"קינז'אל", טיל היפרסוני (על קולי) זהו הנשק המאיים שבוצע בו שימוש מבצעי ראשון, במסגרת המלחמה באוקראינה. כך הודיע אמש (שבת) דובר משרד ההגנה הרוסי.

מדובר באחד מהטילים המתקדמים ביותר של הרוסים, שככל הידוע משיגים את ארה"ב בתחום הזה. על פי ההודעה, בוצעה תקיפה במערב אוקראינה נגד מחסן תחמושת תת-קרקעי, אולם, ספק גדול שישנם טילים המסוגלים להשמיד מערך תת-קרקעי מבוצר, יכולת השמורה לפצצות.

בהודעה שמסר דובר משרד ההגנה הרוסי, מייג'ור גנרל איגור קונשנקוב, נטען: "מערכת הטילים קינז'אל יחד עם טילים היפר-סונים השמידו מחסן תת-קרקעי גדול המכיל טילים וחימושים אוויריים בכפר דלאטין באזור איוואנו-פרנקיבסק". על פי הדיווחים, לפחות 40 חיילים אוקראינים נהרגו בתקיפה.

בלתי ניתן לגילוי ויירוט

טילי הקינז'אל (פגיון) נמצאים בשירות מבצעי מאז שנת 2019 או 2020. עוד קודם לכן, ב-2018 הרוסים הפגינו את היכולות שלהם בתחום, כאשר שיגרו טיל קינז'אל ממטוס קרב מדגם מיג-31. בשנת 2021 רוסיה הציבה לראשונה בסוריה מטוסי קרב חמושים בטיל.

על פי הדיווחים הטיל הזה מגיע למהירות מירבית שנעה בין 12,000 ל-14,000 קמ"ש ולטווח של כ-2,000 עד 3,000 קמ"ש. לטיל ראש נפץ במשקל 500 ק"ג ורמת דיוק גבוהה.

מהירות הטיל הופכת אותו לכמעט בלתי ניתן לגילוי ויירוט. בעבר נכתב במשרד ה-GAO, המקביל האמריקאי למבקר המדינה: "סין ורוסיה מפתחות נשק על-קולי מכיוון שמהירותו וכושר התמרון שלו עלולים להביס את רוב מערכות ההגנה האווירית. ניתן גם להשתמש ביכולות על-קוליות לשפר ולשדרג יכולות תקיפה קונבנציונליות וגרעיניות".

את טילי הקינז'אל ניתן לשגר ממטוסי קרב מסוג מיג-31 ומפציצים סוג TU-22 כאשר בנוסף לזה, הרוסים מפתחים דגם שניתן יהיה להתאים למטוסי החמקן הרוסי - סוחוי SU-57.

בכל הקשור לטילים היפרסונים, רוסיה נחשבת למובילה עולמית בתחום, המפתחת חימוש מסוג זה מאז תחילת שנות ה-2000. במרץ 2018 משרד ההגנה הרוסי חשף מספר מערכות לחימה חדשות, בהן טיל היפר סוני בשם "אוונגרד". לטענתם הטיל הזה הפך מבצעי כבר בתחילת 2019 אולם ספק שהדבר נכון וגם בארה"ב התייחסו בביטול להכרזה הרוסית.

טיל היפרסוני נוסף שפותח על ידי הרוסים הוא 3M22 Zircon, המיועד להשמיד ספינות ומגיע למהירות של 8 מאך וטווח של 400 ק"מ. את הטיל הזה ניתן לשגר ממפציץ TU-22 או מספינת טילים, כפי שעשו בניסוי שנערך באפריל 2019.

כאמור מדובר בטילים שעיקר הסכנה בהם, היא האתגר שהם מציבים בפני מערכות ההגנה האווירית, שלמדו להתמודד עם תקיפות מטוסים ללא טייס וטילים, בשל המהירות האדירה שלהם.

למרות כל מה שצוין, יש לקחת בספק גדול את הדיווח הרוסי בדבר השמדת מחסן תחמושת תת-קרקעי. זאת משום שלטילים אין יכולת חדירה לעמוק הדומה לזו הקיימת בפצצות. יתכן שבתקיפה הרוסית נעשה שימוש גם בפצצות או שלא מדובר במחסן תת-קרקעי כפי שטענו הרוסים.

תיעוד הפגיעה (צילום: mod_russia)
הודעת משרד ההגנה הרוסי על השמדת מחסן נשק תת-קרקעי | צילום: mod_russia