מי הם צבאות היבשה שישלטו בשדה הקרב בשנת 2030? אילו מדינות יהפכו למעצמות ומי מהן יאבדו את כוח ההרתעה שלהן? מגזין הצבא והביטחון האמריקני “The National Interest” בדק לאילו צבאות יש גישה לאוצרות טבע ולטכנולוגיה מתקדמת ומי מהם נהנים מגיבוי פוליטי וכלכלי - וחזר עם תשובות חד משמעיות.

הודו

עד כה, הציוד של צבא היבשה ההודי לא היה מתקדם במיוחד. עכשיו, כשהוא נהנה מהטכנולוגיה הטובה בעולם שנרכשה מארה"ב, ישראל, אירופה ורוסיה, וכשהתעשייה הצבאית במדינה מתפתחת בקצב מסחרר, הוא בהחלט יתפוס מקום של כבוד בראש הרשימה.

כמובן שטכנולוגיה היא לא הדבר הכי חשוב: זרוע היבשה של הודו התמודדה עם מבצעים קרביים מכל הסוגים, כמו התקוממות פנימית בתמיכה פקיסטנית. חוץ מזה, הצבא נערך תמיד למלחמה קשה מול פקיסטן הגרעינית, וכבר שנים שהלוחמים ההודיים עוברים אימוני חי"ר קשים.

טנק בצבא הודו (צילום: Ajai Shukla, ויקיפדיה)
צבא הודו מפעיל למעלה מ-4,000 טנקים | צילום: Ajai Shukla, ויקיפדיה

צרפת

צרפת כנראה תישאר הקטלנית במדינות אירופה. ככה זה: הצרפתים נהנים מהמעמד שלהם כמדינה חשובה בזירה העולמית, והם זקוקים לכוחות קרקעיים חזקים כדי לתחזק אותו. למעשה, המעמד שלהם ביבשת רק יתחזק אחרי שירחיבו את שליטתם במנגנונים הביטחוניים והצבאיים של האיחוד האירופי.

צרפת זוכה במקום ברשימה בזכות ולא בחסד. לזרוע היבשה הצרפתית ניסיון רחב במבצעים בעצימות נמוכה ובינונית; לוחמיה השתתפו במלחמות בטרור באפגניסטן ובצפון אפריקה, והם מסייעים גם היום לכוחות מקומיים. חוץ מזה, זרוע היבשה נהנית מטנקים וארטילריה מתקדמים, סיוע מזרועות האוויר והים וציוד תקשורת מעולה. התעשייה הצבאית בצרפת איתנה מתמיד, וזרוע היבשה תופסת טרמפ על המחויבות של ממשלת צרפת לכוחות הפנים שלה.

חיילים צרפתים באייפל (צילום: Jeff J Mitchell, gettyimages)
חיילים צרפתים במגדל אייפל | צילום: Jeff J Mitchell, gettyimages

רוסיה

אי אפשר שלא לכלול את רוסיה ברשימה כזו. נכון, הצבא הרוסי סבל מאוד בסוף המלחמה הקרה ואיבד את הגישה למשאבים ולכוח אדם - והתעשייה הצבאית שתמכה בצבא האדום קרסה והותירה את זרוע היבשה עם ציוד מיושן ומוזנח. ההתדרדרות הזו לא פסחה על החיילים, והצבא דשדש בלחימה בצ'צ'ניה.

למרות זאת, השיפור במצב הכלכלי ברוסיה ורפורמות שנערכו עזרו לרוסיה לנצח את המלחמה בצ'צ'ניה. את גאורגיה היא גם הביסה בלי לחשוב יותר מדי, ובשנת 2014 סיפחה לשטחה את חצי האי קרים מאוקראינה.

גם בעשור הקרוב צבא היבשה הרוסי ימשיך לשחק תפקיד מרכזי במדיניות של פוטין ומוסקבה. הוא אמנם ימשיך לסבול מבעיות כוח אדם ויפעיל ציוד מיושן יחסית, אך המדינות השכנות ימשיכו לשקשק.

חיילים בצבא רוסיה (צילום: Dmitry Korotayev, GettyImages IL)
חיילים בצבא רוסיה. השכנות ימשיכו לשקשק | צילום: Dmitry Korotayev, GettyImages IL

ארה"ב

הצבא האמריקני הוא הטוב בעולם. הוא נהנה מהטכנולוגיה החדישה ביותר ומפעיל את האמצעים המתקדמים ביותר, וביצועיו הקרקעיים במלחמות בעיראק היו מרהיבים. למעשה, זרוע היבשה האמריקנית היא חוד החנית בהתפתחות הטכנולוגית העולמית. כיום היא מפעילה את המערך הגדול בעולם של רחפני מודיעין המשלבים ראייה קדימה ואש קטלנית.

אין ספק שהצבא האמריקני יישאר הכוח היבשתי העוצמתי ביותר בשנת 2030 - ובפער גדול במיוחד. אפילו הדשדוש בבוץ המזרח תיכוני ב-15 השנים האחרונות לא הזיז אותו ממקומו.

כך נראה צבא ארצות הברית (צילום: צבא ארצות הברית)
חייל אמריקאי עוזר לחייל הצבא המלכותי של עומאן לכוון את נשקו במטווח | צילום: צבא ארצות הברית

סין

מאז שנות ה-90 המוקדמות צבא סין נמצא בעלייה מסחררת. הוא עבר רפורמות מקיפות, והפך מגוף שמבוסס על כוח אדם רב - לגוף שמבוסס על טכנולוגיה. נכון, זרוע היבשה הסינית חולקת את העוגה התקציבית עם שאר הזרועות הצבא, אך היא מצליחה בכל זאת לרכוש ציוד חדש לחלוטין, לספק ללוחמיה אימונים ריאליסטיים במיוחד ולחלוש על משאבים נרחבים יותר מכל צבאות העולם כמעט.

חיילים סיניים (צילום: Feng Li, GettyImages IL)
חיילים בצבא סין. מכמות לאיכות | צילום: Feng Li, GettyImages IL

רק דבר אחד חסר לצבא הסיני: ניסיון מבצעי. הוא לא לחם מאז המערכה מול וייטנאם שנגמרה לפני כמעט ארבעים שנה, ולא השתתף בשום קונפליקט משמעותי בעשרים שנה האחרונות. יחד עם זאת, מגמת ההתעצמות צפויה להמשיך ביתר שאת ב-15 השנים הקרובות – וסין תמשיך בדרכה מעלה.

 

עוד בפז"ם:
>> דירוג הצבאות החזקים באסיה: באיזה מקום צה"ל?