לפני כמה שבועות נרשמה שערורייה בצבא מרוקו. גנרל שדרגתו מקבילה לאלוף וכמה קצינים בכירים, נעצרו על ידי יחידה מיוחדת של המשטרה במדינה, בחשד שדיווחו על קיומם של מאות חיילים פיקטיביים המשרתים בחטיבה באזור הבירה רבאט.

מעצרם של הקצינים הבכירים גרם למבוכה רבה. ההונאה הכתה את צמרת הצבא, שכן הגנרל והקצינים נהגו להעביר רשימה של מאות חיילים פיקטיביים המשרתים באותה יחידה ולאורך שנים גרפו את כספי משכורתם לכיסיהם. הגנרל יחד עם כמה מקציניו הורשעו בהונאה ונשפטו לעונשי מאסר שבין שש לעשר שנים.

הפרשה הזו הדחיקה לרגע את המצב הביטחוני השורר במרוקו: ה'פוליסריו' התנועה שהכריזה על עצמאות בסהרה המערבית, שולטת בחלק מחבל ארץ זה ולא פעם מבצעת פיגועים נגד צבא מרוקו. לתנועה יש 15 אלף לוחמים הנתמכים על ידי אלג'יריה.

צבא מרוקו השקיע מיליארדי דולרים בבניית ביצורים, מוקשים ומכשולים בין השטח שלו לזה של הפוליסריו, והציב שם כ-100 אלף חיילים. מרוקו משקיעה מדי יום למעלה משני מיליון דולר, סכום מטורף למדינה הענייה שהיא.

מבחינתה ההשקעה שווה כל דולר, שכן בשטח סהרה המערבית שהיא שולטת על חלקו הגדול, יש מחצבים המכניסים לקופתה מיליארדי דולרים בשנה כמו פוספטים, אורניום, עפרת. מציאתם של גז ונפט בחופי סהרה המערבית לפני כמה שנים רק גרמה לממשלת מרוקו לעשות הכול כדי להשתלט על השטח כולו.

השבוע נחשף כך על פי פרסומים בכלי תקשורת זרים, כי ישראל ומרוקו חתמו על עסק בסכום של 48 מיליון דולר לרכישת שלושה מל"טים מסוג 'הרון' מתוצרת התעשייה האווירית, שכבר הגיעו למרוקו לשמש אותה במלחמתה נגד התקוממות של הפוליסריו ובעלי בריתם בסהרה המערבית.

יש לציין שאין זו הפעם הראשונה בה נטען שישראל מכרה נשק למרוקו. ב-2018 תועדו שוטרים מיחידות מיוחדות של משטרת מרוקו כשהם חמושים ברובי תבור X95. בנוסף נטען שישראל מכרה למרוקו גם ציוד אלקטרוני ואמצעים לשדרוג מטוסי קרב.

גם התמיכה של מרוקו בתוכנית המאה של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ רק סיימה להתחממות היחסים עם ישראל, למרות שבין שתי המדינות אין יחסים דיפלומטים. השבוע פרסם משרד החוץ סרטון שבו קרא לאנשי עסקים מרוקנים להשקיע בישראל.

למרות שיש גורמים במרוקו המתנגדים לקיום יחסים עם ישראל וקוראים להפסיק את הנורמליזציה, הממשל המרוקאי רואה ביהודים שותפים", הסביר גורם ישראלי. "במרוקו יודעים שהדרך לבית הלבן ולרכישת נשק מארה"ב לחמש את צבאה עוברת דרך ישראל", זה פותח למרוקו המון דלתות בארה"ב".

מטוס הקרב (צילום: 
Ethan Miller, GettyImages)
F-16 בדומה למטוסים שרכשה מרוקו מארה"ב | צילום: Ethan Miller, GettyImages

לפני כשנה מרוקו ביצעה עסקת רכש נשק מארה"ב, ספקית הנשק העיקרית שלה, בשווי כולל של כמיליארד דולר במסגרתה רכשה מטוסי 16-F.

חלק ניכר מהציוד של המרוקאים מיושן, בעיקר בצבא היבשה. אולם בשנים האחרונות הם נמצאים בתהליך של מודרניזציה והרכש המיוחס לישראל זה חלק מהתהליך הזה.

לצבא היבשה המרוקאי בין השאר כמעט 400 טנקי מערכה כבדים מסוג M1A1SA, טנק אמריקאי מתקדם המקביל למרכבה של ישראל. מדובר בדגם שפותח בארה"ב במיוחד עבור מרוקו ונחשב למוצלח ואמין.

מנגד בשריון המרוקאי יש גם כ-400 טנקים ישנים מאוד מסוג M60, דגם שפרש מצה"ל בשנת 2004. לצבא מרוקו יש גם טנקים רוסים מסוג T-72 משודרגים ובסך הכל מדובר על כ-1,500 טנקים.

לצבא מרוקו יש אלפי טילי נ"ט בהם הקורנט הרוסים שמוכרים היטב לחיילי צה"ל מהעימותים בעזה ולבנון וגם טילי טאו אמריקאים. רובי הסער הם בעיקר קלצ'ניקוב רוסי לדגמיו, כשהמקלעים מגיעים מארה"ב ובלגיה.

במערך הנ"מ של מרוקו ניתן למצוא סוללות של טילי פנציר המוכרות תוצרת רוסיה ובנוסף גם הנגזרת הסינית של טילי ה- S-300. לצדם יש גם טילי הוק אמריקאים.

חיל האוויר המרוקאי המלכותי קטן באופן יחסי. הזרוע הקרבית שלו כוללת 23 מטוסי קרב מסוג F-16C/D מבלוק 52 המתקדם ולצדם מטוסים ישנים יותר מסוג F-5 ומיראז' F1 מהם יש להם כ-30.

זרוע מסוקי הסער של חיל האוויר המרוקאי מבוססת בעיקר על מסוקי פומה צרפתים וגם מסוקי צ'ינוק מארה"ב. בנוסף יש להם 25 מסוקי גאזל הנחשבים למסוקי תקיפה קלים וסיור.

מבין כל הזרועות הצי המלכותי נחשב להכי מתקדם ומאוד מודרני. יש להם 12 ספינות טילים וגם 18 ספינות סיור מהירות, אך אין להם צוללות בכלל.

לא רבים יודעים, אבל למרוקו יש כוחות משימה צבאיים בשלל מדינות כחלק מכוחות האו"ם. כמו כן חיילים מרוקאים נלחמים כיום בתימן לצד הסעודים, הם שותפים בלחימה נגד דאע"ש כולל תקיפות של חיל האוויר המרוקאי בסוריה ועיראק.

במלחמת ששת הימים ויום כיפור צבא מרוקו נלחם נגד ישראל. לפניכן היו קשרים חשאיים בין המדינות ועל פי פרסומים בכלי תקשורת זרים, המוסד היה מעורב בחטיפתו ובחיסולו של איש האופוזיציה המרוקני, מהדי בן ברקה שהיווה איום גדול על שלטונו של המלך חסן השני.

בן ברקה פותה להגיע למפגש עם אנשי 'קולנוע' שרצו לעשות סרט עליו ואז נפל לתוך המלכודת. נחטף לווילה בדרום פריז שם חוסל.

שמו של איש המוסד באותם ימים, רפי איתן המנוח, נקשר לבית המלוכה מה שהגביר את החשד שישראל עומדת מאחורי החיסול. כשאיתן נשאל על כך לפני כמה שנים הוא חייך. היו גם שמועות שהמוסד סייע למלך למנוע הפיכות של יריביו כלפיו ולהדיחו מתפקידו.

במהלך מלחמת מרוקו - אלג'יריה בשנת 1965 ישראל מכרה טנקים לצבא מרוקו ושלחה להם מדריכי טנקים שיכשירו את החיילים. בשנות השישים והשביעים משה דיין, יצחק רבין ושמעון פרס נהגו להיפגש בחשאיות עם מלך מרוקו חסן השני. בחלק מהפגישות הנציגים הישראליים נהגו להגיע בתחפושות ופאות כדי שלא יזהו אותם.

במהלך מלחמת יום כיפור נותקו הקשרים עם מרוקו, זאת בעקבות החלטתו של המלך לשלוח לסוריה גדוד חי"ר מרוקאי שיתגבר את צבא סוריה ברמת הגולן. ראש המוסד דאז צבי זמיר זעם על ההחלטה והורה לנציג המוסד, רפי מידן לעזוב מיד את מרוקו בנימוק שהממשל בה הוא כפוי טובה לישראל.

מלך מרוקו מוחמד השישי (צילום: GettyImages-Carlos Alvarez)
רואה שישראל שורדת בטחונית וכלכלית. מלך מרוקו | צילום: GettyImages-Carlos Alvarez

נציגות המוסד במדינה נסגרה ואם לא די בכך מלך מרוקו שיגר חטיבת חי"ר לסייע לצבא מצרים ויחידת מטוסי F-5 ומרוקו השתמשה במטוסי חברת התעופה שלה להעביר ציוד צבאי למצרים.

בשנים האחרונות היחסים שוב התחממו ברמה הכלכלית, כשחברות ישראליות רבות משקיעות במרוקו בעיקר בתחום החקלאות ועל פי פרסומים זרים ישנו גם סיוע ביטחוני עקיף והעברת מידע על כוונות של מחבלי דאע"ש לבצע פיגועים במרוקו.

"מלך מרוקו מחזיק מאוד ממדינת ישראל. הוא רואה איך מדינה קטנה שורדת כלכלית וביטחונית במשך עשרות שנים וזה מעורר אצלו השראה גדולה", הסביר בכיר בקהילה היהודית במרוקו, "יש לו כמה יועצים יהודיים שהם אנשי סודו. המלך סומך על כך שמדינת ישראל תהיה לצדו ותשמור על משטרו ועל האינטרסים שלו. זה עניין של זמן לדעתי עד שתפתח שגרירות ישראלית במרוקו למרות שיש לחץ של חברי פרלמנט נגד היחסים עם ישראל, בעיקר בגלל שהסכסוך הפלסטיני לא נפתר".

השתתף בהכנת הידיעה: שי לוי