המרוץ לנשיאות ארה"ב הוא גם מרוץ לתפקיד המפקד העליון של הצבא האמריקאי – ובעת הזאת, מי ינהל את מה שנראה כמו שובה של המלחמה הקרה. בישראל כמעט ולא שומעים התייחסויות לנושא, אבל במדינות המעורבות זאת אחת השאלות הבוערות. אחרי הכל, המלחמה הקרה הייתה הליכה על סף מלחמת עולם שלישית. זה בדיוק התרחיש המדאיג גם בסיבוב הזה.

החשש מפני התדרדרות למלחמת עולם שלישית הוא ממשי לגמרי. בחודש שעבר נחשף בתוכנית התחקירים של רשת CBS, "60 דקות", כי קציני הפיקוד המרכזי של ארה"ב מאמינים שרוסיה לא תהסס להשתמש פצצות גרעיניות במקרה של עימות צבאי בין המדינות. הרוסים לא תורמים להרגעת המצב ומנהלים תרגילים צבאיים אדירים, כולל התחום הגרעין. גם הסינים נמצאים חזק בתמונה. בינתיים כבר סובלות מהמלחמה הקרה החדשה כמה מדינות שהפכו, ממש כמו בקודמת, לזירת התגוששות בין המעצמות.

קר כאן בחוץ

בשנה האחרונה פורסמו ברחבי העולם כותרות בדבר שובה של המלחמה הקרה, אבל השאלה אם אנחנו בדרך אליה כבר אינה רלוונטית: אנחנו נמצאים בעיצומה של המלחמה הקרה השנייה. ונראה שהיא רק מתחממת.

בתחילת החודש קיים המשרד להגנה אזרחית ברוסיה תרגיל חירום והתמודדות עם אסונות טבע, בהשתתפות לא פחות מ-200 אלף אנשי חירום ו-40 מיליון אזרחים רוסים. באתר האינטרנט של המשרד להגנה אזרחית פורסם: "התרגיל מהווה הדמיה של התמודדות בזמן חירום, בעיקר בעת מתקפה כימית או ביולוגית, והתמודדות עם קרינה רדיואקטיבית". בקיצור, 40 מיליון רוסים תרגלו ירידה למקלטים בשל תקיפה גרעינית.

האם אנחנו בדרך למלחמת עולם שלישית (צילום: משרד ההגנה ההרוסי)
שובה של המלחמה הקרה? | צילום: משרד ההגנה ההרוסי

במקביל הודיע ולדימיר פוטין על הקפאת הסכם עם ארה"ב שבו התחייבה רוסיה להשמיד כ-34 טון פלוטוניום המשמשים את הכורים הגרעיניים שלה, ואילו שר ההגנה הרוסי אמר לאחרונה: "אמריקנים סכיזופרנים מכוונים נשק גרעיני לעבר מוסקבה". לצד זה מנהלים הרוסים תרגילים צבאיים שנתפסים כהפגנת שרירים והעברת מסרים. בחודש שעבר השתתפו כ-12,500 חיילים בתרגיל הגדול ביותר שנערך בחצי האי קרים מאז כיבושו המחודש על-ידי הרוסים ב-2014, כולל מטוסי קרב, טנקים, ספינות מלחמה, כוחות צנחנים ויחידות טילי S-300. הרבה אש ופיצוצים היו במהלך התרגיל שבו דימו הרוסים התמודדות עם פלישה של כוח זר גדול לאזור הים השחור בכלל ולחצי האי קרים בפרט.

תרגילים דומים נערכו גם קודם, בממוצע אחת לחודש. בתוך כך, הרוסים העבירו טילים בעלי יכולת נשיאה של ראשי נפץ גרעיניים לנקודות שמאיימות על העולם. פוטין הודיע שרוסיה תמשיך לייצר נשק גרעיני והוסיף שבקרוב "יהיה לנו נשק גרעיני שלא קיים בידי שום מעצמה בעולם".

המים לא שקטים גם בצד המערבי של הגדר. הבריטים תרגלו אימון התמודדות עם פלישה רוסית; ארה"ב ומדינות נוספות באירופה יצאו לתרגילי ענק בנורבגיה, במדינות הבלטיות ובפולין. פרסומים יזומים דאגו להראות את השרירים שניפח המערב מול פוטין.

האם אנחנו בדרך למלחמת עולם שלישית
מטוס F-22 ברומניה. גם האמריקאים מתאמנים

תרגילים צבאיים דומים התנהלו גם במזרח הרחוק. אלה העבירו מסרים לקוריאה הצפונית ולסין, שתי מדינות שלוקחות חלק מכובד במאבק הבין-גושי. לטענת הרוסים הוצבו טילים גרעיניים "במקומות שרוסיה לא יכולה לקבל".

לאחרונה יצא חיל האוויר האמריקאי לתרגיל מתוקשר שבמהלכו הפילו מפציצים חמקנים מסוג B-2 פצצות גרעין, רמז דק ליכולת האמריקאית.

הרמזים כבר באוויר

האם אנחנו בדרך למלחמת עולם שלישית (צילום: משרד ההגנה הבריטי)
יירוט של מפציץ רוסי. כל סכסוך שם את המעצמות על מסלול מסוכן לעימות נפיץ | צילום: משרד ההגנה הבריטי


אחת התופעות המוכרות במלחמה הקרה היו מפגשי מטוסים ממזרח וממערב, משחקי חתול ועכבר באוויר עם מטוסי קרב ומפציצים בעלי יכולת גרעינית. המפגשים האלה חודשו בשנים האחרונות והפכו לאגרסיביים יותר עם הזמן.

ביוני 2015 הוזנקו מטוסי קרב בריטיים כדי להסיט ממטרתם תשעה מטוסים רוסיים בתוך ארבע שעות, במה שתואר כאקט הפרובוקציה הגדול ביותר מאז המלחמה הקרה. הרוסים שלחו מטוסי מיג 31, לצד מטוסי ריגול ומפציצים, לעקוב מקרוב אחרי תרגיל של נאט"ו במדינות הבלטיות. ולדברי טייס טייפון בריטי, זו הייתה הפעם הראשונה שראה את הרוסים מזניקים את המיג 31.

מטוסים רוסיים נצפו בסמוך לגבול נורבגיה, פולין, בריטניה ואפילו ארה"ב. בדצמבר 2014 כמעט והתנגש מטוס קרב רוסי ב-F-16 נורבגי, ובהקלטות הקשר נשמע הטייס הנורבגי המופתע אומר "מה לעזאזל?". היו מקרים שבהם מטוסי קרב רוסיים אילצו טייסים אמריקאים לסטות ממסלולם כדי לא להתנגש בהם, ובמקרה אחר טסו מטוסי קרב רוסיים מסוג סוחוי 24 בסמוך למשחתת הטילים האמריקאית "דונלד קוק". לטענת האמריקאים, הם תרגלו עליה תקיפה מהאוויר. גורמים בארה"ב אמרו אחרי התקרית כי "זו הפעולה האגרסיבית ביותר שנעשתה בזמן האחרון".

ממש כמו במלחמה הקרה, מפציצים רוסיים ומטוסי ריגול חזרו לטוס בסמוך לגבולות נאט"ו על בסיס יומי כמעט. כל טיסה כזו הביאה לעולם תמונות שמרתקות את חובבי התעופה בעולם, אבל גם הרבה מאוד פחד.

ארה"ב מצדה שלחה את מטוס הקרב המתקדם ביותר שלה, ה-F-22, לבסיס חיל האוויר הרומני ומשם לטיסות ליד שמי רוסיה. האמריקאים בצעו מספר טיסות "העברת מסרים" כאלה בתקופה האחרונה. במזרח הרחוק, סמוך לקוריאה הצפונית ובתגובה מפורשת לניסויים הגרעיניים שלה, טסו מפציצים אמריקניים מסוג B-52 – מטוסים בעלי יכולת נשיאה גרעינית - מלווים במטוסי F-15. לאור כל זאת, ברור למה חוששים עכשיו מפני הניצוץ שיכניס אותו למלחמת עולם שלישית. בארה"ב מעריכים באופן רשמי שאם זה יקרה, זו תהיה מלחמה גרעינית.

נשק גרעיני טקטי במקום אפוקליפסה

האם אנחנו בדרך למלחמת עולם שלישית (צילום: סוכנות ה"טלגרף" הרוסית)
פוטין על מפציץ גרעיני | צילום: סוכנות ה"טלגרף" הרוסית


הפלישה הרוסית לחצי האי קרים, ולמעשה פלישה למדינה עצמאית (אוקראינה), נחשבת בעיני רבים לאירוע ששינה את ההיסטוריה וקירב אותנו למלחמה עולמית שלישית. הגנרל בדימוס פיליפ ברידלאב, שהיה מפקד הפיקוד המרכזי בזמן הפלישה לחצי האי קרים, אמר ל"60 דקות": "העובדה שהשתמשו בכוח צבאי על מנת לשנות גבולות מוסכמים - זה היה משהו חדש".

על פי הגנרל בדימוס, הפלישה לאוקראינה של מי שכונו "האנשים הירוקים הקטנים" - חיילים רוסים ללא סמלים מזהים - בוצעה בגיבוי מלא של נשק גרעיני. כשנשאל אם הייתה אינדיקציה לכך שהרוסים היו משתמשים בנשק גרעיני, ברידלאב השיב שוולדימיר פוטין אמר בעצמו שישקול את זה. הכוונה להודעתו של פוטין על כך שהעלה את המוכנות הגרעינית של הכוחות שלו למקרה שארה"ב או המערב ינסו לחסום את המהלך שלו בקרים. "אנחנו לא מחפשים מלחמה", אמר פוטין בראיון לכלי תקשורת רוסיים, "אבל אנחנו מוכנים". גנרל ברידלאב טוען ש"עבורם, שימוש בנשק גרעיני זה לא משהו בלתי מתקבל על הדעת".

הדברים של ברידלאב זוכים לגיבוי בדוקטרינה החדשה של הצבא הרוסי שעליה חתם פוטין בשנת 2014. באחד הסעיפים נכתב: "רוסיה תשמור על זכותה להשתמש בנשק גרעיני באירוע תוקפני, כשקיומה של המדינה בסכנה". פוטין ניהל בעצמו תרגילים צבאיים שכללו שימוש בנשק גרעיני, תרגילים שלדברי הגנרל ברידלאב גדלו בתדירות שלהם וגם בהיקפם. המשבר הזה קירב את העולם למלחמה גרעינית של ממש, בין השאר בשל תרגיל של ארה"ב שכלל טיסה של ארבעה מפציצים מסוג B-52 מעל הקוטב הצפוני, קרוב לגבול הרוסי. המפציצים לא היו חמושים בנשק גרעיני, אבל נשאו פין מיוחד שסימן אותם כבעלי יכולת לשאת נשק מסוג זה.


זו הייתה משימה ראשונה מסוגה מאז המלחמה הקרה. כל מפציץ כזה יכול לשאת 20 טילי שיוט בעלי ראש נפץ גרעיני, ומנקודת הקצה של המסלול שלהם, המפציצים כיסו עם 80 טילי השיוט שלהם את כל מערב רוסיה - כולל מוסקבה. המסר היה חד וברור.

גם בצד השני כבר לובשים את החליפה של האיומים. לדברי האדמירל סטיב פארוד, מפקד המודיעין של הפיקוד האסטרטגי האמריקאי, "אנחנו רואים בשנים האחרונות הצהרות של מנהיגים רוסים שהם מוכנים לפרוס ולערב נשק גרעיני בקונפליקטים. מנטלית הם באמת חושבים שהמערב חלש יותר, ושאם הם ישתמשו בנשק גרעיני בקונפליקט בין רוסיה לנאט"ו, זה יזעזע את המערב ויגרום לו להימנע מהסלמה של הקונפליקט ולקרוא להפסקת אש".

אדמירל פארוד לא חושב שהרוסים מתכוננים למלחמה גרעינית שבה כל הצדדים יפסידו, אלא לשימוש מוגבל בנשק גרעיני טקטי שיגרום לארה"ב לסגת ולא להתערב במשבר באירופה למשל. שימוש שיהפוך את ההוצאה לפועל לקלה יותר, ולכן גם סבירה יותר ומדאיגה הרבה יותר. אדמירל ססיל הייני, מפקד הפיקוד האסטרטגי של ארה"ב: "כדי למנוע התערבות של ארה"ב הם יפילו פצצה קטנה, בסגנון של הירושימה, למשל על עיר במערב אירופה. זה בהחלט משהו שהם מסוגלים לעשות".

האם אנחנו בדרך למלחמת עולם שלישית (צילום: צילום רשמי)
אדמירל ססיל הייני, מפקד הפיקוד האסטרטגי של ארה"ב | צילום: צילום רשמי

כל הבכירים שהתראיינו ל"60 דקות", רובם קצינים בכירים בתפקיד שקיבלו אישור להתראיין, העריכו שרוסיה לא תהסס לבצע את "המהלך הגרעיני הקטן".

הנפץ נמצא במדינות המפורקות

כשמדברים על מלחמת עולם שלישית מפנים את העיניים בדרך כלל לארה"ב ולרוסיה, אבל אי אפשר להפריז בהשפעתן של סין וקוריאה הצפונית. הסינים, שמחזיקים בצבא מרשים למדי, רואים בעצמם מעצמת-על ומעלים פעם אחר פעם דרישות טריטוריאליות שלא תמיד מסתדרות עם החוק הבינלאומי והעצמאות של מדינות באזור. דרישות אלה כבר הובילו לעימותים קרים בין סין לארה"ב.

כך למשל קרה בשנה שעברה, כשסין חידשה את הטענות לבעלות על רובו של ים סין הדרומי - אזור נחשק שמדי שנה עוברות דרכו סחורות בשווי של יותר מ-5 טריליון דולר. המהלך הזה של סין הציב אותה בנקודת עימות עם מדינות כמו וייטנאם, מלזיה, הפיליפינים וטייוואן, שטוענות גם הן לאחיזה בים. הפיליפינים מנהלים חזית דיפלומטית מול סין, בגיבוי ארה"ב, וזה המצב גם עם טייוואן – מדינה שיחסיה עם סין בעייתיים מלכתחילה.

האם אנחנו בדרך למלחמת עולם שלישית (צילום: סוכנות ה"טלגרף" הרוסית)
ולדימיר פוטין במהלך תרגיל צבאי. הודיע שרוסיה תמשיך לייצר נשק גרעיני | צילום: סוכנות ה"טלגרף" הרוסית

אירוע משמעותי נרשם בשנה שעברה, אז שלחו האמריקאים את ספינת מלחמה אל חופי אחד מהאיים המלאכותיים שסין בנתה בים סין הדרומי. הסינים בתגובה שלחו ספינת טילים לכיוון הספינה האמריקאית והזהירו אותה "בהתאם לחוק", כפי שנמסר ממשרד ההגנה הסיני. בניגוד למצב מול רוסיה, כאן נראה ששני הצדדים שומרים בינתיים על איפוק וקשרים תקינים.

במובנים רבים, כל השחקנים האלה עסוקים בלחימה כבר תקופה ארוכה. גם ברגעים אלה מתנהלת מלחמת סייבר של ממש בין מדינות המערב לבין רוסיה, סין ואולי גם מדינות אחרות. פרסומים מהתקופה האחרונה דיברו על חדירה רוסית וגם סינית לארה"ב, וגם בכיוון ההפוך. לרוב זה מתנהל במחשכים, אבל כבר ראינו תלונות גלויות הדדיות.

תרחיש נוסף שמדאיג את העולם הוא גרורות ממלחמות חמות שכבר מתרחשות כיום. כפי שמלחמת האזרחים בספרד נחשבה בשעתה לחזרה גנרלית לקראת מלחמת העולם השנייה, כך מתנהלות היום מערכות שעלולות להביא עלינו את מלחמת העולם השלישית. זה נכון לקרים, וביתר שאת למה שקורה בסוריה.

האם אנחנו בדרך למלחמת עולם שלישית (צילום: משרד ההגנה הרוסי)
תרגיל צוללות. זה ישפיע גם עלינו | צילום: משרד ההגנה הרוסי

אי אפשר לא לקשר בין המלחמה בסוריה למתיחות באוקראינה ולכיבוש חצי האי קרים. רוסיה לא מסתירה את העובדה שהיא מבקשת להרחיב את אחיזתה במזרח אירופה ובמזרח התיכון, ולזכות שוב במעמד שלה כמעצמה ושחקנית מרכזית בתהליכים עולמיים. מומחים טוענים שהפלישה הרוסית לסוריה הייתה למעשה תגובה לתגובה של המערב בחצי האי קרים. הבעיה היא שכל סכסוך כזה - בין אם באירופה, באסיה או במזרח התיכון - שם את המעצמות על מסלול מסוכן לעימות נפיץ. כשזה יקרה, כולנו נושפע מזה.