בזמן שהתקציב של משרד הביטחון ב-2021-2022 ככל הנראה יעמוד על 58 מיליארד שקלים, שבעה מיליארד שקלים יותר מהתקציבים הקודמים, חיילי החובה בצבא ההגנה לישראל משתכרים שקל אחד ועשרים אגורות לשעה. כן, אותם צעירים שעומדים במחסומים, מגינים על הגבולות, יוצאים למעצרים ומארבים ולא מגיעים כמעט הביתה מקבלים סכום זעום על כך.

בשל כך, נדב בורנשטיין ומערכת "חי בלילה" פתחו בפרויקט מיוחד בשם "שקל עשרים לשעה", שיפעל למען העלאת השכר ועד שלא יעשה שינוי, בורנשטיין ינחה את התוכנית מידי ערב במדים. "אנחנו קוראים לכם – חיילים, בני משפחה וצופים להצטלם עם השכר השעתי, ולשלוח לנו – התקציב עוד לא עבר, אפשר לעשות שינוי".

שכר זעום וקושי להתקיים (צילום: מתוך "חי בלילה", באדיבות ספורט 1)
חיילים מספרים על מצוקה כלכלית | צילום: מתוך "חי בלילה", באדיבות ספורט 1

כחלק מהפרויקט, חיילים מבסיסים שונים שיתפו על מצבם הכלכלי והקשיים עמם הם מתמודדים. "קיבלתי עכשיו פחות מ-900 ש"ח והכל נבלע בבנק, אני מטעין את הטלפון שבע פעמים ביום בגלל שאני לא יכול לקנות חדש", שיתף חייל בגילוי לב ואחר הוסיף: "אני מרוויח 800 ש"ח בחודש, דבר שלא יכול לספק אף אדם, במיוחד אם הוא נמצא בקשיים – ושלי הם יום יומיים. אמא שלי קונה לי אוכל, סיגריות ודברים בסיסיים בכספיה האחרונים. אנחנו משרתים ומגינים על מדינת ישראל – זה לא יכול להיות שחייל יקבל תקציב פחות מבסיסי".

"אני חושב שהמשכורת בצה"ל פשוט בושה, אני בתור חייל לא מצליח כמעט לשרוד", סיפר אורן (שם בדוי), "אני צריך להסתמך כל הזמן על ההורים שלי, ולהשתמש בהם כעזר כלכלי – ויש כאלה שפשוט אין להם". לוחם נוסף, סיפר שהוא מרוויח 1,600 ש"ח בחודש, איתם הוא צריך לדאוג לאמו הנכה. זאת מכיוון שהוא בן יחיד להורים גרושים, וכדי שהם יוכלו להתקיים הוא לוקח הלוואות.

ביום רביעי הקרוב, תוגש הצעת חוק של חבר הכנסת אלי כהן מסיעת הליכוד, להשוות את שכר חיילי החובה למחצית משכר המינימום.