משמעותי. הם רואים את הכיוון אליו צועדים הרוסים והפחד מפני מהלך נגד מבלי שהעולם יתערב צרוב בהם. בפולין זוכרים היטב מה קרה לפני שבעה עשורים וגם אחרי.