שירותרום הילה נחשון וקחר (צילום: פוטו הצפון)
משנה לשנה השירותרום הפך פחות ופחות רווחי | צילום: פוטו הצפון

"האירוע מיצה עצמו, ותרבות השנור הזאת אינה נכונה יותר", כך צוטט אתמול דובר צה"ל על ידי קציני צבא, כאשר הוא מתייחס בדבריו לאירוע ההתרמה הגדול של השנה – השירותרום. אירוע התרומות השנתי נמצא במחלוקת כבר זמן רב, אך התבטאות שכזו מפי גורם רשמי במערכת הביטחון הישראלית היא חריגה ביותר. כל זאת מכיוון שנושא התרומות לצה"ל היה בגדר טאבו שאין לגעת בו, אך נראה שאחרי 33 שנה של גיוס תרומות מאזרחים, הגיעה העת לסיים את הקרנבל.

השירותרום שהתקיים בשנה שעברה בפעם ה-33, הוא אירוע ההתרמה השנתי של האגודה למען החייל. במסגרת השירותרום מתקיים משדר מסורתי בתחנה הצבאית גלי צה"ל, לרוב בהנחיית אילנה דיין, במהלכו מתראיינים חיילי צה"ל וקציני צבא בכירים. בערב מתקיים משדר טלוויזיוני בהשתתפות אמנים שונים, כאשר תוך כדי השידור פועל מרכז ההתרמה של האגודה למען החייל, ובמהלכו מוכרזים סכומי התרומה שנצברו במהלך הערב.

במהלך כל שנותיו, לשירותרום היתה תרומה תרבותית עשירה, כאשר שירים רבים המוכרים כיום על ידי כל ילד בישראל, חוברו והופקו במיוחד לטובת האירוע. ביניהם השיר "יחד" של שמרית אור, שהושק במסגרת השירותרום בשנת 1980, "הללויה" של יאיר רוזנבלום, שחודש בשנת 2002 על ידי להקת טיפקס, ו"הייה לי חבר הייה לי אח" של יורם טהרלב ויאיר רוזנבלום, שחודש על ידי דודו טסה לרגל המשדר של שנת 2003.

"דן חלוץ וגבי אשכנזי סירבו להשתתף באירוע"

גנץ באירוע ה"שירותרום" בשנה שעברה (צילום: דו"צ)
הרמטכ"ל בני גנץ במשדר השירותרום אשתקד - השירותרום האחרון? | צילום: דו"צ

מפעל השירותרום נוסף לפרויקט "אמץ לוחם", פרויקט אימוץ יחידות צבאיות על ידי חברות ותאגידים ולאירועי גאלה, שעורכים ידידי האגודה למען החייל בקהילות היהודיות ברחבי העולם – אירועים שנערכים גם הם בהשתתפות קציני צבא ומפקדים בכירים. האירוע הגדול ביותר מבניהם הוא "דינר ניו יורק", אירוע הגאלה היוקרתי של האגודה למען החייל, שנערך מידי ינואר במלון וולדורף אסטוריה בניו יורק, לרוב בהשתתפות הרמטכ"ל ושר הביטחון.

בשיחה עם אבי בניהו, מי שניהל במשך מספר שנים את שיתוף פעולה של צה"ל עם השירותרום הן תחת כובע מפקד גלי צה"ל וכן כדובר צה"ל, נידב לנו גם הוא חוות דעתו בדבר האירוע. "גם גלי צה"ל, גם האגודה למען החייל וגם צה"ל צריכים מדי פעם להוליד את עצמם מחדש", הוא אומר, "השירותרום היה יוצא מן הכלל בזמנו, אבל הוא לא התחדש ולא התאים את עצמו לזמנים". לדבריו של בניהו ,שליווה את השירותרום בימי כהונת דן חלוץ וגבי אשכנזי, כבר אז המפקדים לא התלהבו מהרעיון, "כבר לפני חמש שנים דן חלוץ סרב להשתתף בשירותרום. הא בסוף השתתף, אבל זה הצריך עבודה מאוד קשה. כך גם גבי אשכנזי שהיה אחריו". לדבריו, בימיו כמפקד גלי צה"ל, התמקד האירוע בהגדלת התהודה של המפקדים והחיילים.

"מוטב מאוחר מאשר אף פעם"

פרמיירה אתמול בלילה - גדי סוקניק ואשתו (צילום: אלעד דיין)
סוקניק. התחמק מהשתתפות במשדר | צילום: אלעד דיין

מבחינת גדי סוקניק, מי שהנחה את המשדר המסורתי בערוץ 2 בשנת 2007, השירותרום מעולם לא היה אירוע ראוי. "מוטב מאוחר מאשר אף פעם", הוא טוען, "השירותרום היה שידור מבזה ומיותר לאורך כל ימיו. גם כשהשתתפתי בו בעבר עשיתי את זה תחת מחאה פנימית וכי לא היה לי נעים לסרב. הרבה שנים, גם כשהיו פניות כאלה או אחרות, חיפשתי כל תירוץ כדי להימנע מההשתתפות. אין שום סיבה שהאנשים שאוחזים בנתח הגדול ביותר בתקציב המדינה ישנוררו עוד כמה פרוטות מהאזרחים", מסביר סוקניק וחושף את מה שלטענתו ידוע ברבים: "אני יודע מבפנים שחלק מהתרומות היו רק לצרכי הכרזות ומעולם לא נתרמו בפועל".

כך, לטענת סוקניק, נעשתה מניפולציית המספרים, שעודדה את האזרחים לפתוח את הלב ולהתגייס גם הם לתרומה שניתנה, לכאורה, על ידי חברות גדולות ותאגידים כלכליים. "השירותרום היה התרפסות מגעילה של לוחמים וקצינים מול אזרחים וגופים כלכליים, שחלק גדול מהם לא שילמו את מה שהתחייבו לשלם ורק נהנו מיחסי ציבור על גב החיילים".

גורמים צבאיים מסרו למערכת כי השירותרום בשנים האחרונות הוכיח את עצמו כלא יעיל בבחינת השקעה כספית מול רווח הולם, ושירת תדמית לא מחמיאה של הושטת יד. עוד מסרו אותם הגורמים כי כבר נעשו ניסיונות בעבר לשנות את מתכונת היום, אלא ששנה אחר שנה קבעה כמות הכספים שגויסה את עמדת הצבא.

בניהו: "יש לכונן יום הוקרה ייעודי לצבא"

תא"ל אבי בניהו, ארכיון (צילום: חדשות 2, גלובס)
אבי בניהו. השירותרום, אבד עליו הקלח | צילום: חדשות 2, גלובס

לראיית אבי בניהו, להחלטה בדבר השירותרום פוטנציאל לשינוי יותר מרחיק לכת בתחום הקשר של העם בארץ ובתפוצות לצבא: "אני מציע לצבא ולאגודה למען החייל לפנות לוועדת השרים לטקסים וסמלים ולהציג בפניה הצעת החלטה לכונן את יום צה"ל, בתאריך של יום יסוד צה"ל או בתאריך אחר. היום הזה יכלול טקסי מצטיינים, הוקרה למערך המילואים, משדרי טלוויזיה, משדרי רדיו ועוד", הוא אומר, "בעבר יום צה"ל היה יום העצמאות. לשמחתי, כאזרח, יום העצמאות התפנה מנושאים צבאיים לנושאים חשובים נוספים. אין ספק שמדינה כמו ישראל שהצבא תופס בה כל כך הרבה מקום, צריכה יום שיציין את ההזדהות של העם ושל הקהילות היהודות בחו"ל עם הצבא".

האגודה למען החייל: "כל הכספים נגבו על ידינו"

גורמים באגודה למען החייל ביקשו להדגיש כי השירותרום לא יבוטל ושמתכונתו נבחנת מחדש, כך שההחלטה של דובר צה"ל לא תשפיע על החיילים ולא על רווחתם. עוד מבקשים להדגיש אותם הגורמים כי הם שוללים מכל וכל טענה לפיה תרומות שהובטחו על ידי גורמים שונים לא הגיעו ליעדם. בתגובה רשמית שהועברה על ידי דוברת האגודה נכתב: "האגודה למען החייל ערכה את משדר השירותרום כל השנים ואף גבתה את התרומות שהוכרזו לאחר השירותרום, ולפיכך רק בידה מלוא המידע הרלוונטי". עוד נמסר בתגובה, "הטענות בדבר תרומות קש כביכול ואי העברת תרומות על ידי גופים שהצהירו על כך, אינן נכונות. במשך כל השנים הגופים שהצהירו על תרומה, העבירו את התרומה (מלבד תורם אחד לפני מספר שנים). אין ספק לגבי החשיבות והצורך הרב שיש בתרומות אלו לרווחת החיילים. האגודה למען החייל מעבירה מדי שנה כ-170 מליון שקלים למטרות רווחה וסיוע לחיילי צה"ל, בפרויקטים אשר אינם ממומנים על ידי תקציב המדינה, בין היתר לחיילים בודדים, חיילים מעוטי יכולת ולצורכי רווחה ביחידות צה"ל ובבסיסים".

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "צוות חשיבה בראשות ראש מטה אגף כוח אדם ובהשתתפות כלל הגורמים הרלוונטיים, לרבות אנשי האגודה למען החייל וגלי צה"ל, בחן בשנה האחרונה את הרלוונטיות של השירותרום. ההמלצה המתגבשת היא לא לקיים השנה את המשדר ולבחון את המתכונת לקיומו בשנים הקרובות".

>> צה"ל במלחמת הכוכבים: הסלבס שספגו הכי הרבה אש