"כחול לבן בראשותי לא תתמוך בהסכם בינלאומי שיגביל את פעולתה של מדינת ישראל ואת יכולתו של צה"ל להגן עליה מול האיומים העומדים מולה", הודיע אתמול (שני) יו"ר כחול לבן והרמטכ"ל לשעבר בני גנץ.

גנץ הוסיף שיש לו הערכה לארה"ב, אולם "הדבר יאפשר לכבול את ידי כוחות הביטחון בניגוד לעמדה שהביעה מערכת הביטחון לאורך עשרות שנים".

מנגד טען בשבוע שעבר שגריר ישראל בארה"ב רון דרמר שברית ההגנה זוכה לתמיכת הרמטכ"ל רא"ל אביב כוכבי וראש המטה לביטחון לאומי, מאיר בן שבת. "ברית כזו תספק לנו שכבה נוספת של הרתעה נגד האיומים הקיצוניים ביותר", אמר השגריר בשבוע שעבר בכנס בוושינגטון.

מהי ברית ההגנה, איך תשפיע על צה"ל והאם היא טובה לבטחון ישראל? הברית היא למעשה הסכם שנחתם בין מדינות שמסכימות להגן אחת על השנייה גם תוך שימוש במשאבים צבאיים.

יחד עם זאת לא מדובר בהסכם אחיד ויש הבדל בין הסכם שנחתם למשל בין מדינות ברית נאט"ו לבין מדינות "ארגון האמנה לביטחון משותף" שכוללות בין השאר את רוסיה, אפגניסטן, ארמניה ואחרות. כל הסכם שכזה עוצב לפי האינטרסים וההסכמה של אותן מדינות.

סעיף 5 בהסכם עם נאט"ו קובע שאם אחת מהמדינות החתומות מותקפת השאר יסייעו צבאית בהגנה עליה. מבחינת ישראל די ברור ש"גב" של צבא כמו ארה"ב יכול להיות משמעותי למדינה קטנה מוקפת אויבים.

ברית הגנה יכולה גם לאפשר פתיחה של קווי סיוע לצורכי אספקה. נזכיר שבמלחמת יום כיפור לצה"ל נוצר מחסור בחלק מאמצעי הלחימה וארה"ב דחתה בתחילה את בקשות הסיוע שנשלחו מישראל.

רק שבועיים אחרי תחילת הלחימה האמריקאים פתחו במבצע "ניקל גראס" להעברת ציוד לחימה לישראל. הם עשו את זה על פי חלק מהעדויות רק אחרי שהרוסים פתחו רכבת אווירית משלהם ועל פי עדויות אחרות, בזכות קשרים של בכירים ישראלים עם הממשל. כך או אחרת, ברית הגנה יכולה הייתה, אולי, להקדים את הגעת הרכבת האווירית.

התרגיל עם המארינס (צילום: דוצ)
המארינס והצנחנים באימון משותף | צילום: דוצ

מנגד, ספק כמה ישראלים ישמחו לראות את חיילי צה"ל נלחמים באפגניסטן ומדינות אפריקה כדי למלא את החלק הישראלי בהסכם.

בעיה נוספת יכולה להיות שארה"ב תדרוש לדעת על כל מבצע צבאי ישראלי שיכול לחייב אותה. החשש שבמקרה כזה היא תנסה למנוע את אותו מבצע כדי לא להתדרדר למלחמה שתדרוש ליישם את התחייבויותיה.

יש לא מעט יתרונות לברית הגנה וגם לא מעט חסרונות. אחד מהחסרונות אגב, זה גם העיקרון העתיק שישראל חייבת להיות זו שתגן על עצמה ובעצמה. עיקרון זה כבר הביא בעבר לפסילה של לפחות שתי יוזמות לברית הגנה בין ישראל לארה"ב.

ברית ההגנה בין ישראל לארה"ב היא חידה משום שכלל לא ברור מה יהיו המרכיבים שלה ומה וההתחייבויות של הצדדים. רק אחרי שזה יתפרסם נדע באמת האם היא תהיה יתרון או חיסרון. מה שדי ברור הוא שארה"ב לא תתחייב בברית הגנה לישראל מבלי לקבל משהו בתמורה.