"הכניסו אותי לתא מעצר קטן, השאירו את האור דולק כל הלילה כאילו שאני נמצא בחקירת שב"כ. אי אפשר לישון. עד השעה 01:30 בלילה טרטרו אותנו עם תיקים כבדים. הביאו לנו שאריות של אוכל והחזיקו אותי בתת תנאים כשכל הזמן צועקים עליי שאני משתמט ושאמא שלי לא תהיה גאה בי. קיבלתי יחס כמו שמקבל מחבל. אילצו אותנו להסתובב עם קסדות על הראש, הכול כדי לשבור אותנו שנתגייס לשריון. בשלב מסוים היו כבר כאלה שאיבדו את השפיות. אני לא נשברתי, אבל אחרי יומיים במעצר בתנאים כאלה ועם יחס כזה, הרבה אחרים נשברו והסכימו להתגייס לשריון", כך סיפר לפז"ם מ', חייל שהתגייס לפני כעשרה ימים לצה"ל וסירב להתגייס לחיל השריון. כתוצאה מכך, הוא עבר שורה של טרטורים, התעללות נפשית ופיזית.

מ', שביקש לשרת בחטיבת החילוץ של פיקוד העורף - וסורב, הוא לא היחיד שזכה ליחס משפיל ולהתעללות מצד המפקדים בלשכת הגיוס. מדובר במספר מתגייסים שעברו חוויה דומה וככל הנראה שמדובר בהתנהלות שיטתית של הצבא כלפי מתגייסים שמסרבים להתגייס לקרבי.

"העמידו אותי ואת יתר החיילים שעות בשמש, לא נתנו לי להיפגש עם קב"ן. לא אפשרו לי לזוז, לשתות מים או להתפנות. צעקו לי 'אתה ילד אפס', 'אתה משתמט, יא נקבה', כל כמה דקות עשו לנו מסדרי טרטור. חלק מהעצורים היו אזוקים באזיקים. התחושה היא שהמפקדים מתייחסים אליך כאל אסיר ביטחוני. זכותי לסרב להתגייס לשריון. אני לא משתמט. אני רוצה להתגייס ולתרום למדינה מהיכולות והאיכויות שלי, אבל לא ייתכן שנקבל יחס כזה שהוא מנוגד לפקודות הצבא. מנצלים את זה שאנחנו בהלם ובמצוקה נפשית כדי להתעלל ולשבור אותנו. אותי שברו. לא יכולתי לסבול יותר את המראות שראיתי בתא המעצר ואת היחס כלפיי".

"בצה"ל מתגאים בעלייה באחוזי הגיוס לשריון - ומתעללים במתגייסים הצעירים"

בעקבות אירוע הסרבנות בנובמבר 2016, השקיעו בצה"ל מאמצים רבים כדי לשפר את תדמית חיל השריון שאיבד מהתהילה ממנה נהנה בעשורים הראשונים לקיומה של המדינה. בכל מחזור גיוס מאז, דאגו בצה"ל למסע יח"צ צבעוני שמטרתו לשכנע את המתגייסים לשרת בחיל.

אלא ששנתיים אחרי אותה פרשה, במועד הגיוס האחרון, מועמדים רבים לשריון שוב סירבו להתגייס לשורות החיל. "הבן שלי לא משתמט מהצבא. כל המשפחה שלנו שירתה ביחידות קרביות ונלחמו במרבית מלחמות ישראל תוך סיכון חייהם. הוא ילד טוב, הוא למד פיזיקה, מחשבים וכימיה ורצה לשרת בתפקיד שמתאים לכישוריו", מסבירה אימו של ד', חייל נוסף שסירב להתגייס לחיל השריון. "חבר של הבן שלי נהרג בהתהפכות טנק וזה השפיע עליו. לא כולם גיבורים ורוצים להיות קרביים. בבקו"ם צעקו עליו שהוא משתמט והכניסו אותו לתא עם משתמטים אזוקים. התעללו בו מבחינה נפשית. איימו עליו שייכלאו אותו ל-40 יום. אמרו לו שהוא לא יכול לפגוש קב"ן. אסרו עליו לזוז או לדבר. התעמרו בו ובשאר המתגייסים שלא רצו להתגייס לשריון. הוא קיבל שאריות אוכל קר ומגעיל: שניצלים עם עצמות וירקות קרים ומעוכים. הגבילו לו את כמות שתיית המים. הבן שלי התגייס עם המון מוטיבציה, ואני פוחדת שהוא יהפוך לשבר כלי".

אימו של א', חייל אחר שביקש לשנות את שיבוצו, זועמת על התנהלות הצבא: "בצה"ל מתגאים בעלייה באחוזי הגיוס לשריון, עכשיו אני מבינה למה. הם מתעללים במתגייסים הצעירים ונוקטים כלפיהם אמצעים פסולים כדי לגייס אותם בכוח. הבן שלי לא מתפקד ולא מפסיק להקיא. הוא בשיזפון והמפקדים חושבים שהוא מתחזה ולא מתייחסים אליו. לא נותנים לו טיפול רפואי. הוא במצב נפשי קשה מאוד, גרמו לו לטראומה נפשית והפעילו לחצים איומים כדי שיתגייס לשריון. אני שלחתי בן בריא לצבא, לא רוצה לקבל אותו חס וחלילה בתוך ארון מתים. אני חוששת לחייו".

כח שריון הרס מנהרה ע"י כוחות השיריון (צילום: חדשות 2)
כוח שריון, אילוסטרציה | צילום: חדשות 2

"מי שסומן על ידי מפקדי הבקו"ם כ'סרבן' - זכויות האדם הבסיסיות שלו מופרות"

עו"ד ענבר אפק ששירתה במשך 15 בפרקליטות הצבאית בתפקידים בכירים ומייצגת את החיילים שיגרה אתמול מכתב חריף לרמטכ"ל, ראש אגף כוח אדם ולקצינים בכירים נוספים בצה"ל, בו היא דורשת לפתוח חקירת מצ"ח בנושא. לטענתה, ההתנהלות כלפי החיילים שהיא מייצגת בכל נוגע לאופן מעצרם והחזקתם בבקו"ם הייתה לא חוקית, אגרסיבית ורמסה את זכויותיהם.

"הם כלאו אותם באופן בלתי חוקי בתא בבקו"ם גם לאחר שפקעה פקודת המעצר והסתיים המשפט בדין משמעתי ללא עונש מחבוש, מנעו מהם טיפולים רפואיים, מסרו להם מידע כוזב לפיו אין בבקו"ם קב"ן, כפו עליהם לעמוד שעות ארוכות בשמש עם תיקים כבדים על גבם", כתבה עו"ד אפק, "מנעו מהם לשתות מים או לזוז, צעקו עליהם במרחב הפרטי, הדליקו תאורה כל הלילה מעל ראשי העצירים. כמו כן, עצירים נדרשו להסתובב עם קסדות על הראש בתוך תא מעצר, קיבלו ארוחות שהורכבו משאריות מזון והם הוחזקו בתאים קטנים ללא מזרנים. המפקדים התייחסו אליהם בצורה מבזה ומסרו להם מידע כוזב בנוגע לשיבוצים במטרה לשבור את רוחם".

לדבריה, ההתנהלות הבלתי חוקית של הצבא כלפי החיילים שהיא מייצגת גרמה להם עוול, פגיעה ממשית והביאה לכך שהם נקלעו למצוקה נפשית שהולכת ומחמירה. "מדובר בהתנהלות שזועקת לשמיים, מנוגדת לחוק. המפקדים רמסו ברגל גסה את החוק, חרגו מסמכותם, שיקרו, תעתעו, איימו והתעמרו בחיילים הצעירים. נדמה כי בשרשרת הגיוס לצה"ל קיים 'חור שחור' בדמות מעצר בבקו"ם ומי שסומן על ידי מפקדי הבקו"ם כ'סרבן', בין אם בשגגה ובין אם לאו, זכויות האדם הבסיסיות ביותר שלו מופרות ונרמסות ללא רחם".

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: כלל הטענות יבדקו והפונה יענה במישרין. לצד זאת יצויין כי בבסיס הגיוס לצה״ל פועל מתקן כליאה לחיילים המסרבים לשתף פעולה עם הליכי הגיוס. המתקן מנוהל בהתאם לפקודות ולנהלים ומתקיימות בו ביקורות עיתיות.