עברה חרם ותובעת מיליונים (צילום: boscorelli, Shutterstock)
מעתה, גם צעירים שלקו במחלה טרם גיוסם יוכלו להיות מוכרים כנכי צה"ל. אילוסטרציה | צילום: boscorelli, Shutterstock

תקדים: צעירים שלקו בהתקפי חרדה, סכרת נעורים ומחלות נוספות ערב גיוסם לצה"ל בגלל שיבוצם או אי ודאות באיזה תפקיד ישרתו, הוכרו על ידי קצין התגמולים במשרד הביטחון כנכי צה"ל. במשך שנים רבות, חיילים שבגופם התפרצו מחלות זמן קצר לאחר גיוסם, לא היו מודעים לכך שהם יכולים לתבוע את קצין התגמולים או לפנות לערכאות משפטיות על מנת להוכיח כי הדבר נגרם בעקבות גיוסם לצה"ל. לרוב, המחלה פורצת לפני הגיוס ונחשפת במהלך השירות הצבאי.

שרית (שם בדוי) הייתה מבין הראשונים שפרצו את הדרך בסוגיה זו עבור צעירים אחרים שמחלתם פרצה לפני הגיוס והתגלתה במהלך הטירונות או בעת קורס צבאי. שרית, שהייתה לחוצה מאוד מגיוסה, הבחינה זמן קצר לאחר הטירונות בפריחה מוזרה על עור גופה. היא לא ייחסה לכך חשיבות רבה והמשיכה בשירות הצבאי. במשך שנים לאחר מכן, היא טופלה במרפאת קופת חולים ורופא קבע שהיא סובלת מספחת - מחלת עור שגורמת לפריחה בגוף כתוצאה מלחץ נפשי. רק אז, היא הבינה שהדבר קשור לשירותה הצבאי ושהיא לקתה במחלה ובתסמיניה השונים זמן קצר מאוד לפני גיוסה לצה"ל.

>> מכורים לפז"ם? הירשמו לפייסבוק שלנו

שרית, באמצעות עו"ד אלי סבן, הגישה תביעה לקצין התגמולים במשרד הביטחון בבקשה להכיר בה כנכת צה"ל, על כל המשתמע מכך. לתביעה צורפה חוות דעת של מומחה למחלות עור שקבע כי היא לקתה בספחת כמה ימים לפני הגיוס, ואילו המחלה התפרצה במהלך ההכשרה. קצין התגמולים קיבל את תביעתה של שרית והיא הופנתה לוועדה רפואית, וזו קבעה לה נכות של 20 אחוז.

אין תמונה
עו"ד אלי סבן

"קצין התגמולים יעדיף להכיר בתביעה ולא להיגרר לבתי משפט"

משמעות ההכרה היא שנכה צה"ל יהיה זכאי לקצבה חודשית כל ימי חייו, לטיפולים רפואיים באמצעות אגף השיקום, למימון בית הבראה פעם בשנה ובנוסף יהיה רשאי לקבל הטבות כגון מלגת לימודים להשכלה גבוהה או סיוע בהקמת עסק. פרט לכך, הנכה יכול לקבל הטבות בהתאם לרמת נכותו, כגון רכב רפואי, תו חניה לנכה, ביגוד והנעלה, הנחה בארנונה, דמי חימום וקירור ועוד.

שרית לא לבד: קצין התגמולים הכיר בצעירים נוספים שלקו במחלה ערב גיוסם לצה"ל והם קיבלו אחוזי נכות אשר סייעו להם להשתקם. "הרבה צעירים שמקבלים צווי גיוס נלחצים מעצם העובדה שהם מתגייסים לצה"ל. מדובר במסגרת חדשה עבורם, שונה לגמרי מהאזרחות. אין להם מושג לאן ישובצו ובאיזה תפקיד, וזה מכניס אותם ללחץ נפשי כבד שמביא להתפרצות המחלות", טוען עו"ד אלי סבן, מומחה בתביעות נגד משרד הביטחון וייצוג חיילים ונכי צה"ל. "רובם לא מודעים לכך שהם יכולים לתבוע את משרד הביטחון ולקבל אחוזי נכות. אני יכול לומר שבמרבית המקרים מהסוג הזה, קצין התגמולים יעדיף להכיר בתביעה ולא להיגרר לבתי משפט, כי במידה ויהיו תקדימים משפטיים, חיילים רבים יוכלו לתבוע את המערכת ולזכות".