סימולטור תותחנים שעוצב בהשראת פאודה (צילום: באדיבות גרעיני החיילים)
סימולטור תותחנים שעוצב בהשראת פאודה | צילום: באדיבות גרעיני החיילים

הטילים שנורו לעבר מושב משמרת והתגובה של צה"ל היו הטריגר לתקיפה בעזה שכולם ידעו שתגיע. אבל הייתה גם תקיפה אחרת, שבה אוגדות כבדות נכנסו לפאתי הרצועה, ומנגד מאוד רקטות נורו לעבר ערי הדרום והפעם, גם צפונה משם.

הפקודה הייתה להתקדם עמוק יותר לרצועה כדי לנטרל את ירי הרקטות. באחת מהדירות שבפאתי שכונת עזתית ישב מפקד סיוע חטיבתי (מס"ח) של חטיבת הקומנדו. קצין אחר שאמון על שיתוף ארטילרי (קש"א) של הגדודים ישבו בדירות אחרות, לא רחוק משם.

ואז, מחלון הבית שבשכונה ראה המס"ח איך אחד מהטנקים שהתקדמו לעומק השטח יחד עם יחידת אגוז, עלה על מטען. בדיוק באותו רגע, מאה מטרים ממנו החל משגר לירות רקטות לעבר באר שבע, ואם זה לא מספיק אמבולנס פרק לא רחוק מהעמדה שלו שמונה מחבלים שרצו לאחד הבתים, וטיל נ"ט פגע בבית שבו התמקם.

ארסנל האש שיש למס"ח בידיים הוא קטלני, בהתחשב בעובדה שמדובר בשטח בנוי רווי באזרחים. האיש אחראי על הפעלת סוללות תותחים שכל פגז שלה שוקל 43 ק"ג ויכול להוריד בניין. חוץ מזה יש לו גם נשק מונחה מדויק ואפילו כלי טיס מסוגים שונים, מאוישים או כאלה שלא. תחת לחץ שדה הקרב, הזעקות בקשר, דרישות לחילוץ, פצועים, עשן וגם מפקדים שדורשים פתרון, הוא מתחיל לפעול. זה המאני טיים שלו.

לאזור הטנק עם הנפגעים הוא משגר פגזי עשן שיסייעו לכוחות החילוץ. לעבר משגרי הרקטות הוא משלח מסוקי תקיפה שסגרו מעגל עם מטוסים ללא טייס, וטילים מונחים שכבר החלו לצוד את המחבלים שיצאו מהאמבולנס, פגזי 155 מ"מ הורידו בניין עליו התמקמו שני צלפים וזה, רק השלב הראשון של ההתקדמות.

טוב, כמובן שמדובר הפעם רק על תרגיל אליו הצטרפנו, ובו השתתפו לוחמי חטיבת הקומנדו וחילי התותחנים. הסיטואציה המציאותית בהחלט הזו תורגלה בסימולטור החדש של החיל. מערכת מהמתקדמות ביותר שקלט צה"ל, החלה לפעול בחודש האחרון ועדיין נמצאת בתהליך של בנייה.

הדירה בהשראת הסדרה פאודה

הלימוד נעשה תוך כדי משחק מלחמה של כלל הכוחות מרמת הסוללה וכוח החי"ר או שריון שיצא למשימה ועד לתותחים הגדולים, הטילים ומטוסי הקרב. החבר'ה האלה ישבו בצאלים, אבל ירגישו עזה ולבנון ממש כמו בדבר האמיתי. במקום הזה ילמדו איך לייצר אש אגרסיבית שתציל את הכוחות אבל לא תבעיר את כל המזרח התיכון. אתגר לא פשוט בכלל.

אין ספק, זה אחד מהסימולטורים הכי מרשימים שראיתי בצה"ל. מדובר בדירה שעוצבה בהשראת הסדרה "פאודה", ונראית בדיוק כמו דירה באל עטטרה, כולל המטבח שעמוס באוכל מקומי וספות בסטייל שוק הפשפשים של יפו. יש אפילו תמונות של בני המשפחה על הקירות, ככה שמי שנכנס לשם בהחלט מרגיש שהוא בסרט שהפיקו עבורו. רק שהחלונות הם למעשה מסכי HD שיחד עם הרמקולים ומכונות העשן, מכניסים אותך לאווירה של עזה.

הדירה מסימולטור תותחנים (צילום: באדיבות גרעיני החיילים)
נראית בדיוק כמו דירה באל עטטרה | צילום: באדיבות גרעיני החיילים

כשעמדתי שם ראיתי את הרקטות משוגרות לעבר ישראל, את הבית של כוחותינו שנפגע מטיל נ"ט ואז RPG. אבל ראיתי גם את הבית בו שהו המחבלים בזמן שקרס מפגיעת פצצה שהוטלה ממטוס קרב, אחרי שהוכוון על ידי המס"ח. העשן מפגיעת הטיל שבפגע בדירה שלנו, וכמעט חנק אותי, לצד הרעש שהגיע מהקונטרול, בהחלט הכניסו אותי לאווירה.

משם, המשכנו ל"דום", סימולטור כמו הדירה רק בשטח הפתוח. עוד לפני שנכנסים לדום, עוברים תדריך על מסך מגע ענק, דרכו ניתן לראות איפה האויב על בסיס המודיעין שהתקבל, אפילו מה האויב רואה ומה הזוויות המתות לכוח.

על המסך ניתן לראות כל מה שהמודיעין מספק, מרמת המחבל ועד לרמת פירי מנהרות, צלפים ועוד. משם שוב הכניסו אותי לסרט מלחמה, שוב רקטות וטילים, שוב מחבלים והפעם, גם טורי שריון של כוחותינו שספגו טילי נ"ט וירי פצצות מרגמה.

חוץ מהעובדה שמדובר באקס בוקס הכי מטורף שייצא לכם לראות, המטרה בסימולטורים האלה, היא להעניק ללוחמים ולמפקדים אימון מציאותי, הכי קרוב למלחמה. במקרה של התותחנים, שם הם יכולים להבין כמה דק הגבול בין אש יעילה לכזו שתהפוך לקטסטרופה.

תותחנים – לא מה שחשבתם

חיל התותחנים עשה קפיצה משמעותית בעשור האחרון ודרכו החיבור לשאר צבא היבשה. מה שהיה פעם חיל של תותחים הפך כבר מזמן לשילוב של טכנולוגיה ואש, ולצד התותחים (שעברו שדרוג) פועלות יחידות רבות של נשק מונחה מדויק, אפילו זרוע אווירית. העוצמה הזו הביאה לשינוי בקשר עם הדרג המתמרן.

כיום בכל חטיבה ישנו קצין תותחנים המשמש כמס"ח (מפקד סיוע חטיבתי). אותם קצינים מנהלים מפקדה המכונה "המכלול" – גוף המשלב שליטה ותיאום של כוחות ארטילריה בזירות קרב. במסגרת השינוי של השנים האחרונות, המכלול אחראי גם על הכוונת אש ממסוקי ומטוסי קרב, על ירי טילים מדויקים וגם על אש מהים.

מתחתם פועלים בגדודים הקש"א (קצין שיתוף ארטילרי) והם גם הכתובת של מפקדי פלוגות שדורשים אש. המכלול מחולק למחלקה אווירית - שם יושבים טייסי קרב ותיקים, מחלקת מודיעין, מחלקת ארטילריה ומחלקת אש מדויקת, שמאוישת בידי קצינים של "מיתר" ויחידות נוספות. לכל תחום יש את התת קטגוריה שלו, שעל הכל מנצח המס"ח.

סא"ל טל אלגזי (צילום: באדיבות גרעיני החיילים)
"הולכים ונהיים יותר מדויקים", סא"ל אלגזי | צילום: באדיבות גרעיני החיילים

סא"ל טל אלגזי, רע"ן כשירויות בתותחנים, עשה את רוב התפקידים שלו ביחידות שנשק מונחה מדויק שרובן אסורות בפרסום. מהמעט שכן מותר להגיד, נספר שהיה מפקד בית הספר לטילי התמוז וסגן מפקד עוצבת קלע דוד. "אם בעבר העיקר היה התותח, היום יש מגוון מערכים טכנולוגיים", הוא מתייחס לשינוי בתותחנים. "הם מאפשרים ללוחם להפעיל מגוון רחב של אמצעי לחימה".

הוא מספר שהחיל קלט הרבה מאוד חימושים שיודעים לתת מענה להרבה מאוד סיטואציות, לכל עומק שדה הקרב, מבלי לפרט יותר מדי. "אנחנו הולכים ונהיים יותר מדויקים, יכולים לסייע למגוון רחב יותר של צרכים ומייעלים את מהירות סגירת המעגלים (על האויב). זה מאפשר לנו לתת מענה מבצעי בצורה טובה מאוד".

גם לו ברור שהחיל הזה, בניגוד לחי"ר ואפילו לשריון, מפעיל עוצמת אש חריגה ובכמויות. גם בסימולטורים בהם סיירתי דיברו לא מעט על העובדה שהאש הזו מופעלת בחלק גדול מהמקרים בשטח בנוי, בלבנון או בעזה.

"הדילמות לא פשוטות"

לצבא חשוב מאוד שידעו שלא סתם יורים ארטילריה על רחוב או בית. סא"ל אלגזי מסביר: "רוב העשייה מתמקדת בלהביא לשטח יותר חימושים מדויקים ויכולת בקרה על הנזק הסביבתי. אנחנו מאפשרים למפקדים להפעיל בדיוק את החימוש שהם נדרשים למטרה הרלוונטית בהתאם למדיניות שנקבעה".

הכוונה היא לפעול באש כירורגית ומאוד מדויקת שהיא גם קטלנית אבל מאוד מדויקת, ובמקומות שניתן באש יותר מסיבית ו"פרועה" במקומות שזה ניתן. כאשר ההכשרות והסיטואציות שהם מתרגלים במאמן מלמדים אותם לשלב בין מדיניות הפעלת האש וגם המדיניות וההבנה של מה המגבלות. להתאים את החימושים לסיטואציות וגם "לפעמים להחליט שהוא לא תוקף", כפי שהדגיש סא"ל אלגזי.

"הדילמות הולכות וגוברות ואנחנו בהחלט נותנים לזה את הדעת", משתף הקצין. "מצד אחד ברור לנו שצריך להביא הישג מבצעי ולסייע לכוחות שלנו ולעמוד במשימה. מנגד בהחלט לעמוד במשימה בצורה נכונה ומדתית שעומדת בכללים. ובגלל זה נכתבה מדיניות האש".

סימולטור תותחנים, מרץ 2019 (צילום: באדיבות גרעיני החיילים)
"לא סתם יורים ארטילריה על רחוב או בית" | צילום: באדיבות גרעיני החיילים

בסימולטור דוחפים את המכלולים לקצה. הם רואים ושומעים את הזוועות של שדה הקרב בצורה מאוד מוחשית. את אירועי הנפגעים, את ירי הרקטות שנופלות על הבית של חלק מהם, ועדיין הם יודעים לפעול בשיקול למרות עוצמת האש שיש להם בידיים, חבר'ה בני 25, 30.

"זה חלק בלתי נפרד שאנחנו נותנים ללוחמים מהרגע שהם מתגייסים", מסביר סא"ל אלגזי. "מרגע שאתה מחזיק רובה אתה צריך להבין את גודל האחריות שלך. היכולת לקחת חיי אדם זה לא משהו מובן מאליו, שמשתמשים בו בצורה בלתי נשלטת. יש הרבה מאוד בקרות, למרות הרצון לצמצם את לוחות הזמנים, שאנחנו לא מוותרים עליהן".

חשוב לו להדגיש: "אנחנו נעשה את המשימה לה אנחנו נדרשים בלי לגרום לנזקים שלא צריך לגרום. זו משימה של מפעיל האש, שלא תמיד רואה את המטרה, לשמור בקנאות על כללים וחוקים".

חדר הבקרה של נאס"א

"הפעלת האש", הסימולטור הראשון בו סיירתי ונראה כמו חדר הבקרה של נאס"א. מול מסכים ושלל מערכות יושבים המתאמנים כשבגב שלהם יושבות המדריכות. כאן הם לומדים את הבסיס, הכוונה פשוטה של מרגמה או מסוק קרב, כשבשלבים היותר מתקדמים כבר לומדים להכווין אש ארטילרית כבדה במספר מוקדים לצד מטוסי הקרב ומטוסים ללא טייס.

אבל לסימולטור הזה לא נכנסים על "פראייר". מאחור יש חדר תדריכים שם מתרכזים כל הקצינים שאחראים על הפעלת האש, בחטיבה, בחיל האוויר ובתותחנים. שם הם מקבלים את המשימה, המודיעין וכל מה שצריך כדי להיכנס לעזה, לבנון ובתקופה האחרונה מותר להגיד שגם לסוריה. הכל מתועד ממספר מצלמות.

כל מי שבוגר בה"ד 1 ומוסמך להכווין מרגמות ומסק"ר מתאמן בסימולטור. לומדים לתפעל אירועים מורכבים בהנחיה של המדריכות, שדואגות שיפעילו את האש בדיוק על פי הנהלים, אחרת - הפגז או הטיל לא יצא לדרך.

במשך שעה וחצי קצינים צעירים מכווינים מסוקים ומרגמות, כבסיס. בהמשך הם יכולים למצוא עצמם בסימולטור במשך שש שעות וגם יותר, מפעלים אש כבדה לחילוץ לצד אש מסייעת ועוד. רק כדי להבין עד כה היכולות של הסימולטורים של צה"ל מתקדמת ביחס לעולם, נציין שבמקביל לסיור שלנו היו שם גם כמה נציגים מצבאות זרים מלווים בקצין תותחנים ראשי. וזה רק ביום אחד.

עמדות המחשב בסימולטור (צילום: באדיבות גרעיני החיילים)
אקס בוקס הכי מטורף שייצא לכם לראות | צילום: באדיבות גרעיני החיילים

מבין זרועות הלוחמה בצה"ל, חיל התותחנים נחשב כיום למוביל מבחינת טכנולוגית ומגוון החימושים שיש להם, מפגז דרך טיל ועד למטוסים ללא טייס. מעטים מכירים את היחידות המסווגות של החיל שזה כל מה שמותר להגיד עליהן.

"התותחנים תמיד הובילו בזרוע היבשה מבחינת המאמנים", מדגיש סא"ל אלגזי. "אני יכול לספר שהסימולטור שהיה כשאני השתמשתי בו בעבר היה מבוסס על מתקן לשטיפת מכוניות שהסיע מצלמה, וככה למדת לכוון טיל. זה מה שהיה פעם. משם התקדמנו לאיפה שאנחנו נמצאים היום. כמעט שאין מערך בלי יכולות של סימולציה".

עם כל הכבוד לטכנולוגיה, בסוף למלחמה יש חוקים משלה. המפקדים בתותחנים מודעים לכך, אבל מקווים שהטכנולוגיה תעזור להגיע מוכנים ככל האפשר לקרב. "מה שיפה במאמן שאם טועים אפשר לתחקר וללמוד. אתה מקווה שהמפקד בשטח ייקח את ההחלטות הנכונות, והסבירות שהוא יגיע לסיטואציות מבצעיות שתרגל בעבר גבוהה. תמיד תהיה דילמה כי אף פעם התרחיש הוא לא אחד לאחד, אבל יהיו להם כלים. פעם היו עושים הפעלות אש פעמיים שלוש, והיום פוגשים את כל הסיטואציות ויכולות האש המון פעמים. הצלחנו למקסם את האימון".