כמעט שלא עובר יום בו מטוסי קרב, מפציצים ומטוסי ריגול לא טסים סמוך לגבול הרוסי. האירועים מסתיימים בדרך כלל בהזנקה ויירוט של מטוסי קרב רוסים, אולם בתקופה האחרונה חוששים שם מכוח חדש יחסית של מטוסים ללא טייס שמופעלים על ידי נאט"ו ומסוגלים "להציץ" מאות קילומטרים לעומק השטח הרוסי.

נאום שנשא לאחרונה ינס סטולטנברג, דיפלומט נורווגי המכהן כמזכ"ל נאט"ו, רק הגביר את החשש הרוסי וצוטט בכלי התקשורת המקורבים לשלטון במוסקבה. "הכטב"מים יטוסו מעל לשטח של נאט"ו אבל תהיה להם היכולת לראות מה קורה הרבה מעבר לגבולות של מדינות שכנות, ויספקו לנו הבנה הרבה יותר טובה על מה שקורה בצד השני של הגבול".

הכטב"מים אליהם התייחס מזכ"ל נאט"ו שמעוררים את הדאגה בצד הרוסי של הגבול, הם מסוג RQ-4D גלובל הוק. מטוס ענק ללא טייס לאיסוף מודיעין שמיוצר על ידי ענקית התעופה נורת'רופ גרומן. כטב"מ שעולה 220 מיליון דולר ליחידה.

המטוס הענק הזה מסוגל להגיע לגובה של 65,000 רגל ולשהות באוויר למעלה מ-30 שעות ברציפות. הוא מצויד במכ"ם SAR שמאפשר תצפית על השטח גם בתנאים של עשן ועננות. האמצעים שמותקנים על הכטב"מ מאפשרים לו לראות לטווח של 200 קילומטרים וכנראה שיותר 24/7 כמעט בכל תנאי מזג אוויר.

נאט"ו רכשה 10 כטב"מים מהסוג הזה שמופעלים על ידי חיל האוויר האיטלקי והגרמני. המטוס הראשון הגיע בנובמבר 2019 ובימים האחרונים הפך למבצעי מבסיס באיטליה. על פי הדיווחים עד סוף 2022 נאט"ו תקבל את כל המטוסים שהזמינה ורוב המשימות יהיו מול הרוסים.

לצד זה נאט"ו מפעילה גם מטוסים ללא טייס תוצרת אלביט הישראלית שלאחרונה הועברו לאזור אלבניה. אולם אלה פועלים בעיקר לאיתור זרם פליטים לאירופה וחדירות לא חוקיות.

ברוסיה הגיבו להפעלת הכטב"מ הראשון ולטיסות לאורך הגבול שלהם והדגישו שהדבר רק מגביר את המתיחות והחשש מתקריות ש"יגררו את האזור כולו למלחמה".