לראשונה מחיר מטוסי ה- F-35A חמקן מתוצרת חברת "לוקהיד מרטין" ירדו אל מתחת ל-80 מיליון דולר ליחידה. זאת לאחר שהפנטגון והיצרנית חתמו על חוזה בשווי 34 מיליארד דולר לייצור 478 מטוסי F-35 במחיר הנמוך ביותר למטוס בתולדות התוכנית.

מחירו של מטוס F-35A עליו מבוסס הדגם הישראלי ממשיך במגמת הירידה לאחר שבשיאו עמד על 114 מיליון דולר וחיל האוויר ירוויח מכך משום שירכוש מטוסי "אדיר" במחיר נמוך.

ישראל צפויה לקבל שישה מטוסים במהלך שנת 2020 וארבעה נוספים בשנת 2021. מטוסי החמקן שיגיעו בגל הקרוב יעלו 83.5 מיליון דולר לאחד ומטוסי החמקן שיגיעו משנת 2021 והלאה יעלו 77 מיליון דולר ליחידה. מחיר שאינו כולל את התוספת עבור מערכות ישראליות.

מטוס חמקן F-35A (צילום: George Frey/Getty Images)
מטוס חמקן F-35A בפעולה. ירידת מחיר | צילום: George Frey/Getty Images

למחיר המטוס יש משמעות גדולה עבור ישראל. אחרי שרכשו שתי טייסות חמקן, בימים אלו בוחנים בחיל האוויר האם לרכוש טייסת שלישית או טייסת מטוסי F-15XI.

החיל לוחץ לכיוון רכש של מטוסי ה- F-15 שעולים כ-110 מיליון דולר ליחידה, אל מול "רק" 77 מיליון דולר לחמקן. חשוב לציין שאין כוונה לבטל את רכש טייסת החמקן השלישית, אלא רק לדחות את הרכש כדי להגדיל את צי מטוסי ה- F-15.

בז (צילום: דובר צה"ל, חדשות)
השאלה איזו טייסת יוסיפו קודם. 15-F | צילום: דובר צה"ל, חדשות

רכש מטוסי החמקן נעשה על פי קבוצות כאשר כל קבוצה כוללת ייצור של מספר חמקנים לחיל האוויר האמריקאי ולחילות אוויר זרים. ככל שנרכשות יותר קבוצות ויותר מטוסים כך המחיר של מטוסי החמקן יורד.

בתחילת השנה העריכו בלוקהיד מרטין שמחיר המטוס אל מתחת ל-80 מיליון דולר יקרה רק ב-2023 אולם בהסכם הנוכחי, תוכנית המטוס עומדת ביעדי העלות ואף מקדימה את לוחות הזמנים שהוגדרו.

"החוזה הנוכחי הכולל בשווי 34 מיליארד דולר הוא ציון דרך משמעותי ביותר לתוכנית מטוס ה-F-35" אמר לוטננט ג'נרל אריק פיק, מנהל תוכנית ה-F-35.

החוזה כולל 291 מטוסים עבור כוחות ארה"ב, 127 עבור השותפים הבינלאומיים ו-60 בעסקאות מול צבאות זרים.