אלביט מערכות משיקה את HattoriX, מערכת ייחודית לאיסוף מודיעין וציון מטרות להכוונת אש, המיועדת ליחידות מיוחדות וכוחות מתמרנים קלים. לראשונה, המערכת מאפשרת לתצפיתנים קדמיים, קציני שיתוף ארטילריה, קציני סיוע אש וכוחות מיוחדים, להפיק נקודות ציון מדויקות (נצמ"ד) במהירות ובאופן פסיבי. המשמעות של הפיתוח שנעשה בחברת אלסק (חברת בת) משדרות, היא חיסכון בזמן הכשרת צוותים, חיסכון כספי ואפילו חיסכון בכוח אדם עבור צבאות שיחליטו לרכוש את המערכת. באלביט חושפים גם כי המערכת כבר נמצאת בשימוש לקוח שאת זהותו לא ניתן לחשוף.

אחת מהבעיות העיקריות של מערכות מסוג זה הקיימות כיום, היא שניתן לגלות אותן בגלל השימוש באמצעים קורנים, כמו לייזר ועוד (מערכות אקטיביות). מה שאומר חשיפה ובעיית שרידות של הכוחות, מעבר לזמן שמצריך לאתר מטרה באופן מדויק והעברת פרטיה לאחור.

HattoriX היא מערכת פאסיבית אשר מספקת פתרון לנקודות התורפה של המערכות האקטיביות, בכך שהיא מאפשרת לצוותים בשטח להפיק נצמ"ד במהירות ודיוק גבוהים, ומשם לסגור מעגל אש מהיר על המטרה. את זה הם מצליחים לעשות בזכות מחשב משימה חזק אותו ניתן להתקין על כל אמצעי תצפית. תוכנה ייחודית, אלגוריתם פוטו-גרמטרי ותצוגת מציאות רבודה (AR) של נתוני זמן אמת ממערכות השו"ב, מאפשרים למערכת HattoriX לבצע היתוך אוטומטי של כל האינפורמציה הרלוונטית למשתמש.

זה אולי נשמע מאוד מסובך, אולם בסיור בשטח עם מנכ"ל אלביט מערכות אבטחה בשדרות, אריה צ'רנוברוב, הוא הסביר כי "מדובר פה בחשיפה של מערכת לשימוש של חיילי תצפית קדמית, ולמעשה במערכת להרכשת מטרות והוצאת נ"צ מדויק". הוא מציג את הייחודיות של המערכת ומסביר כי "אם בעבר הקונספט של הוצאת נ"צ היה הרכבת מערכת בשטח, הוצאת טווח למטרה וחישוב של הנ"צ (מה שלמעשה חושף את הכוח), המערכת הזו היא מערכת פסיבית לחלוטין כשהיתרון שלה הוא שמירה על חיי הצוות. הוא מוסיף כי "בניגוד לשיטות הקודמות, המערכת הזו, על פי השיטה שפיתחנו, מביאה דיוק גבוה יותר באופן משמעותי". מבלי לחשוף נתונים מדויקים נציין כי מדובר על שיפור של מאות אחוזים.

צ'רנוברוב מסביר שבמחשב של המערכת ישנו תא שטח גיאוגרפי, מסד המפות הגיאוגרפיות (GIS), שהוזן בה מראש. גם פה, מבלי לחשוף נתונים מדויקים, נציין שניתן להכניס לכל מחשב שכזה תאי שטח גדולי ממדים ביחס למערכות קודמות. כאשר הכוח מגיע לשטח, הוא מחבר את המחשב ומסך המגע לאמצעי התצפית, וכאשר הוא סורק את השטח, המחשב מתאים את מה שהוא רואה לתא השטח הגיאוגרפי שהוזן אליו. "אתה לוקח את התמונה שנסרקה בשטח, מרכיב אותה על המערכת הגיאוגרפית, ואז אתה יודע לאכן את הנ"צ של המטרות שאותן המפעיל מסמן על המסך שלו", מפרט צ'רנוברוב.

מערכת לאיסוף מודיעין וציון מטרות של אלביט (צילום: שי לוי)
המערכת לניהול מרחוק של אמצעי התצפית והמחשב | צילום: שי לוי

הכוונה היא שלאחר סריקה של אמצעי התצפית, המחשב בעצם עושה את כל העבודה החישובית, כך שהתצפיתן פשוט שם את האצבע שלו על מסך המגע ומסמן את המטרות. ברגע שהוא שם את האצבע שלו על המטרה, המערכת כבר מציגה לו את הנ"צ ולא רק זאת,  אלא גם את הנתונים על סביבת המטרה. זאת כאמור, בלי ציון לייזר או מכ"ם שמשדר וחושף את הכוח.

את תא השטח מזינים לפני היציאה, וחשוב להגיד שניתן להזין כל תא שטח בעולם, בין אם זה כוח שפועל על גבול עזה או יחידה מיוחדת שפועלת במדינות מעגל שלישי. "אתה צריך את התשתית הגיאוגרפית שתשב במערכת", מסביר צ'רנוברוב. "זה עדכון פשוט דרך מחשב - כל משתמש והמערכת הגיאוגרפיות שלו, כך שבעקרון אתה יכול לקחת גם מערכות אזרחיות", הוא מוסיף.

אחד מעובדי החברה, שהולבש כלוחם כמובן, מראה לי כיצד מפעילים את המערכת, ואם להגיד את האמת, זה פשוט ולא שונה מכל משחק מחשב. למעשה, ניתן לשלוט על האמצעים גם דרך מערכת ניהול מרחוק, שהשלט שלה נראה בדיוק כמו זה של פלייסטיישן 4. אולי בגלל שחלק גדול מהחיילים של היום מגיעים מעולם הגיימינג, והפעלת המערכת היא כמו עוד משחק עבורם. "אתה יכול להסליק את המערכת במקום מסוים, ולהחביא את הצוות שלך במקום אחר שממנו הוא יפעיל את מערכת התצפית או כמה מערכות תצפית במקביל", מסביר צ'רנוברוב.

מערכת לאיסוף מודיעין וציון מטרות של אלביט (צילום: שי לוי)
"היתרון שלה הוא שמירה על חיי הצוות" | צילום: שי לוי

הלוחם של אלביט מסביר לי שיחידת השליטה היא המוח של המערכת. "בעצם מה שאני עושה כתצפיתן, זה תהליך דיגיטלי של הקמה – בו המערכת לוקחת את התצפיתן יד ביד, כשמדובר על זמן הכנה בן דקות בודדות ואפילו פחות מזה". מרגע שהמערכת עובדת, היא יודעת איפה היא ממוקמת והשטח נסרק. "אני מסמן עם האצבע את המטרה, שם את הצלב ומיד רואה שישר קופצים לי הנתונים של המטרה, כשבעצם לכל פיקסל במפה יש קואורדינטות וכל מה שאני צריך לעשות זה לתת לחיצה ארוכה". מרגע זה יש מטרה, ובגדול אין כמעט מגבלה לכמות המטרות שניתן לסמן על המפה. לא פחות חשוב, ככה ניתן לסמן לא רק את האויב, אלא גם את כוחותינו, מה שגם משפר את הבטיחות של הכוחות בשדה הקרב ומקטין משמעותית את החשש מירי דו צדדי.

"כל ישות שישעל המפה אני יכול לסמן באיקס בלי הגבלה, מה שמסייע לי כתצפיתן לעבור במהירות ממטרה למטרה", מספר הלוחם. "זו יכולה להיות מטרת אויב, כוחותינו ואפילו אזרחים, כך שרגע לפני שתפעיל אש לשם, תוכל להבין אם כוחותינו נמצאים ליד האויב, ואת זה התצפיתן רואה בווידאו חי גם כאשר מופיע לו הסמן עם הנתונים של המטרה", הוא טוען. הפיתוח של המערכת הוא תולדה של עובדי החברה על בסיס לא מעט ניסיון מבצעי וטכנולוגי שצברו בשטח. הפיתוחים האלה קריטיים לשירות של הצוות בשטח, בשילוב עם הוצאה של נתונים מדויקים.

לא פחות מזה, המערכת שעובדת על מערכת פנימית מאובטחת, מאפשרת הפעלת אש מאוד כירורגית ומדויקת, תוך הפחתת הסיכוי לפגיעה בבלתי מעורבים. "בסוף אתה רוצה איסוף מודיעין ממוקד, ביחוד שהאתגר המרכזי כיום הוא שיש כוחות שלנו, כוחות אויב ובלתי מעורבים בסמיכות מאוד גבוה אחד לשני", הוא מסביר. "אתה צריך להוציא מודיעין מדויק כדי שהמשתמש ידע לעשות הפרדה סופר מדויקת, מבלי לפגוע כאמור בבלתי מעורבים ובטח שלא בכוחותינו", הוא מוסיף.

מערכת לאיסוף מודיעין וציון מטרות של אלביט (צילום: שי לוי)
"הרעיון הוא לחבר את התצפיתן בצורה מיטבית" | צילום: שי לוי

"הרעיון הוא לחבר את התצפיתן בצורה מיטבית, תוך שהמערכת מעבירה לאחור וידאו חי של כל מה שקורה במטרה וסביבתה", מסביר אחד ממפתחי המערכת. "זה עולם של וידאו, תמונות וקליפים, שזה טוב לעבודה השוטפת ולתחקירים", הוא מפרט. שידור הווידאו, כפי שאני רואה בעיני, מאוד איכותי וחד.

חווית המשתמש מאוד אינטואיטיבית ופשוטה. "בגדול אני  יכול לשבת איתך רבע שעה או 20 דקות, ואתה יכול לצאת לשטח, כי זו מערכת שמיועדת לחיילים הפשוטים וגם לחבר'ה של היחידות הכי מיוחדות". בהתאם לכך, צ'רנוברוב אף אמר כי "אני בטוח שאפילו ילד בן 9 ישתלט במהירות על המערכת הזו". למעשה, המערכת הזו נותנת פתרון גם לתצפיתן של יחידה מיוחדת שצריך להגיע לנקודה מרוחקת, לקציני ארטילריה קדמיים, לקציני סיוע אוויר קדמיים ולמעשה לכל חייל ביחידות הלוחמות שיכול להפעיל אותה. לדבר הזה יש כבר משמעות שהיא מעבר לעניין הטקטי, בעוד זמן ההכשרה קצר יותר ובזמן שיש פחות צורך בתצפיתנים ייעודיים שזקוקים לסוגים שונים של הכשרות. במקרה של צה"ל, מדובר בנקודה מאוד משמעותית לאור קיצור שרות החובה והמצוקה בכוח אדם.

מערכת HattoriX מתממשקת לכל מטע"ד אלקטרו-אופטי. והסנריו שמסכם את כל האירוע הזה מגוון. דמיינו לעצמכם כוח שעוקב אחרי חוליית משגרי רקטות שנכנסו לתוך בניין - תצפיתן מסמן את המבנה במערכת שלו, מעביר את הנתונים לכלי טיס כולל שידור וידאו חי מהמטרה, מסמן לכלי הטיס גם איפה הבלתי מעורבים, וכל שנותר לו לעשות זה לשגר את הפצצה.